UNICEF: Ο πόλεμος, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες στη Λωρίδα της Γάζας δημιουργούν έναν θανατηφόρο κύκλο για 1,1 εκατομμύρια παιδιά

0

Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες απειλούν πλέον πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας, όπως προειδοποίησε την Παρασκευή το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
Το 90% των 1,1 εκατ. και πλέον παιδιών και εφήβων στον παλαιστινιακό θύλακο δεν παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, σύμφωνα με έρευνα της UNICEF που διεξήχθη στα τέλη του Δεκεμβρίου.
Χιλιάδες παιδιά έχουν ήδη πεθάνει από τη βία, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά συνεχίζουν να επιδεινώνεται ραγδαία, με αυξανόμενα κρούσματα διάρροιας και αυξανόμενη επισιτιστική φτώχεια μεταξύ των παιδιών , αυξάνοντας τον κίνδυνο των παιδικών θανάτων.
«Τα παιδιά στη Γάζα παγιδεύονται σε έναν εφιάλτη που χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει», δηλώνει η Κάθριν Ράσελ (Catherine Russell), Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF και συνεχίζει «Τα παιδιά και οι οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζουν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται στις μάχες και η ζωή τους κινδυνεύει όλο και περισσότερο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και την έλλειψη τροφής και νερού. Όλα τα παιδιά και οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από τη βία και να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και προμήθειες».
Τα κρούσματα
διάρροιας σε παιδιά κάτω των πέντε ετών αυξήθηκαν από 48.000 σε 71.000 σε μόλις μία εβδομάδα από τις 17 Δεκεμβρίου, που ισοδυναμεί με 3.200 νέες περιπτώσεις διάρροιας την ημέρα. Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η υγεία των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται γρήγορα. Πριν από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 2.000 περιπτώσεις διάρροιας σε παιδιά κάτω των πέντε ετών το μήνα. Αυτή η πρόσφατη αύξηση αντιπροσωπεύει το εκπληκτικό ποσοτό αύξηση περίπου 2.000% .

Δεδομένης αυτής της κατάστασης η UNICEF προειδοποίησε για τον κίνδυνο λιμού στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης διαπίστωσε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών δεν καλύπτουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες. Περίπου το 90% των παιδιών κάτω των δύο ετών καταναλώνουν δύο ή λιγότερες ομάδες τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα της UNICEF που πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι υψηλότερο από το 80% των παιδιών σε σύγκριση με την ίδια έρευνα που διεξήχθη δύο εβδομάδες νωρίτερα. Οι περισσότερες οικογένειες δήλωσαν ότι τα παιδιά τους παίρνουν μόνο δημητριακά –συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού– ή γάλα, πληρώντας τον ορισμό της «σοβαρής διατροφικής φτώχειας». Η ποικιλομορφία της διατροφής για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες είναι επίσης σοβαρά σε κίνδυνο: το 25% κατανάλωνε μόνο έναν τύπο τροφής την προηγούμενη ημέρα και σχεδόν το 65% μόνο δύο.
Η επιδείνωση της κατάστασης εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον οξύ υποσιτισμό και τη θνησιμότητα που υπερβαίνει τα όρια λιμού . Η UNICEF ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διατροφή περισσότερων από 155.000 εγκύων γυναικών και μητέρων που θηλάζουν, καθώς και περισσότερων από 135.000 παιδιών κάτω των δύο ετών, δεδομένων των ειδικών διατροφικών αναγκών και της ευαλωτότητάς τους.
Ο πόλεμος έχει καταστρέψει τα βασικά συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και έχει περιορίσει την ικανότητα αντιμετώπισης σοβαρού υποσιτισμού . Επιπλέον, τα εκτοπισμένα παιδιά και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να διατηρήσουν τα απαραίτητα επίπεδα υγιεινής που απαιτούνται για την πρόληψη ασθενειών, δεδομένης της ανησυχητικής έλλειψης καθαρού νερού και αποχέτευσης, με πολλά άτομα καταφεύγουν σε ανοιχτή αφόδευση. Εν τω μεταξύ, τα πολύ λίγα νοσοκομεία που λειτουργούν επικεντρώνονται περισσότερο  στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού τραυματιών και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα κρούσματα αυτών των ασθενειών.
Από την αρχή της σύγκρουσης, η UNICEF παραδίδει ζωτικής σημασίας προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, ιατρικών προμηθειών, κιτ υγιεινής, έτοιμο προς χρήση βρεφικό γάλα, εξειδικευμένη συμπληρωματική τροφή, συμπληρώματα διατροφής και έτοιμες θεραπευτικές τροφές για την έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία του οξέος υποσιτισμού. Η UNCIEF έχει επίσης παραδώσει καύσιμα, νερό, δεξαμενές νερού και μπιτόνια, φορητές τουαλέτες, μουσαμάδες, σκηνές, χειμερινά ρούχα και κουβέρτες.
Η UNICEF ζητά την επανέναρξη της εμπορικής κίνησης, ώστε να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων και για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να σωθούν ζωές αμάχων και να ανακουφιστεί ο πόνος.
«Η UNICEF εργάζεται για να παρέχει τη σωτήρια βοήθεια που έχουν τόσο απεγνωσμένα ανάγκη τα παιδιά της Γάζας. Αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση για να σώσουμε ζωές παιδιών», τονίζει η Ράσελ και συμπληρώνει «Το μέλλον χιλιάδων ακόμη παιδιών στη Γάζα κρέμεται από την ισορροπία. Ο κόσμος δεν μπορεί να σταθεί και να παρακολουθήσει. Η βία και τα βάσανα των παιδιών πρέπει να σταματήσουν».

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο την έκθεση της UNICEF για τα παιδιά στη Γάζα με τίτλο «Intensifying conflict, malnutrition and disease in the Gaza Strip creates a deadly cycle that threatens over 1.1 million children», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.