Διάσπαση και διάλυση και του Die Linke (Αριστερά) στην Γερμανία, ακολουθώντας την πορεία των Ποδέμος και του ΣΥΡΙΖΑ

0

Μετά την αρνητική πορεία του κάποτε πολλά υποσχόμενου Ισπανικού κόμματος των Ποδέμος, των τωρινών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ που κάθε μέρα χάνει κι ένα τμήμα του, ήρθε η ώρα και για το το αδελφό κόμμα Die Linke της Γερμανίας να αντιμετωπίσει και αυτό τα προβλήματα των προηγούμενων. Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρησή για την διάλυσή του.
Συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου 2023 η Σάρα Βάγκενκνεχτ (Sahra Wagenknecht) επιφανές στέλεχος της Αριστεράς δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα στις 6 Δεκεμβρίου παίρνοντας μαζί της 9 βουλευτές.
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ που δηλώνει κομμουνίστρια και άθεη θα ιδρύσει κόμμα τον Ιανουάριο με βασικότερη θέση την αντιμεταναστευτική πολιτική!
«Πιθανόν σε δέκα χρόνια να μην αναγνωρίζουμε τη χώρα μας», δήλωσε την ημέρα της αναγγελίας για αποχώρηση. Σιβυλλική δήλωση που θα μπορούσε ερμηνευτικά να σημαίνει την ανησυχία της για το Μεταναστευτικό αλλά και για την ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς(AFD), την οποία φιλοδοξεί να αναχαιτίσει με το υπο σύστασιν κόμμα της.
H k. Βάγκενκνεχτ ως κορυφαίο στέλεχος του Die Linke είχε επικρίνει σφοδρά την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ και απέδιδε την άνοδο του AFD στις επιλογές της τότε Καγκελαρίου.
Μάλιστα το 2019 παραιτήθηκε από την θέση της Συμπροέδρου στο Die Linke και άρχισε να ασκεί αυστηρή κριτική στο κόμμα της. Του καταλόγιζε «υπερβολική επικέντρωση» στις πολιτικές υπέρ των μειονοτήτων– κυρίως προσφύγων και μεταναστών– κι όχι στην οικονομική δικαιοσύνη για την πλειονότητα και δη για την εργατική τάξη.
«Πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε την μετανάστευση», επαναλαμβάνει σταθερά η Βάγκενκνεχτ, αλλά δεν περιορίζεται σε γενικές δηλώσεις.
Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις της: «Πολλοί δήμαρχοι αναφέρουν ότι οι κοινωνικές κατοικίες καταλαμβάνονται από πρόσφυγες. Οποιος χρειάζεται μια τέτοια στέγη επειδή το εισόδημά του είναι μικρό, αδικείται με αυτόν τον τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για τους παιδικούς σταθμούς ή ένα καλό μάθημα στο σχολείο, που είναι αδύνατο όταν το 80% των παιδιών σε μια τάξη δημοτικού δεν μιλάει καν γερμανικά. Αυτά δεν αφορούν τις μοδάτες γειτονιές, αλλά τις φτωχότερες συνοικίες». Τα συμπεράσματα δικά σας.
Παθιασμένη εναντίον των ελίτ, απεχθάνεται την συζήτηση για ταυτοτικά θέματα (πιστεύει ότι «συσκοτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα των ανισοτήτων»), μέμφεται την «τυφλή οικολογική πορεία» της χώρας της, τάσσεται εναντίον της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και υπέρ των συνομιλιών με τον Πούτιν, χαρακτηρίζει την Γάζα «υπαίθρια φυλακή εδώ και χρόνια», αλλά θεωρεί ότι «Είναι αυτονόητο το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί στις επιθέσεις της τρομοκρατικής πολιτοφυλακής της Χαμάς».
Με αυτά και με αυτά στις δημοσκοπήσεις «σκίζει» η Βάγκενκνεχτ: σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση το 24% θα μπορούσε να ψηφίσει το κόμμα της! Η ίδια θεωρεί ότι υπάρχει κενό πολιτικής εκπροσώπησης και προετοιμάζει μεθοδικά την ίδρυση του νέου κόμματος (τον Ιανουάριο).
Στόχος της να μετάσχει στις εκλογές τριών κρατιδίων το 2024, στις Ευρωεκλογές και στις γενικές το 2025. Λέει και ξαναλέει ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αναχαιτίσει την επέλαση της Ακροδεξιάς.
Η προαναγγελθείσα για τις 6 Δεκεμβρίου αποχώρηση της Βάγκενκνεχτ (μαζί με τους 9 βουλευτές) σημαίνει την επίσημη διάλυση του Die Linke, καθώς θα μείνει με 27 βουλευτές (απαιτούνται 37 βουλευτές για να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα).
Εφόσον δεν διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα το Die Linke χάνει τα γραφεία του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag), θα μείνει χωρίς συνεργάτες, βοηθούς και χρηματοδότηση, ενώ δεν θα μπορεί πλέον να κάνει επίκαιρες Ερωτήσεις και να καταθέτει Τροπολογίες.
Ματαίως το κόμμα ζητεί από την Βάγκενκνεχτ και τους βουλευτές που φεύγουν να παραδώσουν τις έδρες τους. Εκείνη, με τον δημοσκοπικό αέρα στα πανιά της ούτε που το συζητάει. Βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα και βλέπει το κόμμα της να διεκδικεί προσεχώς θέση μεταξύ των μεγάλων στην Γερμανία.
Δεν αποκλείεται να πετύχει τον στόχο της η σύζυγος, από το 2014, του γνωστού μας πρώην σοσιαλιστή Οσκαρ Λαφοντέν (Oskar Lafontaine), και  ιδρυτή και επικεφαλής του Die Linke μαζί με τον Λόταρ Μπίσκι (Lothar Bisky). Ποντάρει κυρίως στις αιρετικές θέσεις της (για μεταναστευτικό, ταυτοτικό, οικολογικό κλπ).
Η αριστερή, Σάρα Βάγκενκνεχτ, γεννημένη στην Ανατολική Γερμανία το 1969 από Ιρανό Πατέρα και Γερμανίδα μητέρα και όλοι μιλούν σήμερα γι’ αυτήν, χαρακτηρίζοντας την ταλαντούχα και επικοινωνιακό αστέρι, θα φανεί αν θα λάμψει στον πολιτικό στίβο ανεβάζοντας το νέο κόμμα της στα ύψη ή αν θα σβήσει σαν φωτοβολίδα

Share.

Comments are closed.