Μιλένα Αποστολάκη*: Η κυβέρνηση νομοθετεί επικοινωνιακά και με αδιαφάνεια, ποδηγετεί, δεν εκσυγχρονίζει

0

Tην αδυναμία της κυβέρνησης να ξεφύγει από το επικοινωνιακό αφήγημα και να υλοποιήσει με τρόπο συγκροτημένο, επιστημονικό και κυρίως δίκαιο τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, ανέδειξε στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό η Βουλευτής Βορείου Τομέα και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη.

Όπως εμφατικά τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη «ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την κυβέρνηση της ΝΔ, ως μια κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει συγκροτημένα, επιστημονικά και κυρίως δίκαια καμία από τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην επικοινωνιακή διαχείριση της στιγμής, στην χειραγώγηση της κοινωνίας και την εκμετάλλευση του θυμικού της η κυβέρνηση νομοθετεί για να ποδηγετήσει και όχι για να εκσυγχρονίσει».

Με μία επίκαιρη αναφορά στο εμβληματικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σα χώρα», κατά την τοποθέτησή της για τον προϋπολογισμό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε για «μια χώρα στην οποία “ οι νόμοι ακυρώθηκαν με την αυτοκατάργησή τους, οι θεσμοί αντιστράφηκαν κι εφαρμόζουν το αντίθετό τους”».

Απαντώντας στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, η κ. Αποστολάκη επεσήμανε ότι η παρούσα είναι η έβδομη τροποποίηση των ποινικών κωδίκων από το 2019 και μάλιστα έχει το ανεπίτρεπτο χαρακτηριστικό ουδείς να γνωρίζει τους συντάκτες του νομοθετήματος. «Κάποτε οι τομές στους Κώδικες είχαν τη σφραγίδα του Γ-Α. Μαγκάκη, του Γ. Κουμάντου, της Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, του Μ. Σταθόπουλου», υπεvθύμισε η Μ.Αποστολάκη, «εντούτοις, σήμερα η κυβέρνηση επιλέγει να συντηρεί μια ανεπίτρεπτη θεσμική αδιαφάνεια».

Όπως τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «οι κώδικες είναι πυλώνες του δικαιϊκού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, για αυτό και προβλέπεται ειδική διαδικασία για την τροποποίηση τους. Είπαμε όμως ότι η κυβέρνηση ποδηγετεί και δεν εκσυγχρονίζει, έχοντας το βλέμμα πάντα στην επικοινωνιακή διαχείριση της στιγμής και εν προκειμένω υιοθετώντας έναν επικίνδυνο ποινικό λαϊκισμό, μια ρητορεία που την εμφανίζει ως τον προστάτη της κοινωνίας με την οποία όπως μας είπε ο υπουργός είναι σε διάλογο. Προσέξτε γιατί αυτή η λαϊκιστική και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με την κοινωνία, την οποία εσχάτως πολλοί επικαλούνται, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς».

Ιδιαίτερα στάθηκε στις διατάξεις που «προβλέπουν την εκδίκαση σοβαρών κακουργημάτων από μονομελή δικαστήρια ,συνθήκη που συναντά κανείς μόνο στο ποινικό σύστημα της Μάλτας

Για την επικείμενη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, η κ. Αποστολάκη στάθηκε ιδιαίτερα στο πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατατείνει στην ανάγκη συγχωνεύσεων. Όπως επεσήμανε, «η νησιωτικότητα, οι ορεινοί όγκοι και άλλες παράμετροι δεν εμπεριέχονται στο πόνημα της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι πιθανό το εκσυγχρονιστικό περιτύλιγμα της κυβέρνησης να αποτελεί όχημα για την περικοπή δαπανών».

Αναφορικά με τον έτερο πυλώνα της δικαστικής μεταρρύθμισης, που αφορά την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, η τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε την αναντιστοιχία μεταξύ των διακηρύξεων και της πραγματικότητας, υπενθυμίζοντας ότι στις «23 και 30/10/23 στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαμε τραυματίες από κατάρρευση τμήματος των υποδομών. Τον Ιανουάριο του 2021 ο υφυπ. Υποδομών ανακοίνωσε τη δημοπράτηση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου εντός του α΄ τρίμηνου 2023 ακόμη είναι στα χαρτιά».

Επιπλέον, σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών που περιέχεται στη νέα μεταρρύθμιση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Εξαγγέλλετε πλαίσιο το οποίο θα αυξήσει ουσιωδώς τον αριθμό των κρατουμένων χωρίς καμία φροντίδα για τον υπερπληθωρισμό και τις ντροπιαστικές συνθήκες στις ελληνικές φυλακές. Αποσπασματικές ρυθμίσεις μέχρι σήμερα, νόμοι που δεν εφαρμόζονται και μια αντιμεταρρύθμιση που επιχειρείται να σερβιριστεί στην κοινωνία ως το δόγμα νόμος και τάξη».

Συνοψίζοντας η Μ. Αποστολάκη υπογράμμισε πως «η δικαιοσύνη δεν προχωρά όταν η επιστήμη εξοβελίζεται. Οι απαράδεκτοι κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσουν το άλλοθι για την επιχειρούμενη αντιμεταρρύθμιση και θα αγωνιστούμε ώστε ο επιστημονικός λόγος και η δίκαιη κρίση να κυριαρχήσουν απέναντι στην ρηχή, πρόχειρη και αντιεπιστημονική αντιμετώπιση ενός μείζονος ζητήματος».

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρθηκε στην επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις παραμέτρους της οικονομικής ανάπτυξης, στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις, που παγιώνουν το επενδυτικό κενό που χωρίζει την Ελλάδα από την ΕΕ. Κάτι που αντικατοπτρίζεται στο διευρυνόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο αναδεικνύει τα δομικά προβλήματα της εθνικής οικονομίας.

Με δριμύτητα στηλίτευσε η κ. Αποστολάκη και το όραμα για την αναπτυξιακή δυναμική που έχει τόσο ανάγκη η χώρα για να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες και να μπορέσει μέσω αυτής της επίτευξης να επαναπατρίσει μισό εκατομμύριο καταρτισμένους επιστήμονες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα . Υπογράμμισε την αβεβαιότητα και την ανεπάρκεια ενός μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται «αποκλειστικά στον τουρισμό και το real estate, το οποίο, δε, μέσω της golden visa, έχει χαρακτηριστικά παρασιτισμού και αφελληνισμού της οικονομίας μας».

* Μιλένα Αποστολάκη είναι πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής του Βόρειο Τομέα Αθηνών

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner