Δημοσκόπηση στη Βρετανία: Μπούμερανγκ γύρισε για τον Σούνακ η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη

0

Ως εσφαλμένη αξιολογεί η πλειοψηφία των πολιτών στη Βρετανία την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, με αφορμή όσα ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Αποκαλυπτική είναι δημοσκόπηση του yougov.co.uk η οποία είναι καταπέλτης για τον διπλωματικό χειρισμό της κατάστασης από τον Σούνακ.
Συγκεκριμένα 2.871 ενήλικες Βρετανοί πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν πιστεύουν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε σωστή ή λανθασμένη απόφαση για τη συνάντηση. Το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ήταν λάθος η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ την επιδοκιμάζει μόλις το 11% και ένα 22% απαντάει πως «δεν γνωρίζει».
Παράλληλα, ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών για το αν πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στο Βρετανικό Μουσείο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 49% θεωρεί σωστή την επιστροφή τους στην Ελλάδα, το 15% επιθυμεί την παραμονή τους στη Βρετανία, το 26% «δεν ενδιαφέρεται» για το τι θα συμβεί, ενώ ένα 10% «δεν γνωρίζει».
Τέλος, οι πολίτες ρωτήθηκαν για το ποιος πρέπει να λάβει την απόφαση, από κοινού με τις ελληνικές Αρχές. Το 22% απάντησε ότι η απόφαση αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, το 50% ότι επαφίεται στο Βρετανικό Μουσείο (όπου και βρίσκονται), ενώ «άλλος» απάντησε το 7% και «δεν γνωρίζω» το 22%.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ακύρωσε, μόλις λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της, τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο την ενόχλησή του για όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Το σημείο που φαίνεται να ενόχλησε τη βρετανική πλευρά είναι εκείνο όπου ο κ Μητσοτάκης, μιλώντας στο BBC, παρομοίασε την αρπαγή των Γλυπτών και τη μεταφορά τους στο Λονδίνο σαν να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «κλοπή των Γλυπτών». «Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η βρετανική πλευρά, μετά την απόφαση του Σούνακ, πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ολιβερ Ντάουντεν, πρόταση την οποία απέρριψε η ελληνική, εκφράζοντας και πάλι την ενόχλησή της.

Share.

Comments are closed.