Ένας τάφος ελληνορωμαϊκής εποχής με ελληνική μούμια ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Ασουάν της Αιγύπτου, ο οποίος έφερε κοντά στο σώμα του μια χάλκινη πλάκα με το όνομα του άνδρα («Νικόστρατος»).
Το εκπληκτικό εύρημα έγινε στο πλαίσιο ανασκαφών που ανέλαβε η Αιγυπτιο-ιταλική αποστολή στο Δυτικό Ασουάν στην περιοχή του Μαυσωλείου Αγά Χαν, όπως ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
|Αν και στο ταφικό συγκρότημα είχε γίνει επιδρομή από τυμβωρύχους της αρχαιότητας, η μούμια του Έλληνα ήταν άθικτη, με ταφικά αντικείμενα όπως περίτεχνα αγγεία που βρέθηκαν μαζί με το σώμα. Στην είσοδο του τάφου βρέθηκε βωμός για θυσίες.
Ο Έλληνας Νικόστρατος είχε ταφεί με χάλκινο περιδέραιο με το όνομα του.
Ο τάφος, για τον οποίο οι αρχαιολόγοι σε ανακοίνωσή τους λένε ότι ήταν «πολύ μεγάλος», είναι μέρος του συγκροτήματος του Μαυσωλείου Αγά Χαν, αλλά ήταν προηγουμένως άγνωστος στους ιστορικούς.
Η αρχαιολογική αποστολή που πραγματοποιήθηκε το 2021 διευθύνθηκε από την Πατρίτσια Πιατσεντίνι (Patrizia Piacentini), καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας και Αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, και τον Aμπτελ Μονέιμ Σαΐντ Μαχμούντ (Abdelmoneim Said) γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων Ασουάν και Νουβίας (Aswan and Nubia Antiquities)
Η ανακάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2021.
Η κοινή ιταλο-αιγυπτιακή ομάδα εργάζεται από το 2019 στην περιοχή γύρω από το Μαυσωλείο του Αγά Χαν στη δυτική ακτή του Νείλου στο Ασουάν, όπου υπάρχουν περισσότεροι από τριακόσιοι τάφοι που χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα π.Χ. έως τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., δηλαδή της εποχής των Παλαμιαίων, τότε που έχουμε Ελληνοαιγυπτιακούς γάμους.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τη μούμια ενός άνδρα δίπλα στο ανατολικό τοίχο και δίπλα, ανακάλυψαν ένα χάλκινο περιδέραιο με μια εγχάρακτη πλάκα στα ελληνικά με το όνομά του, «Νικόστρατος». Πιστεύουν ότι το σώμα του βρισκόταν αρχικά στον οικογενειακό τάφο 2.000 ετών, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν 30 μούμιες ατόμων διαφόρων ηλικιών– από ηλικιωμένους με αρθρίτιδα μέχρι παιδιά και ένα νεογέννητο και αργότερα το έβγαλαν τυμβωρύχοι στην αρχαιότητα.
Για την ιστορία να πούμε ότι το όνομα Νικόστρατος μας θυμίζει τον Αθηναίο πολιτικό, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Συγκεκριμένα το 425/424 π.Χ. έλαβε μέρος στην εκστρατεία εναντίον των Κυθήρων, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Νικίας. Ακολουθούσε την πολιτική του Νικία και υπέγραψε μαζί του την ετήσια εκεχειρία με τους Λακεδαιμονίους το 423 π.Χ. Σκοτώθηκε μαζί με τον Λάχη κοντά στη Μαντίνεια τον Αύγουστο του 418 π.Χ.
Είναι γνωστός για το απόφθεγμα: «ΑΝ ΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΦΡΟΝΗΣΕΩΣ, ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΟΦΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ»