Γιάννης Μαγκριώτης*: Οι ημέρες των Χριστουγέννων, είναι ημέρες μεγάλων προσδοκιών.

0

Οι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στους ανθρώπους, περισσότερο στα παιδιά.

Το συναισθηματικό φορτίο υπάρχει στην ίδια την φύση, που μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει η αναγέννησή της.

Γι’ αυτό άλλωστε, όλες οι προχριστιανικές θρησκείες και πολιτισμοί, είχαν τις μεγαλύτερες γιορτές τους, αυτές τις ημέρες.

Η χριστιανική εκκλησία, στα πρώτα χρόνια της οργάνωσής της, για τον ίδιο λόγο επέλεξε τις 25 Δεκεμβρίου, ως ημέρα γέννησης του Χριστού, επειδή την ημέρα αυτή, στο ημερολόγιο του Ιουλίου Καίσαρα, το “Ιουλιανό ημερολόγιο”, είχε οριστεί το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ο καθένας και η καθεμιά έχει τις δικές του μνήμες και προσδοκίες.

Μικρός στο χωριό, ήταν τα κάλαντα. Λίγα μήλα, μανταρίνια, κάστανα και μερικές δεκάρες, ήταν ικανά να γεμίζουμε χαμόγελα.

Αργότερα, η ταινία: “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα“, στηριγμένη στο διήγημα του Άντερσεν, με θύμωνε και με μελαγχολούσε.

Τα τελευταία χρόνια η ταινία: “Καλά Χριστούγεννα“, η αληθινή ιστορία στα φονικά χαρακώματα της πρώτης χρονιάς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που μιλάει για την άτυπη εκεχειρία, που εξόργισε τα επιτελεία των εμπόλεμων, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μαζί οι αντίπαλοι φαντάροι και αξιωματικοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Σκωτσέζοι.

Τα καλύτερα Χριστούγεννα, αυτά που πάντα θυμάμαι, ήταν του 1998, στην Βύσσα του Έβρου, στο φυλάκιο 5, μαζί με τους φαντάρους, στην όχθη του Έβρου. Εκεί επέλεξα να περάσω, ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, το βράδυ της παραμονής τους. Ένα μέτρο χιόνι έξω και -10 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία, μαζί με την υγρασία προκαλούσε πόνο στο πρόσωπο, τα παιδιά στις σκοπιές πάνω στην όχθη, με χαμόγελο περηφάνιας, τα συναισθήματα όλων πολύ έντονα. Μέσα στο φυλάκιο, ένας φαντάρος από την Νεάπολη, έπαιζε με το μπουζούκι του το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, “Είμαι της Γερακίνας γιός“, αυτό που ένιωσα, ίσως να είναι αυτό που λέμε “Ευτυχία“.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 305 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.