Γιάννης Μαγκριώτης*: Πόσο αξιόπιστοι είναι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, για τα F35;

0

Το ιδανικό θα ήταν να μην χρειαζόταν οι υπέρογκες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, γιατί:

Η χώρα μας είναι καταχρεωμένη και προσθέτει στο χρέος, πάνω από 20 δις ευρώ, συνολικά, σε παρούσα αξία, πολύ περισσότερα δηλαδή με τους τόκους, στα χρόνια που θα αποπληρωθούν.

Ας δούμε τώρα, τι σημαίνει η ταυτόχρονη αποστολή στο Κογκρέσο, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, των επιστολών της κυβέρνησης, για την έγκριση πώλησης σε Ελλάδα και Τουρκία, των 20+20 οψιόν F35 και των F16 αντίστοιχα.

  1. Στον αέρα, η χώρα μας, με ορίζοντα τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αν δεν συμβεί κάποια αλλαγή, θα διατηρεί μια ελαφρά υπεροχή, έναντι της Τουρκίας.
  2. Στην ξηρά, η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας είναι εμφανής, ειδικά με την στρατιά του Αιγαίου, που στόχο έχει την κατάληψη ελληνικών νησιών.
  3. Στην θάλασσα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, με την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων, τύπου “Παπανικολή” και, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, είχαμε υπεροχή, σήμερα με την αγορά εφτά υποβρυχίων, τύπου “Παπανικολή” από την Τουρκία, τα περισσότερα, είναι επιχειρησιακά ενταγμένα, την αγορά πολεμικών σκαφών από Ιταλία και Ισπανία, αλλά και με δική της παραγωγή, η υπεροχή έχει χαθεί. Η αγορά των τριών φρεγατών “Μπελαρά”, όταν τα επόμενα χρόνια ενταχθούν στο ναυτικό μας, θα φέρει μια σχετική ισορροπία.
  4. Πρέπει να σημειώσω ότι, η Τουρκία το 70% περίπου των στρατιωτικών εξοπλισμών της το παράγει η ίδια, ενώ στην χώρα μας σήμερα, σχεδόν τίποτα δεν παράγουμε.
    Το γεγονός αυτό, επιτρέπει την Τουρκία να έχει σημαντική αυτάρκεια και αυτοδυναμία, να στηρίζει την οικονομική της ανάπτυξη, την απασχόληση και να εξάγει πολλά εξ αυτών, με οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.
  5. Η Τουρκία έξυπνα διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να αποσπάσει την συμφωνία για την αγορά 40 νέων F16, που εμείς δεν έχουμε και, να αναβαθμίσει 80 F16, κάτι που κάνουμε και εμείς με τα δικά μας, μετά την συμφωνία του 2018.
  6. Στην επιστολή του Μπλίγκεν στο Κογκρέσο, για την έγκριση των F35 στην Ελλάδα έχει δύο παραγράφους, που μάλλον σκόπιμα η κυβέρνηση τις αποσιωπά:
    α). “Με την πώληση των F35 στην Ελλάδα, ενισχύεται η Ελλάδα και το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ελλάδα θα μπορεί να βοηθήσει, αν κινδυνέψει κάποια χώρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή“.
    β). “Η προτεινόμενη πώληση στην Ελλάδα, δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή“.
    Αν, αυτό δεν είναι διάψευση των κυβερνητικών πανηγυρισμών, τι είναι;
  7. Όσον αφορά το πακέτο της δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, αν το προσέξουμε καλύτερα, τι περιέχει και γιατί μας το δίνουν, θα δούμε ότι:
    Είναι στρατιωτικό υλικό, που έχει αποσυρθεί στις ΗΠΑ, ή προβλέπεται να καλύψει στρατιωτικό υλικό που δώσαμε στην Ουκρανία ή θα στείλουμε στην Ουκρανία.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 309 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.