Μανώλης Χριστοδουλάκης: Να πείσουμε τους Έλληνες ότι αξίζουμε καλύτερα από την καθήλωση και το τέλμα

0

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Today Press και τη δημοσιογράφο  Μάρθα Λεκκάκου και στην οποία απαντά σε όλα. Για τον πήχη του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για τις ανάγκες της εκλογικής του περιφέρειας -της Ανατολικής Αττικής– ενώ εξαπολύει δριμύτατη κριτική στη μέχρι σήμερα διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιρρίπτοντάς της αλαζονεία,  προχειρότητα και ρητορική χαμηλών προσδοκιών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χριστοδουλάκη

Σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Με ποιο αποτέλεσμα θα ήσασταν ικανοποιημένος για την πορεία του ΠΑΣΟΚ;
 Υπάρχει ένας πολιτικός και ένας εκλογικός πήχης. Οι επικείμενες ευρωεκλογές δεν επιδιώκουμε να είναι μονάχα μία στείρα μάχη σε επίπεδο ποσοστών, αλλά μία βαθιά ιδεολογικοπολιτική μάχη. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και συνεπώς καθήκον μας είναι να μεταφέρουμε στην Ελλάδα το πραγματικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών: Να ορθωθεί ένα «προοδευτικό τείχος» απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και να λειτουργήσουμε ως πολλαπλασιαστές μίας πολιτικής ατζέντας με βαθύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Από εκεί και πέρα, ο ρεαλιστικός εκλογικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών, να επιφέρουμε ακόμα μία καθοριστική ρωγμή στην ψευδαίσθηση πολιτικής κυριαρχίας στη ΝΔ. Και κυρίως, να διαμορφωθεί ένας κοινωνικός συσχετισμός προς όφελος του ΠΑΣΟΚ τέτοιος, έτσι ώστε ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, να μπορούμε να πούμε πειστικά πως το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει απλώς να είναι μία δύναμη χρήσιμης αντιπολίτευσης. Επιδιώκει να αποτελέσει την ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης του τόπου έναντι της ΝΔ.

Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσει κυβερνησιμότητα; Η ερώτηση αφορά και στις προγραμματικές του θέσεις, ενδεχομένως και σε διεύρυνση και προσέλκυση νέων ή υφιστάμενων έμπειρων στελεχών από φίλα προσκείμενους πολιτικούς χώρους.
Η απόκτηση «κυβερνησιμότητας» δεν είναι μία εύκολη και μαγική συνταγή που την εκτελείς και σου φέρνει εύκολα το αποτέλεσμα που προσδοκάς. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες με όρους αξιοπιστίας και διαφάνειας. Είμαστε ένα κόμμα και ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα, με ξεκάθαρο πολιτικό πρόταγμα που υπηρετείται αταλάντευτα από τον Πρόεδρο μέχρι τους βουλευτές, τα στελέχη και τη βάση του κόμματός μας. Προβάλλουμε σε κάθε ευκαιρία τις προγραμματικές μας θέσεις για μία σειρά από ζητήματα, όπως είναι η οικονομία και η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η ασφάλεια, η πολιτική προστασία. Με βάση αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε στο σύνολο των συμπολιτών μας που αισθάνονται ότι βρίσκονται κοντά στην δημοκρατική προοδευτική παράταξη και με βάση αυτές επιδιώκουμε ένα «δημοκρατικό εγερτήριο» από τα κάτω, το οποίο απευθύνεται σε εκείνους που είναι αποστασιοποιημένοι, που αισθάνονται ότι δεν έχουν πολιτική έκφραση, ή είναι εγκλωβισμένοι σε άλλα πολιτικά κόμματα ή σχήματα.

Ποια είναι η άποψή σας για τους γάμους στα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία;
Καταρχάς μιλάμε για ένα σχέδιο νόμου που ακόμη δεν έχουμε δει. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μία άνευ προηγούμενου μικροκομματική εργαλειοποίηση ενός μείζονος ζητήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο κ. Μητσοτάκης φοράει το προσωπείο του προοδευτισμού, όμως δεν διαθέτει την αναγκαία πυγμή να ελέγξει είτε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είτε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι έρμαιο των οπισθοδρομικών θυλάκων του κόμματός του και «βγάζει τον δίσκο» της στήριξης στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τους προτρέπει να «πάνε στην τουαλέτα» εφόσον διαφωνούν, όταν ο ίδιος το 2015 έλεγε πως ο βουλευτής «πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του». Ως ΠΑΣΟΚ δεν χρειαζόμαστε «φροντιστηριακά μαθήματα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν υπολογίζουμε μικροκομματικούς συσχετισμούς και αριθμητικές. Τασσόμαστε επί της αρχής θετικά στο ζήτημα της ισότητας του γάμου και θα περιμένουμε και την τελική μορφή του σχεδίου νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που ψηφίζουμε θα εμπεδώσει αποτελεσματικά τόσο την ισότητα στον γάμο, όσο και τα δικαιώματα του παιδιού.

Είστε βουλευτής της Ανατολικής Αττικής. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγάλα στοιχήματα της εκλογικής σας περιφέρειας;
Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ανατολική Αττική είναι η «ορατότητά» της από την κεντρική εξουσία. Καθημερινά αυτό που βιώνουν οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής είναι ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είτε στην ασφάλειά τους, είτε στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευσή τους, στην μετακίνησή τους.

Θα σας αναφέρω 3 ενδεικτικά παραδείγματα:
Πρώτον, το έλλειμμα της αστυνόμευσης, όπου με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μου ερωτήσεις προσπαθώ να αναδείξω τόσο τις ελλείψεις σε επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό, όσο και το ότι η υφιστάμενη διάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων αδυνατεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες.
Δεύτερον, το έλλειμμα δημόσιου γενικού νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, μία περιοχή που σημείωσε τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή άνοδο με βάση την τελευταία απογραφή. Έφερα προσωπικά, με επίκαιρη ερώτηση το θέμα στη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει.
Και τρίτον, το πρόβλημα της διασυνδεσιμότητας της Ανατολικής Αττικής με τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα. Τι μάθαμε τελευταία; Ότι η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου προς την Ραφήνα και το Λαύριο μετατίθεται χρονικά, παρά τις αρχικές υπουργικές δεσμεύσεις, είτε γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση, είτε γιατί άλλαξαν οι προτεραιότητες της ΝΔ. Η Ανατολική Αττική είναι μία περιφέρεια με δημογραφική δυναμική και πλήθος αναπτυξιακών δυνατοτήτων, τις οποίες η κυβέρνηση επίμονα αγνοεί και υποβαθμίζει και την θυμάται μόνο όταν οι Υπουργοί και οι βουλευτές της θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη μέχρι σήμερα πορεία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;
Είναι μία διακυβέρνηση με συνέχεια από τον Ιούλιο του 2019 και όχι τον Ιούλιο του 2023, όπως θέλουν με επιμέλεια να μας πείσουν οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του Μαξίμου. Είναι μία κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών, είναι μία κυβέρνηση που ποδηγετεί σε κάθε ευκαιρία την αυτοδιοίκηση, με τελευταίο παράδειγμα την αφαίρεση της «Ανάπλασης Α.Ε.» από τον Δήμο Αθηναίων. Μέσα από ένα μείγμα αλαζονείας και προχειρότητας προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και να μετριάσει τις ευθύνες που της αναλογούν στην τραγωδία των Τεμπών. Όμως η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική σε ένα μόνο πράγμα: Στην εξυπηρέτηση των ισχυρών και των λίγων μέσα από ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό μοντέλο εξουσίας που βαφτίζεται «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός». Κάθε λίγο και λιγάκι η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα κατά της ακρίβειας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν, διότι αυτό που την αφορά είναι η προστασία εκείνων που αποκομίζουν υπερκέρδη από το συμπιεσμένο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, που ενισχύεται υποτυπωδώς. Παράλληλα, μεριμνά για την εδραίωση και εμβάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως φάνηκε εσχάτως με την οριζόντια και άδικη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και με τη διαιώνιση της στεγαστικής κρίσης, η οποία σταδιακά λαμβάνει επείγοντα χαρακτήρα. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση απαντά με την πολιτική και την ρητορική των χαμηλών προσδοκιών, προσπαθώντας να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει, οπότε βολευτείτε με αυτή». Καθήκον μας είναι να τους πείσουμε ότι αξίζουν πολλά περισσότερα από την καθήλωση και το τέλμα. Ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα.

Share.

Comments are closed.