Categories: Κοινωνία

Νεκρός ο 40χρονος Επισμηναγός της120 ΠΕΑ – Η οικογενειακή γιορτή που μετατράπηκε σε τραγωδία – Δηλώσεις Πολιτικών

Νεκρός είναι o 40χρονος Επαμεινώνδας Κωστέας, χειριστής του μοιραίου αεροσκάφους Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος, της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ), που κατέπεσε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί σήμερα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας: «Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών
Τραγική ειρωνεία είναι ότι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, η σύζυγος και τα δύο παιδιά βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά και να γιορτάσουν την τελευταία πτήση του 40χρονου Επισμηναγού με αυτού του τύπου τα αεροπλάνα, προτού μετατεθεί. Η οικογενειακή γιορτή, όμως, μετατράπηκε σε τραγωδία.
Να υπενθυμίσουμε ότι η αεροπορική τραγωδία έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα, όταν εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-2 της Πολεμικής αεροπορίας κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα ο 40χρονος πιλότος να χάσει τη ζωή του.
Ειδικότερα, το αεροπλάνο που κατέπεσε πρόκειται για διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, τύπου Τ-2 της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος(ΠΕΑ), στο οποίο επέβαινε μόνο ο αξιωματικός χειριστής του.
Η πτώση συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, περίπου μισό ναυτικό μίλι μέτρα βόρεια της πύλης του αεροδρομίου, κοντά στο χωριό Άρις και τη Μικρομάνη.
Τι είναι το αεροσκάφος Τ-2 Buckeye που κατέπεσε
Να σημειώσουμε ότι το αεροσκάφος Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.
Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.
Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις- από σήμερα Τετάρτη έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

«Ο θάνατος εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, προκαλεί θλίψη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα Τετάρτη 27/12 έως και την Παρασκευή 29/12/2023. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του Επισμηναγού και στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας στο Χ (πρώην Twitter).

Μητσοτάκης: Όλοι θρηνούμε έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο
«Η Πολεμική Αεροπορία και μαζί της όλοι μας θρηνούμε έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο. Τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που έπεσε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πιλότου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, «σε μία αποστολή από εκείνες που δεν σταματούν σε καμία στιγμή του χρόνου».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η Πατρίδα θα μείνει δίπλα στην οικογένεια του πιλότου, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του.
«Η απώλεια αυτή αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο των πιλότων μας. Αλλά και πόσο μεγάλη η αφοσίωσή τους στο καθήκον. Η πατρίδα θα ευγνωμονεί για πάντα τον επισμηναγό. Μένοντας στο πλευρό της οικογένειάς του, προς την οποία απευθύνω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Τα συλλυπητήρια του Ευάγγελου Αποστολάκη
Τη βαθιά του θλίψη για τον τραγικό χαμό του Επισμηναγού (Ι) της Π.Α. Επαμεινώνδα Κωστέα, εκφράζει συλλυπητήριο μήνυμα του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελου Αποστολάκη.

O κ. Αποστολάκης, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του καθώς και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, που επιτελεί καθημερινά το καθήκον της απέναντι στην Πατρίδα.

ΠΑΣΟΚ: Οι Έλληνες Ίκαροι δεν σταματούν να εκτελούν το καθήκον τους
Ο Δημήτρης Μπιάγκης, υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό δυστύχημα με τη πτώση πολεμικού αεροσκάφους και τον θάνατο του Ικάρου στην Καλαμάτα.

Ο κ. Μπιάγκης αναφέρει πως «δυστυχώς το σημερινό τραγικό δυστύχημα του χειριστή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Καλαμάτα, μας υπενθυμίζει ότι, ακόμη και τις άγιες αυτές ημέρες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, οι Έλληνες Ίκαροι δεν σταματούν να εκτελούν το καθήκον τους για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της πατρίδας μας ενίοτε με βαρύ τίμημα».
Συμπλήρωσε πώς «αποτίνουμε φόρο τιμής στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που πέταξε σήμερα για τους ουρανούς και εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΚΚΕ: Πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της πτώσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους
Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, το ΚΚΕ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του πιλότου του εκπαιδευτικού Τ-2, που με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.
«Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι το τρίτο δυστύχημα που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με πτώση παλαιών αεροσκαφών τύπου Τ-2, ενώ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα μετατρέπεται σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων κατόπιν συμφωνίας με ισραηλινή εταιρεία», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ και τονίζει: «Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος και να δοθούν σαφείς απαντήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την τήρηση όλων των προδιαγραφών για τη συντήρηση των αεροσκαφών και την ασφάλεια των πιλότων».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ημερίδα για την ενδοσχολική βία & παραβατικότητα στο Αγρίνιο

Το Σχολικό Δίκτυο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Αγρινίου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.) το…

2 ώρες ago

Cine ΑΡΓΩ: Πέμπτη 23/5 προβολή του ντοκιμαντέρ “ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο”

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν λίγο παραπάνω, που…

3 ώρες ago

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι και η συνοδεία του – Ποιος ήταν ο πρόεδρος του Ιραν [Φωτο]

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ με τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου, με τα ιρανικά…

4 ώρες ago

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι συνετρίβη Σε εξέλιξη οι έρευνες για επιζώντες

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι (Ebrahim Raisi) και τον υπουργό Εξωτερικών…

16 ώρες ago

Εξετάσεις PISA: Στάση εργασίας κήρυξε η ΔΟΕ την Τετάρτη 22/05/2024, με στόχο την ακύρωση της υλοποίησης αυτών των εξετάσεων

Η Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) με ανακοίνωσή της αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι…

1 ημέρα ago

Σοκ στο Μεσολόγγι: 15χρονος υπό την απειλή μαχαιριού λήστεψε13χρονο

Ένα ακόμη περιστατικό παραβατικότητας και βίας ανηλίκων απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές αυτή τη φορά στο Μεσολόγγι. Σύμφωνα…

1 ημέρα ago