Γιάννης Μαγκριώτης*: Η νίκη Δούκα και ο φόβος του Πρωθυπουργού

0

Η κυβέρνηση, με τη νυχτερινή κατεπείγουσα τροπολογία, για να προλάβει την τελευταία ημέρα λειτουργίας της βουλής, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος δήμαρχος Αθήνας, Χάρης Δούκας, αποκλείει τον ίδιο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, να διοικούν την εταιρεία του δημοσίου «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

Εάν μάλιστα, προσθέσουμε το γεγονός ότι, με τροπολογία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη το 2020, λίγο μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, από τον κ. Μπακογιάννη, κάνοντας το ακριβώς αντίθετο, τον τοποθετούσε επικεφαλής της εταιρείας, που είχε δημιουργηθεί, πριν τις δημοτικές και εθνικές εκλογές του 2019, τότε καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητά της. Αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη, αν προσθέσουμε και την προεκλογική δήλωση του κ. Δούκα, για διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας, σε περίπτωση εκλογής του.

Τα επιχειρήματα, προδήλως προσχηματικά.

«Η εταιρεία δεν θα ασχολείται μόνο με αναπλάσεις της Αθήνας, αλλά με τις αναπλάσεις όλης της χώρας, αλλάζει δηλαδή ο ιδρυτικός σκοπός, συνεπώς δεν μπορεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να διοικεί την εταιρεία, γι’ αυτό φεύγει η Αθήνα από τίτλο».

Ξεχνώντας τις εύλογες σκέψεις, που διατύπωσα στην αρχή του άρθρου, ας τους πιστέψω, ότι είχαν αγαθές προθέσεις.

Θα ήθελα όμως απαντήσεις, σε μερικά εύλογα, επίσης, ερωτήματα:

  1. Θα αφαιρέσουν το δικαίωμα από όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, να αποφασίζουν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα αναπλάσεων στα διοικητικά τους όρια και μάλιστα δικούς τους ή Κοινοτικούς πόρους, που διαθέτουν, ειδικά οι Περιφέρειες;
    Μήπως και αυτά, που ήδη εκτελούν, θα τα πάρουν με υπουργικές αποφάσεις;
  2. Θα πάρει και τα ανάλογα έργα, που εκτελεί και σχεδιάζει να εκτελέσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με πρόσφατη τροπολογία, που ψήφισαν, εκτός από την πώληση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, του ανέθεσαν, λόγω τεχνογνωσίας είπαν, να υλοποιεί έργα ΣΔΙΤ, όπως οι αναπλάσεις της Αθηναϊκής Ριβιέρας και της ΔΕΘ;
    Αυτό είναι μια καλή ιδέα ομολογώ, γιατί μπορεί να γλυτώσουμε από τα φαραωνικά Real Estate, που σχεδιάζουν, κόντρα στις διακηρύξεις τους για «πράσινη ανάπτυξη», την περίοδο που ζούμε με τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με απόλυτα αδιαφανείς όρους, όπως η ρήτρα εμπιστευτικότητας, η δημοπράτηση χωρίς προσυμβατικό έλεγχο και φυσικά, η ποινική ασυλία των στελεχών του.
  3. Πως θα συγκροτήσει τον απαραίτητο μηχανισμό, πόσο μεγάλος θα είναι, πόσες περιφερειακές και τοπικές υπηρεσίες θα έχει, πόσο θα κοστίζει, πότε θα αρχίσει να παράγει έργο, αυτό το παράλληλο κράτος;

Φυσικά, δεν πρόκειται να κάνουν αυτή την επιλογή, για πολλούς λόγους, κυρίως όμως, για λόγους που μας αποκάλυψε τα χρόνια που κυβερνά, όπου με πρόσχημα τον κορωνοϊό, κήρυξε και κράτησε για πολλά χρόνια, μοναδική στην ΕΕ, γι’ αυτό και εγκαλείται συνεχώς από τα Κοινοτικά όργανα η χώρα μας, σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, για να δικαιολογεί τις απευθείας αναθέσεις ή τις αναθέσεις με κλειστές προσκλήσεις, για λόγους αποτελεσματικότητας και ταχύτατης απορρόφησης, όπως λένε, ειδικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την δουλειά αυτή θα την προετοιμάζουν Τεχνικοί και Οικονομικοί Σύμβουλοι, ξένες ιδιωτικές εταιρείες, σε συνεργασία με ελληνικές, όπως σχεδόν στο σύνολο των έργων και των προγραμμάτων, που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Οι πρακτικές αυτές είναι ταυτόσημες με τις πρακτικές συγκάλυψης των παράνομων παρακολουθήσεων και της τραγωδίας των Τεμπών.

Αυτή η επιλογή, πέραν του ότι αποκαλύπτει μια καθεστωτική αντίληψη για την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, δεν φέρνει παραγωγικό και κοινωνικό αποτέλεσμα, ανάλογο των πόρων που διατίθενται, μόνο οριακές βελτιώσεις στα δημοσιονομικά φέρνει, ενισχύει όμως το πελατειακό πολιτικό δίκτυο της ΝΔ, ενισχύει και διευρύνει τις ισχυρές οικονομικές ομάδες, που στηρίζουν τις πολιτικές της.

Μπορεί, ο Πρωθυπουργός να μην τα σκέφτηκε όλα αυτά, όμως η ήττα στον δήμο Αθηναίων, όχι μόνο η ήττα του ανιψιού του, αλλά κυρίως γιατί συνέβη το «αδύνατο», όπως πίστευαν, του έφερε μαύρες σκέψεις. Η ήττα του κ. Μπακογιάννη αποκάλυψε, πόσο εύθραυστη είναι η κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα η νίκη του κ. Δούκα, αποκάλυψε τις προϋποθέσεις, που μπορούν να φέρουν και την δική του ήττα.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 306 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.