Αναταράξεις και στο ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια -Ποιοι βουλευτές προσανατολίζονται να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο

0

Το θέμα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, που φέρνει η κυβέρνηση, έχει προκαλέσει σχεδόν οριζόντιες αναταράξεις στα κόμματα.

Μετά τις διαφωνίες στους κόλπους της ΝΔ, το απίστευτο βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ με τα «μπρος-πίσω» του Στέφανου Κασσελάκη για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, και το ΠΑΣΟΚ φέρεται να αντιμετωπίζει σχετικά προβλήματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εξεπλάγησαν από τη σφοδρότητα των αντιδράσεων που συνάντησαν τις ημέρες των εορτών, στις εκλογικές τους περιφέρειες τις οποίες επισκέφτηκαν.

Πάντως η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ και η οποία πιθανότατα θα είναι ψήφος κατά συνείδηση, χωρίς να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας θα ξεκαθαριστεί την Τετάρτη, στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Τουλάχιστον 6-7 είναι οι βουλευτές που διατυπώνουν διαφωνίες, ενώ στο θέμα της τεκνοθεσίας είναι αντίθετοι τουλάχιστον 10, ίσως και περισσότεροι, όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr.

Αρνητικοί είναι οι:
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, βουλευτής Λέσβου, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του μέσω παρέμβασης στην ΕΡΤ.

Σταύρος Μιχαηλίδης, βουλευτής Χίου, που δήλωσε (ρ/σ «Αλήθεια» της Χίου): «Θεωρώ ότι αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι μια απόλυτη υποκρισία (…). Θα τα πούμε στη Βουλή επί της αρχής και εγώ είμαι στο όχι».

Τάσος Νικολαΐδης βουλευτής Δράμας

Προβληματισμένοι είναι και οι τέσσερις βουλευτές της Κρήτης.
Ο Μανώλης Χνάρης, του νομού Ρεθύμνης, εμφανίζεται πιο αρνητικός από όλους, ενώ σκεπτικοί παραμένουν οι Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης, του νομού Ηρακλείου, καθώς και η Κατερίνα Σπυριδάκη, από το νομό Λασιθίου.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα καταψηφίσουν οι μουσουλμάνοι βουλετές του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαρχάν, του νομού Ξάνθης, και Ιλχάν Αχμέτ, του νομού Ροδόπης.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά αλλά και της γραμματέως της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και βουλευτού Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία φέρεται να διαφωνεί κάθετα με το σκέλος της τεκνοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, με βάση το προγραμματικό του πλαίσιο και τις αποφάσεις του συνεδρίου του, συμφωνεί με την κατοχύρωση της ισότητας στον γάμο και στην τεκνοθεσία (όχι όμως μέσω τεχνητής αναπαραγωγής) και στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως ισχύει και στα ετερόφυλα, με προτεραιότητα τη διαφύλαξη των συμφερόντων του παιδιού και τα απαραίτητα φίλτρα.

Σχετικά με τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι δεν θα δέσει «τα κορδόνια της ΝΔ», διευκρινίζουν ότι ουσιαστικά ήθελε να επισημάνει ότι «μια κυβέρνηση που δεν έχει το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους θεσμοθέτηση και δίνει ρεπό όχι μόνο σε βουλευτές αλλά και σε υπουργούς της δεν μπορεί να αξιώνει να βάλει το ΠΑΣΟΚ κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του σε θέματα συνείδησης».

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος τόνισε ότι «το ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ούτε μετατρέπεται σε υπαρξιακό πολιτικό ζήτημα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τo ΠΑΣΟΚ «δεν δέχεται υποδείξεις και μαθήματα για τα ζητήματα των δημοκρατικών ελευθεριών». Επέκρινε δε τον πρωθυπουργό, ο οποίος εισηγείται ένα νομοσχέδιο το οποίο πολλά μέλη της κυβέρνησης δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν, αλλά παραμένουν στην κυβέρνηση, με τρανταχτό παράδειγμα υφυπουργό «που φέρεται να δηλώνει ότι δεν θα το ψηφίσει, ενώ το υπουργείο της είναι αρμόδιο για θέματα κοινωνικής συνοχής και οικογένειας».

Share.

Comments are closed.