Categories: Κοινωνία

Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης μαγείρεψε στο Χαλάνδρι για να διαδοθεί το το μήνυμα «Σώζουμε τρόφιμα»

Το Χαλάνδρι συμμετείχε στην ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων, 18 έως 26 Νοεμβρίου, με μια εκδήλωση μαγειρικής, Zero Waste Cooking, στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023.
Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μαγείρεψε νόστιμες συνταγές με υλικά που συχνά ξεχνιούνται στα ψυγείο και με υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού που έχει περισσέψει. Ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση συμμετείχε ενεργά, δοκίμασε τα πιάτα, έλυσε απορίες και αντάλλαξε απόψεις για το κίνημα αποτροπής απωλειών τροφίμων.
Την εκδήλωση άνοιξε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης, καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις του Δήμου Χαλανδρίου για τη διάσωση των τροφίμων και επισήμανε την αναγκαιότητα τα νοικοκυριά να συμβάλουν στην αποτροπή των απωλειών τροφίμων, υιοθετώντας καλές πρακτικές. «Το 53% των απωλειών τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά. Πώς μαγειρεύουμε και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πράγματα που έχουν ξεμείνει στο ράφι ή στο ψυγείο μας είναι καθοριστικής σημασίας για να πετύχουμε καλύτερη αξιοποίηση των τροφών και να μειώσουμε τα τροφικά απόβλητα, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λυμπεράτος.
Στο πλαίσιο της δράσης μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για τον περιορισμό των τροφικών υπολειμμάτων που φτάνουν στον καφέ κάδο απορριμμάτων, ενώ το φαγητό που περίσσεψε, μετά τη δράση μαγειρικής, παραδόθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, για να διατεθεί στους εξυπηρετούμενους του συσσιτίου.
Η δράση Zero Waste Cooking εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FOODRUS για την πρόληψη των τροφικών αποβλήτων, το οποίο υλοποιείται στο Χαλάνδρι, και πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου. Η Μονάδα συντονίζει την  υλοποίηση συνολικά τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων –FoodRUS, ToNoWaste και Food Connections-, που περιλαμβάνουν την υλοποίηση ερευνών και συγκεκριμένων δράσεων για τον περιορισμό των υπολειμμάτων τροφίμων.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η FoodBag, η καινοτόμα εφαρμογή κατά της σπατάλης φαγητού, που επιτρέπει στους χρήστες της να αγοράζουν φρέσκο φαγητό, στη λήξη της βάρδιας, με έκπτωση έως και 70%, από αρτοποιεία, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Χάρης  Δούκας: Η Δημοτική Αστυνομία απελευθερώνει δημόσιο χώρο, αποδίδοντάς τον στους πολίτες

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024, στην εκπομπή «Γιατί με…

3 ώρες ago

Δίωρη παράταση ψηφοφορίας στις εκλογές των εκπαιδευτικών για τους αιρετούς από το Υπουργείο Παιδείας

Το Γραφείο του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δίωρη παράταση  ψηφοφορίας  (μέχρι…

7 ώρες ago

ΔΟΕ: Αίτημα για παράταση στη διαδικασία των εκλογών αιρετών στα Υ.Σ.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), λόγω της δυσλειτουργία της πλατφόρμα των ηλεκτρονικών εκλογών για τα…

7 ώρες ago

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ):  Για την εκλογική διαδικασία σήμερα

Από το ξεκίνημα της διαδικασίας σήμερα για τις ηλεκτρονικές εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια γινόμαστε δέκτες…

8 ώρες ago

Χρήστος Αηδόνης-Δήμαρχος Παλλήνης: Η νέα Δημοτική Αρχή προσπαθεί να λύσει προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών που κληρονόμησε από την προηγούμενη Διοίκηση

Με έντονες αναφορές στην αντιπολίτευση και στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης τοποθετήθηκε…

20 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» στο ΤΥΠΕΤ

Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 3/11…

20 ώρες ago