ΥπΑΑΤ: Προετοιμάζεται το «αγροτικό 112» που προσφέρει θα εξατομικευμένη ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα

0

Το «αγροτικό 112», το οποίο θα προειδοποιεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή, προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Για το λόγο αυτό ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στρατάκο συναντήθηκε με τον Διοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ταξίαρχο κ. Μπαρσάκη, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Σμήναρχο κ. Πατσιούρα, την κα Παπακρίβου και την κα Μαμάρα από τη Διεύθυνση Εφαρμογών Κλιματολογίας και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Προγνώσεων – Έρευνας κ. Σκριμιζέα.
Παρών στην συνάντηση ήταν και ο μέχρι πρότινος Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ και πρώην στέλεχος της ΕΜΥ Εμμανουήλ Αναδρανιστάκης.
Το «αγροτικό 112» είναι μία καινοτόμος ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων, που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να  πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα συνεργασίας και τέθηκαν οι από κοινού στόχοι και των δύο μερών. Αποφασίστηκε επίσης η επόμενη τεχνική συνάντηση να γίνει στα κεντρικά γραφεία της ΕΜΥ όπου και θα επικαιροποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΜΥ.
«Η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ και το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς σχεδιάζει τη δημιουργία εργαλείων, που θα βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες να έχουν άμεση και εξατομικευμένη ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών», επισημαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner