Categories: Κοινωνία

Γιατί ενοχλήθηκαν οι αγιορείτες πατέρες από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στο Όρος

«Ιερός πόλεμος» έχει ξεσπάσει με αφορμή την πολυήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος και τη Θεσσαλονίκη που θα πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου.
Στην επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι επικεφαλής πολυπληθούς αποστολής 40 Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, ενώ έχει προγραμματιστεί να κάνει ομιλία σε Ισραηλινό Σύλλογο και να τελέσει χειροτονία νέου από το Μεξικό, τον οποίον θα διορίσει στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα Νέας Υόρκης για να κάνει «ιεραποστολή» ανάμεσα στους Ισπανόφωνους της περιοχής.
Η χειροτονία θα γίνει στην Ελλάδα διότι οι Αμερικανικές Αρχές δεν ενέκριναν την βίζα των συγγενών του μέλλοντος να χειροτονηθεί να ταξιδεύσουν στην Αμερική. Εκείνον τον ιερέα που είχε διορίσει πριν μερικούς μήνες δεν μπόρεσε να παραμείνει και αποχώρησε.
Η έλευση του Ελπιδοφόρου όμως προβληματίζει την Αθωνική Πολιτεία και ο προβληματισμός τους αυτός μεταφέρθηκε μέσω της Ιεράς Κοινότητας, εγγράφως, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σημείο αιχμής αποτελεί η βάπτιση των τέκνων του εξ’ Αμερικής ομοφύλου ζεύγους των ομογενών Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, στις 9 Ιουλίου 2022 στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης της Μητρόπολης Βούλας.

Η επιστολή του Αγίου Ορους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει ως εξής:
«Καρυαί τη 15η/28η Δεκεμβρίου 2023
Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι
Τω Οικουμενικώ Πατριάρχη
Κυρίω κω ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΩ
Πανσεβάστω Πατρί ημών και Δεσπότη
Εις Φανάριον
Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος προαγόμεθα όπως εξ’ αφορμής της επικειμένης επισκέψεως του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εις την Αγιώνυμον Πολιτείαν, καταθέσωμεν ενώπιον της Υμετέρας Παναγιότητος τον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος αναφορικώς εις τα επισυμβάντα κατά τη διάρκεια της τελέσως του μυστηρίου της βαπτίσεως παιδιών «ομοφύλου ζεύγους», το οποίον έλαβεν χώραν εις τοιν Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην.
Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι, μέσω των δημιοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος.
Οθεν, Παναγιώτατε, παρακαλούμεν υιικώς, όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων.
Επί δε τούτοις, εμπεπιστευμένοι τη Υμετέρα πεπνυμένη κρίσει εξαιτούμενθα τας Υμετέρας Πατρικάς ευχάς επί ταις εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου και διατελούμεν εν τω μέλλοντι Κυρίω βαπτισθήναι μεθ’ υιικής αφοσιώσεως κατασπαζόμενοι την σεπτήν Υμετέραν Δεξιάν μετά βαθυτάτου σεβασμού.
Απαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Αθω».

Κατηγορίες για παραπληροφόρηση
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 συστατήριο προς τις 20 μονές του Αγίου Όρους, επιστολή δηλαδή που ενημερώνει τους ηγουμένους για την έλευση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και η Ιερά Κοινότητα έστειλε την απάντησή της.

«Δεν είπαμε πως είναι ανεπιθύμητος, όπως εσφαλμένα διακινείται. Εμείς δεχόμαστε αλλόθρησκους, μπορούμε να απαγορεύσουμε την είσοδο σε έναν ιεράρχη και μάλιστα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής; Εκφράσαμε απλώς τον προβληματισμό μας για την κίνησή του εκείνη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ζητήσαμε από τον Πατριάρχη να του πει να μην έρθει», έλεγαν πηγές από το Άγιο Όρος στην ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης Voria, εκτιμώντας ότι οι σχετικές πληροφορίες διακινούνται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το πρόγραμμα του Ελπιδοφόρου στη Θεσσαλονίκη
Μετά το Άγιον Όρος ο κ. Ελπιδοφόρος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου οι Ελληνοαμερικανοί που θα τον συνοδεύουν θα έχουν επαφές και συναντήσεις με την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης.

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, της μελανότερης ίσως σελίδας στην Ιστορία της Ευρώπης του 20ου αιώνα. Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης και σε όλο τον κόσμο τελούνται εκδηλώσεις με το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ».
Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν στελέχη της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το απόγευμα ο κ. Ελπιδοφόρος θα είναι ο ομιλητής στην κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και διοργανώνεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κ.ά.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουμε παραπάνω θα τελέσει τη χειροτονία ενός νέου ιερέα από το Μεξικό.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Παύλος Χρηστίδης*:  Πατριωτική Αυτοπεποίθηση

Έπειτα από πολλά συναπτά έτη, κατά τα οποία ο ελληνικός λαός βίωσε με τον χειρότερο…

7 ώρες ago

Ημερίδα για την ενδοσχολική βία & παραβατικότητα στο Αγρίνιο

Το Σχολικό Δίκτυο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Αγρινίου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.) το…

9 ώρες ago

Cine ΑΡΓΩ: Πέμπτη 23/5 προβολή του ντοκιμαντέρ “ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο”

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν λίγο παραπάνω, που…

10 ώρες ago

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι και η συνοδεία του – Ποιος ήταν ο πρόεδρος του Ιραν [Φωτο]

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ με τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου, με τα ιρανικά…

11 ώρες ago

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι συνετρίβη Σε εξέλιξη οι έρευνες για επιζώντες

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι (Ebrahim Raisi) και τον υπουργό Εξωτερικών…

23 ώρες ago

Εξετάσεις PISA: Στάση εργασίας κήρυξε η ΔΟΕ την Τετάρτη 22/05/2024, με στόχο την ακύρωση της υλοποίησης αυτών των εξετάσεων

Η Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) με ανακοίνωσή της αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι…

1 ημέρα ago