Ο Τσακαλώτος προανήγγειλε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να υπάρξει πια περηφάνια σε αυτό το κόμμα [Βίντεο]

0

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ».
Επιπλέον ανέφερε στην ομιλία του ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο πια να υπάρξει περηφάνια σε αυτό το κόμμα», όπου με τη αποστροφή του αυτή ουσιαστικά προανήγγειλε την αποχώρησή του από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη σημερινή του ομιλία, στον κινηματογράφο Τριανόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Όπως ξέρετε, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος, στην ομιλία μου, είπα πως, είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια περηφάνια σε αυτό το κόμμα».
Επιπλέον άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας: «Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα δεν το έχω ξανασυναντήσει» και σημείωσε με νόημα αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του τέως προέδρου Αλέξη Τσίπρα, για όσα έκανε όσο ήταν αυτός στην ηγεσία του κόμματος «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη».
Θέτοντας ζήτημα έλλειψης πολιτικής συζήτησης, ανέφερε τα εξής: «Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη έκαναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη».
Σε άλλο σημείο της εκδήλωσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν πρέπει να  κάνουμε το λάθος που έκαναν Λαφαζάνης και Βαρουφάκης. «Θεωρώ στρατηγικό λάθος η κριτική της δικής μας αριστεράς να στοχεύει πάνω στο όνομα του προέδρου. Είναι απολίτικο, γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα οργανωτικά και πολιτικά. Συμφωνώ ότι το μεγάλο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είτε μείνουμε είτε φύγουμε, είναι το λάθος του Λαφαζάνη και του Βαρουφάκη, όπου ο βασικός εχθρός ξαφνικά έγινε ο Τσίπρας. Μειώθηκε η απήχηση που είχανε, επειδή φαινόταν ότι δίνουν παλιές μάχες».
«Αν έχει ρόλο η ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά είναι για τις νέες μάχες. Με τις ιδέες μας και το καινούριο που θέλουμε. Δεν αποκλείω ένα κομμάτι να είναι αυτοκριτικό και κριτικό σε άλλους, αλλά αν κυριαρχήσει αυτό νομίζω πως δεν θα υπάρχει ρόλος για την ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Συνέχοντας δήλωσε την απόλυτη αλληλεγγύη σε αυτούς που ζουν υπό τη σκιά της διαγραφής, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε και πρέπει να κριτικάρουμε. Η αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από τη σκιά της διαγραφής είναι απόλυτη και πρέπει να το πούμε. Αυτό δεν είναι προσωπική επίθεση, αλλά είναι πώς αισθανόμαστε για αυτούς τους συντρόφους. Μέσα σε αυτούς είναι και δύο πρώην γραμματείς του κόμματος. Είναι αυτό που είπα νωρίτερα πως δεν το συζητάνε στα όργανα, γιατί στη δική τους σύλληψη δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτή τη συζήτηση, γιατί όλα αποφασίζονται με την τακτική του εφήμερου, πώς απαντάμε στον Μητσοτάκη, πώς θα κερδίσουμε τακτικά».
Επίσςη τόνισε ότι υπάρχει χώρος για την ανανεωτική αριστερά ανάμεσα σε ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ: «Υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Πιστεύω ότι υπάρχει. Από τη μία μεριά δεν μπορούμε να είμαστε με έναν πολιτικό χώρο, το ΚΚΕ, που λέει ότι περιμένω, ότι περιμένω για να κάνω τις αλλαγές και το βασικό μου θέμα είναι να φτιάξω το δικό μου μαγαζί. Και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ, που δεν υπάρχει αριστερή τάση, και με τον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν υπάρχει στρατηγική, όλα είναι τακτική».
«Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος. Πρέπει να αποφύγουμε την παρελθοντολογία, ”ο κακός Τσίπρας, ο κακός Κασσελάκης”, και να σηκώσουμε τα ζητήματα που θεωρούμε σημαντικά», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τέλος ξεκαθάρισε ότι η διεύρυνση ήταν τεράστιο λάθος, που μας κόστισε «Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν, πόσω μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν. Έχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν, ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ».

Η εκδήλωση πραγματοποιηθηκε στον κινηματογράφο «Τριανόν», όπου έδωσαν το «παρών» όλα τα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», και όχι μόνο. Παρών είναι και ο Νίκος Μπίστης, εκ των πασοκογενών στελεχών.
Ομιλητές στην εκδήλωση, πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήταν η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, ο καθηγητής της Οξφόρδης Αντώνης Τζανακόπουλος (αδελφός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ανήκει στην Τάση «6+6»), ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κωστής Παπαϊωάννου.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ», με θέμα «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών»

Share.

Comments are closed.