Με τη φράση «συναίνεση α λα καρτ και όπως τη θέλει η κυβέρνηση δεν υπάρχει» σχολίασε στέλεχος της αντιπολίτευσης στο topontiki.gr την απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, να «τινάξει στον αέρα» την κοινοβουλευτική διαδικασία για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, εισάγοντας ξαφνικά τροπολογία που θα επιτρέπει στους απόδημους να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.
Η Νίκη Κεραμέως είναι το πρόσωπο του διημέρου, δικαιώνοντας για μία ακόμα φορά όσους τη θεωρούν μία υπερεκτιμημένη πολιτικό, που απλώς προσπαθεί να κάνει διαχείριση κρίσιμων θεμάτων με μία μικροκομματική δογματική αντίληψη.
Πέραν του ότι η συγκεκριμένη τροπολογία για την επιστολή ψήφο απαιτεί τα 2/3 της Βουλής (ήτοι 200 βουλευτές) για να περάσει, κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχει (όπερ σημαίνει ότι εκτός απροόπτου η ρύθμιση αυτή… πάει καλλιά της, όπως λέει ο λαός), η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα από το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που μοιάζει να πηγαίνει χαμένη, καθώς το κατηγορηματικό «όχι» της Εκκλησίας της Ελλάδας και οι σχεδιασμοί για διάφορα «δρώμενα» από την εκκλησία προκαλούν νέους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση και, φυσικά, κάθε άλλο παρά φέρνουν καταλαγή για ένα θέμα που μοιάζει να διχάζει την κοινωνία.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, με την εισαγωγή της επίμαχης τροπολογίας την ώρα που το νομοσχέδιο συζητείτο στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπουργός Εσωτερικών διέλυσε μια διακομματική συναίνεση που έμοιαζε να έχει επιτευχθεί για ένα θέμα που όντως χρειάζεται επίλυση, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας και ότι θα επανεξετάσουν συνολικά τη στάση τους έναντι του νομοσχεδίου (αρχικά τα δύο κόμματα είχαν ταχθεί υπέρ της ψήφισης επί της αρχής), θέτοντας, μάλιστα, και ως προϋπόθεση την αποδοχή από την κυβέρνηση και τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι και το 2021 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη στο Εσωτερικών, η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να περάσει ρύθμιση για την «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», ρύθμιση η οποία είχε… βυθιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 200 ψήφους που χρειαζόταν για να εγκριθεί (το νομοσχέδιο εκείνο είχε συγκεντρώσει 190 ψήφους από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, με 110 «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25). Όσον αφορά, δε, στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ήδη ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Νίκη, έχουν υποστηρίξει ότι υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που η υπουργός Εσωτερικών δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση. Αντιθέτως, το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής Διοικήσεων φορέων του Δημοσίου είχε δεχθεί σφοδρά «πυρά», ειδικά για το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει μέσα στα κριτήρια και συνέντευξη των υποψηφίων (η Ν. Κεραμέως είχε υποστηρίξει ότι κανένας υποψήφιος δεν θα φτάνει σε αυτήν αν δεν έχει πάει καλά στα οριζόντια τεστ δεξιοτήτων σε όλο το Δημόσιο υπό το ΑΣΕΠ), καθώς και για το γεγονός ότι την τελική απόφαση για τον κάθε υποψήφιο θα τη λαμβάνει ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τον κάθε φορέα (η δικαιολογία ήταν ότι «το κάνει ο υπουργός γιατί εκείνος είναι που θα συνεργάζεται πολύ στενά με αυτόν τον άνθρωπο»).
Επίσης, με αφορμή τις αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στις νέες διοικήσεις που διορίζει στα νοσοκομεία, σε σχέση με τις πενιχρές αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, είχε δηλώσει στο Mega ότι «όταν υπηρετεί κάποιος στο δημόσιο προφανώς πρέπει να ζει, πρέπει να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Εννοείται αυτό. Υπάρχει και ένα άλλο σημείο που δεν είναι αμελητέο βέβαια. Είναι η μοναδική εμπειρία που παίρνει κανείς από το δημόσιο», φράση που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους γιατρούς στο ΕΣΥ και… πάρτι στα social media.
Να υπενθυμιστεί, τέλος, ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις αντέδρασαν έντονα στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για τον καθορισμό των προσόντων για τον διορισμό δημοσιογράφων στο Δημόσιο, με την ΕΣΗΕΑ να αντιτίθεται με την υπαγωγή των δημοσιογράφων στο βαθμολόγιο του Δημοσίου, τον περιορισμό των προσλήψεων μόνο μεταξύ αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και τον αποκλεισμό από τις προσλήψεις δημοσιογράφων που απλώς είναι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων.
Πηγή: topontiki.gr
Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…