Ζαχαρίας Ζούπης – Opinion Poll: Σε λίγο δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ – Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται άμεσα από το ΚΚΕ

0

«Μετά τη διάσπαση και τις τελευταίες εξελίξεις, το πιο πιθανό είναι να δούμε άμεσα το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο», εκτιμά ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Liberal.gr, o κ. Ζούπης αναφέρει μεταξύ άλλων πως «δεν αποκλείεται να δούμε το ΚΚΕ σε διψήφια ποσοστά, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια, αφού δύσκολα θα ξεφύγει από την περιδίνηση στην οποία έχει μπει».
«Οι μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το κλίμα που επικράτησε, το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Κασσελάκη και όλης της αντιπαράθεσης, η διάσπαση και η μαζική αποχώρηση στελεχών, ενώ ταυτόχρονα αιωρείται η πεποίθηση ότι υπάρχουν σημαντικά τμήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ που είναι θέμα χρόνου να φύγουν κι αυτά θα αποτυπωθούν και είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, η αποσύνθεσή του», αναφέρει συγκεκριμένα.
Επιπλέον, πιστεύει ότι ένα τμήμα των 930.000 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, θα επιλέξει πλέον να τηρήσει αποστάσεις ασφαλείας από το κόμμα, αλλά και συνολικά από τις πολιτικές διεργασίες, ενώ εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ζωτικός χώρος για το νέο κόμμα στα αριστερά του.
«Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει πολύς ζωτικός χώρος. Ένα τέτοιο κόμμα αντικειμενικά θα απευθυνθεί σε δυνάμεις που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, που όμως συνεχίζει να μαραζώνει, με δυνάμεις που είναι απογοητευμένες και αποστασιοποιούνται. Η άνοδος δε του Κ.Κ.Ε δημιουργεί φράγμα σε αριστερόστροφες δυνάμεις, ενώ δεν νομίζω να περιμένει κανείς ότι μπορούν να παραμένουν στήριξη από δυνάμεις του Κέντρου.
Υπάρχει και κάτι ακόμα και ιδιαίτερα σημαντικό. Οι δυνάμεις αυτές είναι ενοχοποιημένες στην κοινή γνώμη, αλλά και σε δυνάμεις της Αριστεράς. Συμμετείχαν σε όλη την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση και ως Αντιπολίτευση, είχαν συμβολή στην έξαρση του λαϊκισμού, στη συνεργασία με την ακροδεξιά στα παιχνίδια με τη χώρα το 2015, στον μηδενισμό, αλλά και στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενός ανθρωποκεντρικού ασπόνδυλου ιδεολογικά και πολιτικά μηχανισμού. Γι αυτό ηττήθηκαν άλλωστε και εσωκομματικά», επισημαίνει.
«Μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει, εκτιμώ ότι θα υπάρχει παραπέρα πτώση του και ότι το πιο πιθανόν είναι να δούμε άμεσα το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο. Άλλωστε στην τελευταία έρευνα το ΠΑΣΟΚ υπολειπόταν μόλις 1%. Αυτό θα είναι το πρώτο ορατό αποτέλεσμα. Αν δε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει αυτή την περιδίνηση, που δεν βλέπω πως θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτήν, θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα δεν μπορεί να αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί και με μονοψήφια ποσοστά», σημειώνει.
Όσο για την κυβέρνηση, όπως αναφέρει, πρέπει να πείσει ότι άμεσα, τώρα που είναι ισχυρή, είναι σε θέση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ακόμα και αν χρειαστούν ρήξεις, διαφορετικά, όπως λέει, τα κενά στη ζωή και την πολιτική, με λάθος ή με σωστούς τρόπους, πάντα καλύπτονται.

Share.

Comments are closed.