Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, του ΑΝΤ1 μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μια παρέμβαση που θα συζητηθεί, καθώς έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν αρνήθηκε να μιλήσει και για τα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζοντας επαινετή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως υπογράμμισε πως «δεν είμαι αφελής και φοβάμαι μήπως πίσω υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα από πλευράς Τουρκίας και μας επιβληθεί κάτι που δεν θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματά μας, όπως έχουν καθιερωθεί. Άλλωστε η διαφορά μας είναι μία και συγκεκριμένη».
Σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την τεκνοθεσία ο κ.Ιερώνυμος ανέφερε ότι: «Η Εκκλησία πάντοτε πίστευε γιατί αυτό της είπε ο Χριστός στην ελευθερία του ανθρώπου … δεν θα επιτρέψουμε όμως να μας αλλάξει τη σύνθεση της κοινωνίας. Δεν μπορεί η Εκκλησία να πει … τώρα που παγιώνεται η ίδια η κοινωνία για δικούς της λόγους, δε λέω κάτι περισσότερο … πώς θα κάνει παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο και ποια θα είναι η κοινωνία … Ποια ανθρώπινα δικαιώματα θα έχει το παιδάκι (σ.σ. μια ομόφυλης οικογένειας); Ποια είναι η μαμά του, ποιος ο μπαμπάς του; Θα έχει δύο μαμάδες, δύο μπαμπάδες. Την ελευθερία τη σεβόμαστε για τον κάθε άνθρωπο … το να μου αλλάξει όμως τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω. Προσωπικά».
Αναφερόμενος στα φαινόμενα βίας, οπαδικής και ανηλίκων σχολίασε ότι «θα ακολουθήσουν χειρότερα πράγματα…» και στάθηκε στην κρίσιμη σημασία του σχολείου.
«Πηγαίνετε σήμερα σε ένα σχολείο και ρωτήστε τα παιδιά ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης… Απογύμνωσαν τα σχολεία», είπε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «Δεν περιμένω βελτίωση. Όσα μέτρα και να λάβει το Υπουργείο Παιδείας, όταν δεν βάλεις πρότυπο στα παιδιά, προς τα πού πάμε, τι θέλουμε, γιατί».
Για το θέμα των ηλικιωμένων ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Οφείλουμε να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους, το θέμα αυτό είναι μεγάλο θέμα σήμερα. Οι ηλικιωμένοι είναι οι γονείς μας. Τους αγαπάμε και όταν εργαζόμαστε πρέπει κάποιος να τους φροντίσει». «Δεν έχει ρόλο η Εκκλησία να απολογείται στον καθένα», σημείωσε.
Αναφορικά με τη στήριξη στους νέους της κοινωνίας μας είπε πως «θα προτείνω στη Σύνοδο τη συνεργασία Εκκλησίας και κράτους, ώστε να δοθούν εκτάσεις της Εκκλησίας προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές και να στεγαστούν νέοι φοιτητές με βάση κριτήρια οικογενειακής κατάστασης»
Ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε για τον πατέρα Αντώνιο της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», ο οποίος αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κατηγορίες για την οικονομική διαχείριση και τόνισε: «Με τον Αντώνιο μιλήσαμε πολλές φορές. Του υπέδειξα ότι ‘δεν είναι σωστή η πορεία που κάνεις. Μπες μέσα στην Εκκλησία, κάτω από τον έλεγχο της Εκκλησίας και θα έχεις όλη τη δυνατότητα να εργαστείς’. Άκουγε, δεν άκουγε. Αλλά καμιά φορά και οι γύρω μας, μας κάνουνε πλεκτάνες. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, δεν τα ‘κανε μόνος ο Αντώνιος. Κι άλλοι. Για μένα ο Αντώνιος – κι ας έχει κάνει, όλα, πες τε ότι είναι αλήθεια – δεν παύει να είναι παιδί μου. Αυτό μην το ξεχνάτε. Δεν είμαι ούτε αστυνόμος, ούτε δικαστικός, ούτε εισαγγελέας, ούτε στρατηγός. Είμαι πατέρας. Πρέπει να περιμένουμε. Αν έρθει σε μένα και πει ‘έκανα αυτά’, είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Ας τα βρει η δικαιοσύνη. Μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα των δικαστηρίων, πρέπει να περιμένουμε».
Αναφερόμενος στο έργο της Εκκλησίας είπε: «δεν κατάλαβα πότε πέρασαν 15 χρόνια. Έχουν γίνει τόσα πολλά», προσθέτοντας: «Είναι πράγματα που πήγαν καλά, είναι άλλα που είναι στάσιμα και άλλα που δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη», συμπλήρωσε «πρέπει να γίνονται πράξεις για τον λαό».
Τέλος για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από ιερείς και μέλη της Εκκλησίας σχετικά με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά πως «εγώ έχω βγάλει νέα ταυτότητα», τονίζοντας πως «και μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν ομάδες με πιο στενά μυαλά, όμως όποιος δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε αυτή την μεγάλη οικογένεια μπορεί να αποχωρήσει».