Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (Abdel Fattah el-Sisi) εξασφάλισε μια τρίτη θητεία ως ηγέτης του πολυπληθέστερου έθνους της Μέσης Ανατολής, δήλωσαν αξιωματούχοι, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν μεταξύ 10 και 12 Δεκεμβρίου.
Ο Σίσι έλαβε το 89,6% των ψήφων, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Εκλογική Αρχή.
Η προσέλευση έφτασε το «άνευ προηγουμένου» 66,8% των ψηφοφόρων, δήλωσε ο επικεφαλής της αρχής Χαζέμ Μπαντάουι (Hazem Badawy).
Πάνω από 39 εκατομμύρια Αιγύπτιοι ψήφισαν τον Σίσι, έναν πρώην αρχηγό του στρατού που κυβερνά την πολυπληθέστερη αραβική χώρα εδώ και μια δεκαετία.
Η ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας δεν αμφισβητήθηκε, πραγματοποιήθηκε καθώς η Αίγυπτος αντιμετώπιζε διάφορες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη γειτονική Γάζα και της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας.
Στην Αίγυπτο δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση
Παρά τα δεινά της Αιγύπτου, μια δεκαετής καταστολή των διαφωνούντων έχει εξαλείψει κάθε σοβαρή αντιπολίτευση στον Σίσι, τον πέμπτο πρόεδρο που αναδύεται από τις τάξεις του στρατού από το 1952.
Ο Σίσι ήταν υποψήφιος εναντίον τριών άλλων υποψηφίων, κανένας από τους οποίους δεν ήταν υψηλού προφίλ. Ο πιο εξέχων πιθανός υποψήφιος τερμάτισε την υποψηφιότητά του διαμαρτυρόμενος ότι η εκστρατεία του παρεμποδίστηκε και δεκάδες υποστηρικτές του συνελήφθησαν.
Ο επιλαχών Χάζεμ Ομάρ (Hazem Omar), ο οποίος ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, έλαβε το 4,5% των ψήφων.
Ακολούθησαν ο Φαρίντ Ζαχράν (Muhamad Farid Saad Zahran), ηγέτης του αριστερού Αιγυπτιακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, και ο Αντέλ Σανάντ Γιαμάμα (Abdel-Sanad Yamama) από το Wafd, ένα αιωνόβιο αλλά σχετικά περιθωριακό κόμμα.
Ο Σίσι πρόκειται τώρα να υπηρετήσει την τρίτη – και, σύμφωνα με το σύνταγμα, τελευταία – θητεία του, ξεκινώντας τον Απρίλιο.
Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Τρίτη και τελευταία θητεία
Ο Σίσι ήρθε στην εξουσία μετά την ανατροπή το 2013 του πρώτου εκλεγμένου από το λαό προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Επανεξελέγη το 2018. Και στις δύο προηγούμενες εκλογές κέρδισε με 97% των ψήφων.
Ο Σίσι παρέτεινε την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια και τροποποίησε το σύνταγμα για να αυξήσει το όριο των διαδοχικών θητειών από δύο σε τρεις.
Υπό τη διακυβέρνησή του, η Αίγυπτος έχει φυλακίσει χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους και ενώ μια προεδρική επιτροπή απονομής χάριτος έχει απελευθερώσει περίπου 1.000 σε ένα χρόνο, ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι τρεις έως τέσσερις φορές περισσότεροι συνελήφθησαν κατά την ίδια περίοδο.
Οι υποστηρικτές του πιστώνουν την επιστροφή στην ηρεμία στη χώρα μετά το χάος που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.