Πέθανε η Αιμιλία Γερουλάνου, πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη και μητέρα του Παύλου Γερουλάνου

0

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, αποχαιρέτησε τη μητέρα του Αιμιλία Καλλιγά-Γερουλάνου που έφυγε σήμερα από τη ζωή, με μια ανάρτησή του που έγραφε:«αντίο μανούλα μου γλυκιά».
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Απριλίου 2023, είχε πεθάνει και η αδερφή του Παύλου Γερουλάνου, Δέσποινα Γερουλάνου, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023 και από το 1994 διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη.

Ποια ήταν η Αιμιλία Καλλιγά
Η Αιμιλία Καλλιγά ήταν από το 2005 πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του Παύλου Καλλιγά, συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Ειρήνης Μπενάκη. Από την πλευρά του πατέρα της ήταν δισέγγονη του Παύλου Καλλιγά και ανιψιά του Μαρίνου Καλλιγά, ενώ από την πλευρά της μητέρας της εγγονή του Αντώνη Μπενάκη και δισέγγονη του Εμμανουήλ Μπενάκη. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Εργάστηκε δίπλα στον βυζαντινολόγο Μανόλη Χατζηδάκη για την βυζαντινή έκθεση του 1964 στο Ζάππειο και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο είχε ιδρύσει ο παππούς της, Αντώνης Μπενάκης. Εκεί οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα. Προήχθη στη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας, το 2000 έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και το 2005 πρόεδρος αυτού.
Παντρεύτηκε με τον Μαρίνο Γερουλάνο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και τον γιο της, Παύλο Γερουλάνο.

Η ανάρτησή του Παύλου Γερουλάνου

Το συλλυπητήριο μήνυμα Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο της Αιμιλίας Γερουλάνου
Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και η Υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Πολιτισμού, Βουλευτής Λακωνίας Νάγια Γρηγοράκου αποχαιρετούν τη σπουδαία αρχαιολόγο-βυζαντινολόγο Αιμιλία Καλλιγά – Γερουλάνου.

Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε δίπλα στον βυζαντινολόγο Μανόλη Χατζηδάκη για την έκθεση “Η Βυζαντινή Τέχνη, Τέχνη Ευρωπαϊκή” το 1964 στο Ζάππειο και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο είχε ιδρύσει ο παππούς της, Αντώνης Μπενάκης. Εκεί οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα. Tο 2000 έγινε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και από το 2005 έως το 2018 διετέλεσε πρόεδρος του.
Η συμβολή της στον πολιτισμό αφήνει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές Ως δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, αργότερα του Πνευματικού Κέντρου, αλλά και ως αντιδήμαρχος, η Αιμιλία Γερουλάνου εργάστηκε ακατάπαυστα για την προαγωγή των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα. Επίσης ήταν ανεκτίμητη η συνεισφορά της στη διαπαραταξιακή επιτροπή για τους πρόσφυγες και στην αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Αθηναίων καθώς και η παρουσία της στο Δ.Σ. του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού “Αθήνα 9,84”.
Παντρεύτηκε με τον Μαρίνο Γερουλάνο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και έναν γιο, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλο Γερουλάνο, στους οποίους εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Share.

Comments are closed.