Categories: Κοινωνία

Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης μαγείρεψε στο Χαλάνδρι για να διαδοθεί το το μήνυμα «Σώζουμε τρόφιμα»

Το Χαλάνδρι συμμετείχε στην ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων, 18 έως 26 Νοεμβρίου, με μια εκδήλωση μαγειρικής, Zero Waste Cooking, στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023.
Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μαγείρεψε νόστιμες συνταγές με υλικά που συχνά ξεχνιούνται στα ψυγείο και με υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού που έχει περισσέψει. Ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση συμμετείχε ενεργά, δοκίμασε τα πιάτα, έλυσε απορίες και αντάλλαξε απόψεις για το κίνημα αποτροπής απωλειών τροφίμων.
Την εκδήλωση άνοιξε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης, καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις του Δήμου Χαλανδρίου για τη διάσωση των τροφίμων και επισήμανε την αναγκαιότητα τα νοικοκυριά να συμβάλουν στην αποτροπή των απωλειών τροφίμων, υιοθετώντας καλές πρακτικές. «Το 53% των απωλειών τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά. Πώς μαγειρεύουμε και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πράγματα που έχουν ξεμείνει στο ράφι ή στο ψυγείο μας είναι καθοριστικής σημασίας για να πετύχουμε καλύτερη αξιοποίηση των τροφών και να μειώσουμε τα τροφικά απόβλητα, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λυμπεράτος.
Στο πλαίσιο της δράσης μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για τον περιορισμό των τροφικών υπολειμμάτων που φτάνουν στον καφέ κάδο απορριμμάτων, ενώ το φαγητό που περίσσεψε, μετά τη δράση μαγειρικής, παραδόθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, για να διατεθεί στους εξυπηρετούμενους του συσσιτίου.
Η δράση Zero Waste Cooking εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FOODRUS για την πρόληψη των τροφικών αποβλήτων, το οποίο υλοποιείται στο Χαλάνδρι, και πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου. Η Μονάδα συντονίζει την  υλοποίηση συνολικά τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων –FoodRUS, ToNoWaste και Food Connections-, που περιλαμβάνουν την υλοποίηση ερευνών και συγκεκριμένων δράσεων για τον περιορισμό των υπολειμμάτων τροφίμων.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η FoodBag, η καινοτόμα εφαρμογή κατά της σπατάλης φαγητού, που επιτρέπει στους χρήστες της να αγοράζουν φρέσκο φαγητό, στη λήξη της βάρδιας, με έκπτωση έως και 70%, από αρτοποιεία, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

«Νέα Δυτική Ελλάδα» – Σπύρος Σκιαδαρέσης: Επίσκεψη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…

7 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ και οι ρηγματώσεις του.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…

7 ώρες ago

«Οινιαδών Ανάπτυξις»: Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις Οινιάδες!

Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…

8 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…

21 ώρες ago

Politico: Η ακροδεξιά της Ευρώπης εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Μαγδεμβούργο για να χτυπήσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ

Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…

21 ώρες ago

Προ των πυλών συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός – Οι συνομιλίες στη Γάζα ολοκληρώθηκαν κατά 90%

Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…

22 ώρες ago