Tzo Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την διακυβέρνηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο

0

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post.
«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει.
«Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση», τονίζει ο κ. Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο μέλλον επιθυμεί η Ουάσινγκτον για τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».
Επίσης ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Όχθη, αναφερόμενος στην βία που ασκούν οι ισραηλινοί έποικοι κατά των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, βία που έχει εκτοξευθεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.
«Έχω δηλώσει με έμφαση στην ισραηλινή ηγεσία ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και εκείνοι που διαπράττουν τις βιαιότητες πρέπει να λογοδοτήσουν», γράφει ο αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Τζο Μπάιντεν μεταφρασμένο στα ελληνικά

Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν από την πρόκληση του Πούτιν και της Χαμάς
Σήμερα, ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα σημείο καμπής, όπου οι επιλογές που κάνουμε —συμπεριλαμβανομένων των κρίσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή— θα καθορίσουν την κατεύθυνση του μέλλοντός μας για τις επόμενες γενιές.

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας στην άλλη πλευρά αυτών των συγκρούσεων;
Θα αρνηθούμε στη Χαμάς την ικανότητα να εκτελεί καθαρό, ανόθευτο κακό; Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζήσουν μια μέρα δίπλα-δίπλα ειρηνικά, με δύο κράτη για δύο λαούς;
Θα λογοδοτήσουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιθετικότητά του, ώστε ο λαός της Ουκρανίας να μπορεί να ζήσει ελεύθερος και η Ευρώπη να παραμείνει άγκυρα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια;
Και το πρωταρχικό ερώτημα: Θα επιδιώξουμε αμείλικτα το θετικό μας όραμα για το μέλλον ή θα επιτρέψουμε σε όσους δεν συμμερίζονται τις αξίες μας να σύρουν τον κόσμο σε ένα πιο επικίνδυνο και διχασμένο μέρος;
Τόσο ο Πούτιν όσο και η Χαμάς αγωνίζονται για να σβήσουν μια γειτονική δημοκρατία από τον χάρτη. Και τόσο ο Πούτιν όσο και η Χαμάς ελπίζουν να καταρρεύσουν την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα και ολοκλήρωση και να επωφεληθούν από την επακόλουθη αναταραχή. Η Αμερική δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το αφήσει να συμβεί. Για τα δικά μας συμφέροντα εθνικής ασφάλειας — και για το καλό όλου του κόσμου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το βασικό έθνος. Συγκεντρώνουμε συμμάχους και εταίρους για να αντισταθούμε στους επιτιθέμενους και να σημειώσουμε πρόοδο προς ένα φωτεινότερο, πιο ειρηνικό μέλλον. Ο κόσμος κοιτάζει σε εμάς για να λύσουμε τα προβλήματα της εποχής μας. Αυτό είναι το καθήκον της ηγεσίας και η Αμερική θα ηγηθεί. Διότι αν απομακρυνθούμε από τις σημερινές προκλήσεις, ο κίνδυνος σύγκρουσης θα μπορούσε να εξαπλωθεί και το κόστος για την αντιμετώπισή τους θα αυξηθεί. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί.
Αυτή η πεποίθηση βρίσκεται στη ρίζα της προσέγγισής μου για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την ελευθερία του ενάντια στον βάναυσο πόλεμο του Πούτιν.
Γνωρίζουμε από δύο παγκόσμιους πολέμους τον περασμένο αιώνα ότι όταν η επιθετικότητα στην Ευρώπη μένει αναπάντητη, η κρίση δεν καίγεται από μόνη της. Προσελκύει άμεσα την Αμερική. Γι’ αυτό η δέσμευσή μας προς την Ουκρανία σήμερα είναι μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια. Αποτρέπει μια ευρύτερη σύγκρουση αύριο.
Κρατάμε τα αμερικανικά στρατεύματα έξω από αυτόν τον πόλεμο υποστηρίζοντας τους γενναίους Ουκρανούς που υπερασπίζονται την ελευθερία και την πατρίδα τους. Τους παρέχουμε όπλα και οικονομική βοήθεια για να σταματήσουμε την προσπάθεια του Πούτιν για κατάκτηση, προτού η σύγκρουση εξαπλωθεί μακρύτερα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το κάνουν αυτό μόνες. Περισσότερα από 50 έθνη έχουν ενταχθεί μαζί μας για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Οι εταίροι μας επωμίζονται μεγάλο μέρος της οικονομικής ευθύνης για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έχουμε επίσης οικοδομήσει ένα ισχυρότερο και πιο ενωμένο ΝΑΤΟ , το οποίο ενισχύει την ασφάλειά μας μέσω της δύναμης των συμμάχων μας, καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα. Οι σύμμαχοί μας στην Ασία στέκονται επίσης μαζί μας για να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να θέσουν υπόλογο τον Πούτιν, επειδή κατανοούν ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη και στον Ινδο-Ειρηνικό συνδέονται εγγενώς.
Έχουμε δει επίσης σε όλη την ιστορία πώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μπορούν να απελευθερώσουν συνέπειες σε όλο τον κόσμο.
Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό του ισραηλινού λαού καθώς αμύνεται ενάντια στον δολοφονικό μηδενισμό της Χαμάς. Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς έσφαξε 1.200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 35 Αμερικανών πολιτών, με τη χειρότερη θηριωδία που διαπράχθηκε κατά του εβραϊκού λαού μέσα σε μια μέρα από το Ολοκαύτωμα. Βρέφη και νήπια, μητέρες και πατέρες, γιαγιάδες και παππούδες, άτομα με αναπηρία, ακόμη και επιζώντες του Ολοκαυτώματος ακρωτηριάστηκαν και δολοφονήθηκαν. Ολόκληρες οικογένειες σφαγιάστηκαν στα σπίτια τους . Νεαροί δολοφονήθηκαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Κορμιά γεμάτα σφαίρες και καμένα αγνώριστα . Και για περισσότερο από ένα μήνα, οι οικογένειες περισσότερων από 200 ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων μωρών και Αμερικανών, ζουν στην κόλαση , περιμένοντας με αγωνία να ανακαλύψουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι ζωντανά ή νεκρά. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, η ομάδα μου και εγώ εργαζόμαστε ώρα με την ώρα, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να απελευθερώσουμε τους ομήρους.
Και ενώ οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να είναι σε κατάσταση σοκ και να υποφέρουν από το τραύμα αυτής της επίθεσης , η Χαμάς έχει υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει ανελέητα να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου . Έχει πει πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα σταματήσει.
Ο παλαιστινιακός λαός αξίζει ένα δικό του κράτος και ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη Χαμάς. Επίσης, με συντριβή η καρδιά από τις εικόνες από τη Γάζα και τους θανάτους πολλών χιλιάδων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Τα παλαιστίνια παιδιά κλαίνε για χαμένους γονείς. Οι γονείς γράφουν το όνομα του παιδιού τους στο χέρι ή το πόδι τους, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν αν συμβεί το χειρότερο. Οι Παλαιστίνιες νοσοκόμες και γιατροί προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν κάθε πολύτιμη ζωή που ενδεχομένως μπορούν, με ελάχιστους έως καθόλου πόρους. Κάθε αθώα ζωή Παλαιστινίων που χάνεται είναι μια τραγωδία που διαλύει οικογένειες και κοινότητες.
Στόχος μας δεν πρέπει να είναι απλώς να σταματήσουμε τον πόλεμο για σήμερα – θα πρέπει να είναι να τερματίσουμε για πάντα τον πόλεμο, να σπάσουμε τον κύκλο της αδιάκοπης βίας και να οικοδομήσουμε κάτι ισχυρότερο στη Γάζα και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ώστε η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται συνέχεια.
Μόλις εβδομάδες πριν από τις 7 Οκτωβρίου, συναντήθηκα στη Νέα Υόρκη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το κύριο θέμα αυτής της συνομιλίας ήταν μια σειρά από ουσιαστικές δεσμεύσεις που θα βοηθούσαν τόσο το Ισραήλ όσο και τα παλαιστινιακά εδάφη να ενσωματωθούν καλύτερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αυτή είναι επίσης η ιδέα πίσω από τον καινοτόμο οικονομικό διάδρομο που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Ισραήλ, τον οποίο ανακοίνωσα μαζί με τους εταίρους στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ισχυρότερη ολοκλήρωση μεταξύ των χωρών δημιουργεί προβλέψιμες αγορές και αντλεί μεγαλύτερες επενδύσεις. Η καλύτερη περιφερειακή σύνδεση —συμπεριλαμβανομένων των υλικών και οικονομικών υποδομών— υποστηρίζει υψηλότερη απασχόληση και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους. Αυτό εργαζόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε στη Μέση Ανατολή. Είναι ένα μέλλον που δεν έχει θέση για τη βία και το μίσος της Χαμάς, και πιστεύω ότι η προσπάθεια καταστροφής της ελπίδας για αυτό το μέλλον είναι ένας λόγος που η Χαμάς υποκίνησε αυτήν την κρίση.
Αυτό είναι ξεκάθαρο: μια λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια τόσο του ισραηλινού όσο και του παλαιστινιακού λαού. Αν και αυτή τη στιγμή μπορεί να φαίνεται ότι το μέλλον δεν ήταν ποτέ πιο μακριά, αυτή η κρίση το έχει καταστήσει πιο επιτακτική από ποτέ.
Μια λύση δύο κρατών — δύο λαοί που ζουν δίπλα-δίπλα με ίσα μέτρα ελευθερίας, ευκαιριών και αξιοπρέπειας — είναι εκεί που πρέπει να οδηγήσει ο δρόμος προς την ειρήνη. Για την επίτευξή του θα χρειαστούν δεσμεύσεις από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους και εταίρους μας. Αυτή η δουλειά πρέπει να ξεκινήσει τώρα.
Για τον σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν βασικές αρχές για το πώς να προχωρήσουμε από αυτήν την κρίση, για να δώσουν στον κόσμο τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσει.
Αρχικά, η Γάζα δεν πρέπει ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την τρομοκρατία. Δεν πρέπει να υπάρξει βίαιη εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα, καμία επανακατάληψη, καμία πολιορκία ή αποκλεισμός και καμία μείωση του εδάφους. Και μετά το τέλος αυτού του πολέμου, οι φωνές του παλαιστινιακού λαού και οι φιλοδοξίες του πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της διακυβέρνησης μετά την κρίση στη Γάζα.
Καθώς προσπαθούμε για ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα πρέπει να επανενωθούν κάτω από μια ενιαία δομή διακυβέρνησης, τελικά κάτω από μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς όλοι εργαζόμαστε για μια λύση δύο κρατών. Ήμουν εμφατικός με τους ηγέτες του Ισραήλ ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και ότι όσοι διαπράττουν τη βία πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να λάβουν τα δικά μας βήματα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης απαγόρευσης βίζας κατά των εξτρεμιστών που επιτίθενται εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δεσμεύσει πόρους για να στηρίξει τον λαό της Γάζας αμέσως μετά από αυτήν την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών μέτρων ασφαλείας, και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ανασυγκρότησης για να καλύψει βιώσιμα τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της Γάζας. Και είναι επιτακτική ανάγκη να μην προκληθούν ποτέ τρομοκρατικές απειλές από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη.
Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά τα πρώτα βήματα και να τα κάνουμε μαζί, μπορούμε να αρχίσουμε να φανταζόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον. Τους επόμενους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές μας για να δημιουργήσουν μια πιο ειρηνική, ολοκληρωμένη και ευημερούσα Μέση Ανατολή — μια περιοχή όπου μια μέρα όπως η 7η Οκτωβρίου είναι αδιανόητη.
Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την επέκταση και την περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης. Διέταξα δύο ομάδες αερομεταφορέων των ΗΠΑ στην περιοχή για να ενισχύσουν την αποτροπή. Καταδιώκουμε τη Χαμάς και αυτούς που χρηματοδοτούν και διευκολύνουν την τρομοκρατία της, επιβάλλοντας πολλαπλούς γύρους κυρώσεων για να υποβαθμίσουμε την οικονομική δομή της Χαμάς, αποκόπτοντάς της την εξωτερική χρηματοδότηση και εμποδίζοντας την πρόσβαση σε νέα κανάλια χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ήμουν επίσης σαφής ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τα αμερικανικά στρατεύματα και το προσωπικό που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή — και έχουμε απαντήσει πολλές φορές στα χτυπήματα εναντίον μας.
Ταξίδεψα επίσης αμέσως στο Ισραήλ – ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που το έκανε κατά τη διάρκεια του πολέμου – για να δείξω αλληλεγγύη στον ισραηλινό λαό και να επιβεβαιώσω στον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την πλάτη του Ισραήλ. Το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί. Αυτό είναι δικαίωμά του. Και ενώ βρισκόμουν στο Τελ Αβίβ, συμβούλευα επίσης τους Ισραηλινούς να μην αφήνουν την πληγή και την οργή τους να τους παραπλανούν ώστε να κάνουν λάθη που οι ίδιοι κάναμε στο παρελθόν.
Από την αρχή, η κυβέρνησή μου ζήτησε να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αθώων ζωών και να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η βοήθεια προς τη Γάζα διακόπηκε και τα αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων μειώθηκαν ραγδαία. Στο πλαίσιο του ταξιδιού μου στο Ισραήλ, συνεργάστηκα στενά με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Αιγύπτου για να καταλήξουμε σε συμφωνία για την επανέναρξη της παράδοσης ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Μέσα σε λίγες μέρες, φορτηγά με προμήθειες άρχισαν και πάλι να περνούν τα σύνορα. Σήμερα, σχεδόν 100 φορτηγά βοήθειας εισέρχονται στη Γάζα από την Αίγυπτο κάθε μέρα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τη ροή της βοήθειας πολλαπλάσια. Υποστήριξα επίσης ανθρωπιστικές παύσεις στη σύγκρουση για να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν από περιοχές ενεργών μαχών και για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη. Το Ισραήλ έκανε το πρόσθετο βήμα για να δημιουργήσει δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να εφαρμόσει καθημερινές τετράωρες παύσεις στις μάχες στη βόρεια Γάζα για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους αμάχους να διαφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές στο νότο.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τρομοκρατική στρατηγική της Χαμάς: κρυφτείτε ανάμεσα σε Παλαιστίνιους αμάχους. Χρησιμοποιήστε παιδιά και αθώους ως ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθετήστε τρομοκρατικές σήραγγες κάτω από νοσοκομεία, σχολεία, τζαμιά και κτίρια κατοικιών. Μεγιστοποιήστε τον θάνατο και τον πόνο αθώων ανθρώπων — Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αν η Χαμάς νοιαζόταν καθόλου για τις ζωές των Παλαιστινίων, θα απελευθέρωνε όλους τους ομήρους, θα παρέδιδε τα όπλα και θα παρέδιδε τους ηγέτες και τους υπεύθυνους για τις 7 Οκτωβρίου.
Όσο η Χαμάς παραμένει προσκολλημένη στην ιδεολογία της καταστροφής, η κατάπαυση του πυρός δεν είναι ειρήνη. Για τα μέλη της Χαμάς, κάθε κατάπαυση του πυρός είναι χρόνος που εκμεταλλεύονται για να ξαναχτίσουν το απόθεμα ρουκετών τους, να επανατοποθετήσουν μαχητές και να ξαναρχίσουν τη δολοφονία επιτιθέμενοι ξανά σε αθώους. Ένα αποτέλεσμα που αφήνει τη Χαμάς στον έλεγχο της Γάζας θα διαιωνίσει για άλλη μια φορά το μίσος της και θα στερήσει στους Παλαιστίνιους αμάχους την ευκαιρία να χτίσουν κάτι καλύτερο για τους εαυτούς τους.
Και εδώ στο σπίτι, σε στιγμές που ο φόβος και η καχυποψία, ο θυμός και η οργή τρέχουν σκληρά, πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για να κρατήσουμε τις αξίες που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Είμαστε ένα έθνος θρησκευτικής ελευθερίας και ελευθερίας έκφρασης. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να συζητάμε, να διαφωνούμε και να διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά, αλλά χωρίς φόβο ότι θα στοχοποιηθούμε σε σχολεία ή χώρους εργασίας ή αλλού στις κοινότητές μας.
Τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί πολύ μίσος πάρα πολύ οξυγόνο, τροφοδοτώντας τον ρατσισμό και μια ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στην Αμερική. Αυτό έχει ενταθεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Οι εβραϊκές οικογένειες ανησυχούν μήπως στοχοποιηθούν στο σχολείο, ενώ φορούν σύμβολα της πίστης τους στο δρόμο ή κάνουν με άλλο τρόπο την καθημερινή τους ζωή. Την ίδια στιγμή, πάρα πολλοί Μουσουλμάνοι Αμερικανοί, Αραβοαμερικανοί και Παλαιστίνιοι Αμερικανοί, και τόσες άλλες κοινότητες, είναι εξοργισμένοι και πληγωμένοι, φοβούμενοι την αναζωπύρωση της ισλαμοφοβίας και της δυσπιστίας που είδαμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Δεν μπορούμε να αντέξουμε όταν το μίσος σηκώνει το κεφάλι του. Πρέπει, χωρίς αμφιβολίες, να καταγγείλουμε τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και άλλες μορφές μίσους και μεροληψίας. Πρέπει να αποκηρύξουμε τη βία και το βιτριόλι και να βλέπουμε ο ένας τον άλλον όχι ως εχθρούς αλλά ως συμπατριώτες μας Αμερικανούς.
Σε μια στιγμή τόσης βίας και ταλαιπωρίας —στην Ουκρανία, το Ισραήλ, τη Γάζα και τόσα άλλα μέρη— μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάτι διαφορετικό είναι δυνατό. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το μάθημα που πήραμε ξανά και ξανά σε όλη την ιστορία μας: Από τη μεγάλη τραγωδία και την αναταραχή, μπορεί να υπάρξει τεράστια πρόοδος. Περισσότερη ελπίδα. Περισσότερη ελευθερία. Λιγότερη οργή. Λιγότερο παράπονο. Λιγότερος πόλεμος. Δεν πρέπει να χάσουμε την αποφασιστικότητά μας να επιδιώξουμε αυτούς τους στόχους, γιατί τώρα είναι που χρειάζονται περισσότερο σαφές όραμα, μεγάλες ιδέες και πολιτικό θάρρος. Αυτή είναι η στρατηγική που θα συνεχίσει να ηγείται η κυβέρνησή μου — στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτό το μέλλον είναι πρόοδος που κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιο ασφαλείς.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο, το άρθρο γνώμης του αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην εφημερίδας Washington Post με τίτλο «Joe Biden: U.S. won’t back down from the challenge of Putin and Hamas», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner