Categories: Κοινωνία

Ο Χάρης Ρώμας στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ», Χάρη Ρώμα, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χαλανδρίου στην πρώτη συνεδρίαση για το έτος 2024 σχετικά με τα θέματα κοπής δέντρων που ζήτησαν συγκεκριμένοι δημότες, επειδή οι ρίζες των δέντρων όπως εξαπλώνονται διαλύουν τα πεζοδρόμια έξω από τα σπίτια τους και σπάνε τις μάντρες των ιδιοκτησιών τους, ήταν η εξής (όπως καταγράφηκε και στα πρακτικά):

«Σε σχέση με τα θέματα 15-16-17 και 18, που έχουν σχέση με αιτήματα δημοτών περί κοπής δέντρων και εισήγηση της διοίκησης του δήμου περί ΜΗ ΚΟΠΗΣ ΤΟΥΣ το «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» θα ψηφίσει λευκό.
Και αυτό όχι βέβαια γιατί θέλουμε να ελαττωθεί το πράσινο στην πόλη ή να μην τιμωρούνται όσοι κόβουν δέντρα αυθαίρετα χωρίς να έχει αποφανθεί προηγουμένως επιτροπή πραγματογνωμόνων γεωπόνων. Για να μην δοθεί η εντύπωση, μάλιστα, ότι εγκρίνουμε και ενισχύουμε αυθαιρεσίες θα ψηφίσουμε για το θέμα 14 «υπέρ» (για την περίπτωση, δηλαδή, που κάποιοι έκοψαν ελαιόδεντρα έξω από τα σπίτια τους χωρίς άδεια).
Η λευκή ψήφος μας στα υπόλοιπα θέματα υποδηλώνει την πάγια θέση μας σχετικά με τα δέντρα στα πεζοδρόμια.
Στο πρόγραμμα της παράταξής μας είναι σαφές και ειπώθηκε και πάρα πολλές φορές στους προεκλογικούς μου λόγους ότι επιδιώκουμε μία πολιτική που να ενισχύει τον πράσινο δήμο αλλά ταυτόχρονα και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων.
Πιστεύουμε ότι είναι εξίσου σημαντική με την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης (που προφανώς έχει σχέση και με την ελάττωση του πρασίνου σε όλο τον πλανήτη) η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των πολιτών όταν περπατούν στα πεζοδρόμια.
Σαν πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αττικής βεβαιώνω ότι τα πεζοδρόμια του Χαλανδρίου είναι από τα χειρότερα των 66 δήμων που αποτελούν την Περιφέρεια Αττικής.
Υπάρχουν σημεία στο Χαλάνδρι που οι δημότες μπορούν να κάνουν μετά βίας λίγα βήματα ανάμεσα σε διαλυμένα κράσπεδα και σε πεζοδρόμια με πλάκες ανασηκωμένες και σπασμένες.
Είναι ντροπή, θεωρούμε, η διοίκηση του δήμου, αλλά και οι προηγούμενες, να μην βάζουν στην πρώτη γραμμή το πρόβλημα της ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Λόγω αυτού του τεράστιου  προβλήματος οι άνθρωποι με αναπηρία παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους , όμηροι, εφ’ όσον δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν τα αμαξίδιά τους στα άθλια πεζοδρόμια που επιπλέον έχουν και άθλιες ράμπες αναπήρων.
Επαναλαμβάνω ότι όχι απλώς θέλουμε να διατηρηθεί το πράσινο στην πόλη αλλά θα αγωνιστούμε για να πολλαπλασιαστεί. Υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτό ενώ παράλληλα θα αποκαθίστανται τα διαλυμένα πεζοδρόμια.
Θα είναι πάντα δέσμευση προς τους δημότες ότι για κάθε δέντρο που κόβεται θα φυτεύει ο δήμος δύο ή τρία καινούργια δέντρα ΑΜΕΣΑ σε κοινόχρηστους χώρους. Ή αν υπάρχει αρκετός χώρος στο πεζοδρόμιο για να αναφυτευτεί δέντρο, το καινούργιο αυτό δέντρο που θα αντικαταστήσει το παλιό δεν θα έχει ριζικό σύστημα που εξαπλώνεται οριζόντια αλλά κυρίως κατακόρυφα. Έτσι ο δήμος δεν θα έχει περιβαντολλογική επιβάρυνση εφ’ όσον το πράσινο θα ενισχύεται στο σύνολό του και ταυτόχρονα η πόλη θα γίνει πολύ πιο φιλική, με ανεμπόδιστη και ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών με τα πόδια παντού.
Εκ μέρους της παράταξής μας αιτούμαι να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που να εμπλουτίσει τον κανονισμό πρασίνου του δήμου με καινούργιες ιδέες και τεχνικές και ταυτόχρονα να λαμβάνει υπ’ όψιν της την προσβασιμότητα.
Το «πράσινη πόλη πάση θυσία» είναι ένα λαϊκίστικο τσιτάτο δεδομένου ότι ο πολίτη απολαμβάνει περισσότερο το πράσινο όταν περπατά και όχι μέσα από το αυτοκίνητο γιατί δεν μπορεί να περπατήσει στην πόλη του.
Τέλος προς απάντηση στους ισχυρισμούς του Δημάρχου ότι έχουν αποκατασταθεί πολλά πεζοδρόμια λέμε:   «Όποιος έχει μάτια βλέπει και όποιος έχει θάρρος…  περπατά»

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Cine ΑΡΓΩ: Πέμπτη 23/5 προβολή του ντοκιμαντέρ “ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο”

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν λίγο παραπάνω, που…

2 ώρες ago

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι και η συνοδεία του – Ποιος ήταν ο πρόεδρος του Ιραν [Φωτο]

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ με τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου, με τα ιρανικά…

3 ώρες ago

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι συνετρίβη Σε εξέλιξη οι έρευνες για επιζώντες

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι (Ebrahim Raisi) και τον υπουργό Εξωτερικών…

15 ώρες ago

Εξετάσεις PISA: Στάση εργασίας κήρυξε η ΔΟΕ την Τετάρτη 22/05/2024, με στόχο την ακύρωση της υλοποίησης αυτών των εξετάσεων

Η Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) με ανακοίνωσή της αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι…

1 ημέρα ago

Σοκ στο Μεσολόγγι: 15χρονος υπό την απειλή μαχαιριού λήστεψε13χρονο

Ένα ακόμη περιστατικό παραβατικότητας και βίας ανηλίκων απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές αυτή τη φορά στο Μεσολόγγι. Σύμφωνα…

1 ημέρα ago

Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα – Δεν υπάρχουν θύματα – Το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του

Ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο οι Χούθι. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου…

2 ημέρες ago