Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Μάλιστα ανέφερε ότι υπήρξαν 178 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, καθιστώντας την μία από τις πιο θανατηφόρες ημέρες στον πόλεμο μέχρι στιγμής.
Επιπλέον πρέπει να πούμε ότι καθώς οι μάχες συνεχίζονταν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε και πάλι τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.300 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και πήραν περισσότερους από 240 ομήρους.
Η αεροπορική και χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ επικεντρώνεται επί του παρόντος στη νότια Γάζα, όπου ο στρατός είναι πεπεισμένος ότι κορυφαίοι διοικητές της Χαμάς κρύβονται μέσα ή κάτω από την πόλη Χαν Γιούνις.
Εκεί είναι που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι είχαν ανακαλύψει μια άλλη σήραγγα, μήκους περίπου 830 μέτρων (2.700 πόδια) και που περιείχε παγίδες και πόρτες έκρηξης.
Τα πλάνα του IDF έδειξαν αυτό που φαινόταν να είναι ένα τούνελ με στρώματα και κελιά μέσα – είναι όπου το Ισραήλ πιστεύει ότι περίπου 20 Ισραηλινοί όμηροι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κρατήθηκαν σε διάφορα σημεία. Ωστόσο, κανένα δεν βρέθηκε όταν ανακαλύφθηκε η σήραγγα.
Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν επίσης νέες επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η Χαμάς λέγεται ότι κατέλαβε ένα άνοιγμα γύρω από την πόλη Τζαμπαλίγια, καθώς το Ισραήλ μετακίνησε στρατεύματα και άρματα μάχης νότια.
Περισσότερο από τρεις μήνες από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, το Ισραήλ – του οποίου ο στρατός ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της Χαμάς – εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση σε όλη τη Γάζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει το 20-30% των μαχητών της Χαμάς, ποσοστό που απέχει πολύ από τον δεδηλωμένο στόχο του Νετανιάχου να «καταστρέψει εντελώς» την ένοπλη ομάδα.
Η απόρρητη έκθεση λέγεται επίσης ότι διαπίστωσε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να έχει αρκετά πυρομαχικά για να συνεχίσει να χτυπά το Ισραήλ και τις ισραηλινές δυνάμεις για μήνες, αυξάνοντας το φάσμα ενός παρατεταμένου πολέμου στον οποίο το Ισραήλ θα μπορούσε να βαλτώσει.
Η φαινομενικά αργή πρόοδος, το γεγονός ότι κανένας ανώτατος διοικητής της Χαμάς δεν έχει ακόμη συλληφθεί ή σκοτωθεί και το συλλογικό τραύμα για τους περίπου 130 ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να αγνοούνται, προκαλεί αυξανόμενη αντικυβερνητική οργή στο Ισραήλ.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται από συγγενείς εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, ζητώντας από τον Νετανιάχου να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωσή τους έναντι του δυνητικά αδύνατου στόχου της καταστροφής της Χαμάς. Και ένα ακόμα σχετικά μικρό αντιπολεμικό κίνημα διαδηλώνει επίσης, τρομοκρατημένο από τη ζημιά που προκλήθηκε στη Γάζα – μια από τις πιο έντονες και καταστροφικές στρατιωτικές εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία.
Οι περισσότεροι Ισραηλινοί έχουν συσπειρωθεί γύρω από τη σημαία τους – αλλά όχι γύρω από τον πρωθυπουργό τους, ο οποίος, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το 15% του κοινού πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει στην εξουσία μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Το πώς θα τελειώσει είναι το θέμα της αυξανόμενης διαφωνίας μεταξύ του Νετανιάχου και των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ. Αφού μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα μήνα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε την απόρριψη ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Σε ανάρτησή του στο X – πρώην Twitter – είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «τον έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», η οποία περιλαμβάνει επίσης το κατεχόμενο από το Ισραήλ έδαφος της Δυτικής Όχθης.
Ο κ. Νετανιάχου αντιτάχθηκε σθεναρά σε ένα παλαιστινιακό κράτος καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Αλλά με το να το υποστηρίζει επανειλημμένα τώρα, ένας όλο και πιο αντιδημοφιλής πρωθυπουργός φαίνεται να διπλασιάζει μια άποψη που αισθάνεται ότι ταιριάζει με την άποψη της πλειοψηφίας σε ένα έθνος πολύ τρομοκρατημένο από τις επιθέσεις για να ανεχθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Ο προφανής αγώνας του για πολιτική επιβίωση συγκρούεται με τους εξοργισμένους συμμάχους του Ισραήλ, οι οποίοι ελπίζουν ότι η τρέχουσα αιματοχυσία θα μπορούσε να αναγκάσει και τις δύο πλευρές σε ουσιαστική διπλωματία για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι η στάση του Νετανιάχου ήταν «απογοητευτική». Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «βλέπουν ξεκάθαρα τα πράγματα διαφορετικά».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, προχώρησε περαιτέρω, χαρακτηρίζοντας την άρνηση αποδοχής ενός παλαιστινιακού κράτους «εντελώς απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι «θα παρατείνει επ’ αόριστον μια σύγκρουση που έχει γίνει μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
- Διαβάστε από το πρωτότυπο, το άρθρο του δημοσιογράφου Mark Lowen του δημόσιου βρετανικό ραδιοτηλεοπτικού οργανισμούBBCμε τίτλο «More than 25,000 now killed in Gaza, Hamas-run health ministry says», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ