Ανησυχία στην κοινωνία από το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων, λοιμώξεων και κορονοϊού – Στο “κόκκινο” τα παιδιατρικά νοσοκομεία

0

Αυτές τις μέρες στην χώρας μας καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα, κορονοϊού, γρίπης ιώσεων και γενικότερα λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN. 1, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, χωρίς να εξαιρούνται και οι μεγαλύτερες ηλικίες νεότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της Όμικρον. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.
Πάντως τμήματα επειγόντων περιστατικών των παιδιατρικών νοσοκομείων να καταγράφονται συνθήκες ασφυξίας και πολύωρες αναμονές..

«Έχουμε το 77 και είναι στο 33 εδώ και πολλή ώρα. Μάλλον θα φύγουμε γιατί μπορεί να κολλήσει και τίποτα άλλο και φοβόμαστε. Έχει μεγάλη αναμονή, αλλά είναι και πιο σοβαρά περιστατικά», δηλώνουν στο MEGA γονείς που περιμένουν στην ουρά στο νοσοκομείο Παίδων.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να πάνε τα παιδιά τους στο νοσοκομείο τέταρτη και πέμπτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, λόγω του έντονου συνωστισμού και της πολύωρης αναμονής.
«Υπάρχει έξαρση ιώσεων, περιλαμβάνει Covid, γρίπη, RSV, στρεπτόκοκκο αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς όπως είναι ο αδενοϊός, ο εντεροϊός. Περισσότερο όμως φαίνεται ότι πλήττονται τα παιδιά κάτω των 5 ετών» τονίζουν χαρακτηριστικά οι παιδίατροι και συστήνουν σε όσα παιδιά νοσούν να μένουν στο σπίτι μέχρι να γίνονται καλά, για να μην εξαντληθούν και για μη διασπείρουν τους ιούς.

Για τα φαινόμενα μαζικής νόσησης από κορωνοϊό, γρίπες, ιώσεις, στρεπτόκοκκο και άλλα σύνδρομα, καθώς και για τα πού αυξημένα ποσοστά των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, μίλησε την Τετάρτη στον ANT1, ο γιατρός Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο βιοπαθολόγος – κλινικός ιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα.
Ζήτησε κι αυτός απ’ όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες.
Παράλληλα επισήμανε ότι οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.
Σχετικά με την φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου τη χαρακτήρισε «πιο ήπια» από την αντίστοιχη περσινή, και τόνισε ότι «τα συμπτώματα στο παιδί που πρέπει να οδηγήσουν το γονέα σε υποψία στρεπτόκοκκου είναι οι πρησμένες αμυγδαλές και ο υψηλός πυρετός. Τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικό σκεύασμα».
Όσο για τις μεγάλες ουρές στα νοσοκομεία και τις κλινικές παίδων, είπε ότι αυτές «οφείλονται στην αύξηση των περιστατικών και ίσως και σε μια αυξημένη φοβία εκ μέρους των γονέων» και απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες παιδιάτρους «να βοηθήσουν την κατάσταση αποφεύγοντας να παραπέμπουν στα νοσοκομεία παίδων, περιστατικά που δε συγκεντρώνουν όλη τη σχετική συμπτωματολογία».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner