Μιχάλης Καρχιμάκης*: Να πως συγκάλυψε η κυβέρνηση  την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών

0

Όλοι πίστεψαν ότι τα πρόστιμα που μπήκαν στις πολυεθνικές για την αισχροκέρδεια τους σε βάρος των καταναλωτών ήταν υπέρογκα.

Αυτή είναι ένα μέρος της μεγάλης εξαπάτησης των καταναλωτών.

Όλοι λοιπόν φάγανε μια μεγάλη κοροϊδία πιστεύοντας ότι το «ανώτερο και το αυστηρότερο όλων πρόστιμο του 1 εκατομμυρίου που επιβλήθηκε στις δυο πολυεθνικές ,ήταν γιατί η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της αυστηρότητας της».

Έλα όμως που δεν είναι έτσι?

Διότι αποδεικνύεται ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ,εδώ και 8 μήνες τώρα η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά πως αυτές οι εταιρείες έκαναν πανηγύρια κερδοσκοπίας .

Οι καταναλωτές πλήρωναν ,αυτοί τα κονομούσαν και  η κυβέρνηση γνώριζε και συγκάλυπτε.

Πως λοιπόν συγκάλυπτε τους αφαιμάκτες των καταναλωτών?

Η επιτροπή ανταγωνισμού από τον Μάρτιο είχε συγκεντρώσει στοιχεία, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης που αποδεικνυόταν ότι τα προϊόντα που πουλούσαν οι δυο εταιρείες πωλούνταν έως και 361% ακριβότερα σε σχέση με την φθηνότερη αγορά στην Ευρώπη.

Την έρευνα αυτή η επιτροπή ανταγωνισμού την έστειλε στην κυβέρνηση που την απέκρυψε ,επιτρέποντας στους μεγαλοσχήμονες να ξεζουμίζουν τους αδύναμους και τώρα να μας λένε για μειώσεις 5% στις τιμές όταν το αίσχος του κέρδους αυτών που προστάτευαν ήταν και είναι θηριώδες.

Τι έπρεπε λοιπόν να κάνει αυτή η κυβέρνηση που γνώριζε για το αίσχος του κέρδους σε βάρος των αδύναμων καταναλωτών και προφανώς δεν το έκανε?

Δεν διέταξε κανένα οικονομικό έλεγχο στις εταιρείες αυτές για να πιστοποιηθεί το ύψος του  τζίρου που αποκόμισαν  τα κοράκια της αγοράς, τουλάχιστον ένα χρόνο πίσω.

Αφού λοιπόν έπαιρναν αυτά τα στοιχεία, έπρεπε να υπολογίσει πόσα κέρδισαν ασελγώντας σε βάρος των καταναλωτών και έτσι να επιβάλλει τα κανονικά πρόστιμα αυτά που θα είχε εντοπίσει η έρευνα και όχι πρόστιμα στραγάλια του 1 εκατομμυρίου αλλά αντίστοιχα με το τι ποσά αποκόμισαν από την αισχροκέρδεια .

Όπως επίσης χαϊδεύοντας τους αισχρούς του κέρδους σε βάρος των καταναλωτών ,δεν έκαναν το αυτονόητο .

Δεν απαίτησαν από αυτούς να μειώσουν τις τιμές στο ύψος των αντίστοιχων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη.

Και οι πολυεθνικές λοιπόν σκάνε στα γέλια για τα πρόστιμα χάδια ενώ έχουν κερδίσει ένα ωκεανό λεφτά,.

Έτσι λοιπόν συντελέστηκε και συνεχίζει να συντελείται το έγκλημα σε βάρος των πολλών και των αδύναμων .

Έτσι λοιπόν συγκάλυψε η κυβέρνηση την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών.

Δεν μπορούμε λοιπόν να μένουμε αμέτοχοι και απαθείς.

Το 41% που επικαλείται ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να είναι το εισιτήριο στους ληστές της αγοράς, ούτε στην αδιαφάνεια της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος ούτε στην καταπάτηση των θεσμών.

* Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι π. Υπουργός, π. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Υποψήφιος βουλευτής Β’ περιφέρειας Αθήνας – Δυτικός Τομέας

Πατήστε και δείτε τα 82 προηγούμενα άρθρα ή συνεντεύξεις του Μιχάλη Καρχιμάκη

Share.

Comments are closed.