Ανδρουλάκης για Τέμπη: Καλύπτετε τον κ. Καραμανλή και τα «γαλάζια» στελέχη – Προτείνουμε Προανακριτική γιατί επίδικο είναι η σύμβαση 717 [Βίντεο]

0

Για πολιτική συμπαιγνία κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΚΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ευθύς εξ’ αρχής της ομιλίας του στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον καταλογισμό ευθυνών στους πρώην υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη σχετικά με τη εφαρμογή της σύμβασης 717 που αναδείχθηκε στην τραγωδία των Τεμπών.
«Η Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, αλλά και των γαλάζιων παιδιών στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, εργαλειοποίησε την αντιευρωπαϊκή ιδεοληψία του Κομμουνιστικού Κόμματος, ψηφίζοντας μία Εξεταστική Επιτροπή, με τη φιλοσοφία της οποίας είπατε ότι διαφωνείτε. Σήμερα, έχουμε τη δεύτερη σκηνή του ίδιου εγκληματικού έργου. Έχοντας ήδη προκαταλάβει το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής και λέγοντας ότι δε θα καταλήξει σε προανακριτική, αποκαλύψατε ότι στην εξεταστική δεν πάτε για να διερευνήσετε, αλλά για να συγκαλύψετε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έπρεπε να αποσύρει την πρότασή του δηλώνοντας ότι δεν τον εξέπληξε η στάση του που συνιστά σανόδα σωτηρίας στη ΝΔ ούτε η κριτική που άσκησε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα όσα του καταλογίζει. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν παραπέμπει το κόμμα του αλλά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας. «Δεν κάνουμε καμία πολιτική παραπομπή αλλά ζητάμε τη σύσταση Προανακριτικής για να αποκαλυφθεί ένα οικονομικό σκάνδαλο που οδήγησε σε μια τραγωδία», υπογράμμισε κι απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ τους κάλεσε να διαβάσουν το πόρισμα πριν αποφασίσουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες του πρώην υπουργού της ΝΔ και των γαλάζιων παιδιών στον ΟΣΕ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο κ. Καραμανλής ενέκριναν διαδοχικές παρατάσεις, με αποτέλεσμα το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα και μάλιστα ειδικά για τον πρώην υπουργό της ΝΔ είπε ότι οφείλει εξηγήσεις για το ότι »έθαψε» το σχετικό πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας και παράλληλα υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση του επίμαχου έργου με απευθείας ανάθεση, αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ενέκρινε και την πληρωμή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ανάδοχο ως αποζημίωση για θετική ζημία λόγω καθυστερήσεων του έργου.


Βορίδης: Δεν έχετε ποινικά αδικήματαΠολιτική εκμετάλλευση
«Έγινε ξεκάθαρο ότι ποινικά επιχειρήματα δεν έχετε. Καταλαβαίνετε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχετε περιέλθει, εξού και οι ανυπόστατες αιτιάσεις που σήμερα προβάλλετε», ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, μετά τις ομιλίες τόσο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας απέρριψε τις προτάσεις των δύο κομμάτων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, αναπτύσσοντας τη θέση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία αυτές δεν εδράζονται σε νομικά επιχειρήματα με ποινικό έρεισμα.
Υποστήριξε ότι «ο κατάλληλος χώρος για να γίνει η συζήτηση είναι η Εξεταστική Επιτροπή, ώστε εκεί να προκύψει αν τυχόν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο των ποινικών ευθυνών» εξηγώντας ότι δεν εδράζεται η αιτιώδης συνάφεια, όπως επικαλείται ο κ. Ανδρουλάκης. Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι εδώ αναζητούμε τις ευθύνες για το βαρύτατο αυτό δυστύχημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, το αδίκημα που θα έπρεπε να ελεγχθεί είναι η ανθρωποκτονία, που όμως δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Επικρατείας, έθεσε δε την ευθεία ερώτηση: «Θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις συνδέονται αιτιακά με τις ανθρωποκτονίες; Τότε γιατί δεν το βάλατε μέσα;» και προσέθεσε πως για να μην τις περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του θωρεί ότι δεν συνδέονται. Ο κ. Βορίδης, αφού επισήμανε ότι οι δημοσιονομικές διορθώσεις της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο, γίνονται πολύ συχνά από την Αρχή Δημοσιονομικού Ελέγχου για πλείστες όσες συμβάσεις, αλλά το χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ για να συνδέσει τη Σύμβαση και τις ευθύνες με την τραγωδία των Τεμπών.
«Όταν λοιπόν σας κατηγορούμε για πολιτική εκμετάλλευση αυτό εννοούμε. Εννοούμε ότι αυτό είναι μια προσχηματική συζήτηση, δεν θα την είχατε κάνει γιατί δήθεν κόπτεστε για τη δημοσιονομική διόρθωση, εάν δεν θέλατε να κάνετε μια σύνδεση με αυτό το φρικτό δυστύχημα. Δεν το κάνετε να θεωρήσετε υπόλογους τους υπουργούς για τις ανθρωποκτονίες. Κι αυτή είναι η δομική αντίφαση της προτάσεώς σας» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός, αναφορικώς με το έγγραφο της Ευρωπαίας εισαγγελέως, το οποίο επικαλέστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι αυτό μιλάει για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις και δεν κάνει καμία κρισιολόγηση όπως και η απόφαση του Μονίμου Τμήματος αναφέρεται σε εικαζόμενες ανθρώπινες πράξεις.
Νίκος Ανδρουλάκης: Είστε σε πολιτικό αδιέξοδο – Καλύπτετε Καραμανλή και «γαλάζια» στελέχη στον ΟΣΕ

Ανέβασε τους τόνους στη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και απάντησε αυστηρά στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη για τις αιχμές τους σ’ όσα είπε στην πρωτομιλία του για τη ανάγκη να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή κι όχι Εξεταστική.
Ταυτόχρονα ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση του. «Είναι αποκαλυπτικό ότι δεν θα ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή. Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Ένα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι σας εργαλειοποιούν, σας χρησιμοποιούν. Γι΄ αυτό αποσύρετε την πρόταση εξεταστικής με αυτό το σκεπτικό και να πάμε απευθείας σε προανακριτική για να αναζητηθούν οι ευθύνες».
Απευθυνόμενος δε προς τον υπουργό Επικρατείας είπε: «Εγώ είμαι ακριβής, κ. Βορίδη. Δεν μιλήσαμε εμείς για ανθρωποκτονίες. Αυτά τα ερευνά η Δικαιοσύνη στη Λάρισα. Δεν είπα ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για ανθρωποκτονίες. Εμείς μιλήσαμε για ευθύνες εγκληματικές εις βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε σοφιστείες τους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη καθώς όπως τόνισε, είναι άχαρος ο ρόλος του να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τον επέκρινε πώς αξιοποιεί το λάθος του ΚΚΕ για να πετάξει τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα.
Προσέθεσε ότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα πάντα κι εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βάζει το θέμα της σύμβασης 717 γιατί αυτό είναι το επίδικο και υπάρχει ένα πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα, που ήρθε στη Βουλή.
Είπε ότι «πρέπει να σταθούμε εκεί, διότι οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, να δώσει περιθώριο διαφυγής στη Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι κύριες ευθύνες βαρύνουν την εποχή του κ. Καραμανλή» και τόνισε:
«Εμείς, λοιπόν, δεν βάζουμε ζύγι μεταξύ των υπουργών είτε είναι ο Καραμανλής είτε είναι ο Σπίρτζης είτε είναι ο Χρυσοχοΐδης. Εμείς λέμε τι ακριβώς λέει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και τίποτα περισσότερο. Άρα, προσπαθούμε να δείξουμε όσους ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση μολονότι χρηματοδοτήθηκε με 54 εκατομμύρια από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Αν υπήρχε, αυτοί οι άνθρωποι σήμερα θα ήταν στη ζωή».

O Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές, από το βήμα της Βουλής, ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμμέτοχο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για τη τραγωδία στα Τέμπη ψηφίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα.
«Σε διάχυση ευθυνών και σε συγκάλυψη δεν μετέχουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσέθεσε ότι υπάρχει ώριμη ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για τους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που προτείνει είναι καθαρή θέση και δεν δίνει διέξοδο στη ΝΔ. Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μάκη Βορίδη, είπε πώς η κυβέρνηση διακατέχεται από «ακραίο οπορτουνισμό κι όχι από πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται».
Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ψηφίζοντας τη πρόταση του ΚΚΕ επιδιώκει να συγκαλύψει τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή. «Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με τον οποιονδήποτε για να συγκαλύψετε την υπόθεση. Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Επέκρινε, παράλληλα, το ΚΚΕ για ιδεοληψία προς την ΕΕ καθώς διευκολύνει την κυβέρνηση με το αίτημά του να αποδώσει ευθύνες και να ζητάει διερεύνηση από το 1997. «Το «φταίνε όλοι» καταλήγει στο «φταίμε κι εμείς», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας ότι βρίσκεται σε «βέρτικο» καθώς κατέκρινε τη ΝΔ για την αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ και τώρα τη ψηφίζει.
Ζήτησε εξηγήσεις γιατί ο κ. Καραμανλής έκλεισε στο συρτάρι το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο οποίο επισημαίνονταν οι ευθύνες του για τη καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717 καθώς και για το ότι ενέκρινε αποζημίωση στην ανάδοχο εταιρεία. Σημαντικές ευθύνες καταλόγισε και στον Χρήστο Σπίρτζη, αρμόδιο υπουργό στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που νωρίτερα δεν είχε εφαρμόσει τη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι η Hellenic Train γνώριζε την επίμαχη σύμβαση 717 και πως εάν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner