Παύλος Χρηστίδης*: Το ΠΑΣΟΚ ως επιλογή και λύση

0

Τα τελευταία χρόνια το πολιτικό σκηνικό είχε έντονη πόλωση και μεγάλους διχασμούς.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ Χρησιμοποιώντας κίβδηλα διλήμματα , όπως το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», το «ναι-όχι» του δημοψηφίσματος, το «παλιό-νέο» και το «ΣΥΡΙΖΑ-αντί ΣΥΡΙΖΑ», εγκλώβισαν κοινωνικά ακροατήρια στις εκλογές.

Αντί για ψήφο ελπίδας, οι περισσότερες από τις εκλογές των τελευταίων 13 ετών έχουν ως διακύβευμα το φόβο εκλογής του αντιπάλου.

Ειδικά, μετά το 2019, η ΝΔ εφάρμοσε ένα βασικό σχέδιο, με δύο σκέλη: αφ’ ενός στόχευσε στην πλήρη απαξίωση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε και τα πάντα για να την διευκολύνει, αφ’ ετέρου αξιοποίησε τις ειδικές συνθήκες του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για να επιβάλλει την εικόνα πως η πολιτική της είναι «πετυχημένη», με βάση όλα όσα «έτυχαν στη βάρδια της».

Όσο ο καιρός περνάει όμως, φαίνεται ότι αυτή η «επιτυχία» που την οδήγησε στο 41% είναι μια ψευδής εικόνα.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η κυβέρνηση έχει φέρει τουλάχιστον τρία νομοσχέδια, που διορθώνουν νόμους που ψήφισε η ίδια την περίοδο 2019-2023.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες 15 ημέρες, έχει φέρει δύο νομοσχέδια, που αποτελούν πια νόμους του κράτους, με τα οποία χτυπάει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Το φορολογικό νομοσχέδιο «χτυπάει» συνολικά τους μικρομεσαίους, τεχνίτες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, ενώ το νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος αφελληνίζει την εθνική οικονομία, εξυπηρετώντας funds και servicers, εις βάρος των δανειοληπτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες και με αφορμή τις δημοσκοπήσεις έχει ανοίξει μια ακόμη συζήτηση για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στα πράγματα.

Αυτή η συζήτηση δεν γίνεται μόνο στα μέσα ενημέρωσης. Κυρίως γίνεται ανάμεσα στους πολίτες, οι οποίοι πιεσμένοι στα προβλήματα του κόστους ζωής, αναζητούν πολιτική διέξοδο. Ψάχνουν, με λίγα λόγια, έναν φάρο που θα φωτίσει την ελπίδα τους για έναν άλλο δρόμο, πιο αξιοπρεπή, πιο δίκαιο που οδηγεί σε ευημερία και καλύτερες μέρες.

Σε κάθε επαφή που κάνουμε μετά την δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, δυο ερωτήματα κυριαρχούν: το πρώτο είναι «τι προτείνετε για το μέλλον του τόπου» και το δεύτερο «πώς θα γίνετε πλειοψηφία».

Αυτό σημαίνει πως, εκτός από έντονη και ουσιαστική αντιπολίτευση, οι πολίτες αναζητούν έναν τεκμηριωμένο λόγο που θα είναι ρεαλιστικός και σαφής. Ταυτόχρονα, αναζητούν συγκλίσεις και κοινές πρωτοβουλίες από όσους υπόσχονται την εναλλακτική οδό, όχι πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά ανοιχτά, αξιακά, με συνομιλητή τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Η απάντησή μου στα παραπάνω ερωτήματα είναι μία και ενιαία: στην πολιτική κερδίζεις όταν πολλαπλασιάζεις. Και πολλαπλασιάζεις το ακροατήριο σου, το κύρος σου, την αποδοχή σου, όταν το θετικό σου αφήγημα αξιοποιεί νέα εργαλεία, δείχνει το μέλλον και ενώνει δυνάμεις στο όραμα της ισχυρής Ελλάδας.

Το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό μιλά και δουλεύει για την δημιουργία ενός πόλου που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Οι ανοιχτές του διαδικασίες όλα τα προηγούμενα χρόνια, διαμόρφωσαν τις συνθήκες αναγέννησης της παράταξης οργανωτικά και έφεραν πολλούς έμπειρους και καταρτισμένους πολίτες σε κρίσιμα πόστα της παράταξης. Αυτό θα συνεχιστεί.

Ταυτόχρονα, απευθύνουμε ένα μεγάλο προσκλητήριο προς όλες τις υγιείς δυνάμεις:

Θέλουμε να σας ακούσουμε. Θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε, θέλουμε να αλλάξουμε ταχύτητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν συμβιβαζόμαστε με την γαλάζια προπαγάνδα του «ενάμισι κόμματος», δεν συμβιβαζόμαστε με τη δεύτερη θέση και ετοιμαζόμαστε για αυτά που έρχονται.

Οι ευρωεκλογές, καθώς και τα έντονα πολιτικά θέματα που αυτές αναδεικνύουν, όπως οι οικονομικές ανισότητες, το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η κλιματική κρίση θα είναι ορόσημο για το πολιτικό σκηνικό.

Ολοκληρώνεται ένας κύκλος τοξικότητας και ανοίγει ένας νέος, αχαρτογράφητος, όπου η νέα δύναμη που αναδύεται είναι το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτόν τον νέο κύκλο, γνωρίζουμε καλά ότι η ευθύνη και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες.

Και θα δουλέψουμε πολύ και με πολλούς για να ανταποκριθούμε.

* Ο Παύλος Χρηστίδης είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στις 11 Δεκεμβρίου 2023

Share.

Comments are closed.