Ανάλυση Sky News: Ο Μπλίνκεν είχε 3 στόχους στις επισκέψεις στη Μέση Ανατολή αλλά δεν πέτυχε κανέναν

0

Με «άδεια χέρια» αναμένεται να γυρίσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον, μετά το μπαράζ επισκέψεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Το Sky News με μια ανάλυση του Dominic Waghorn, συντάκτη διεθνών σχέσεων επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις κινήσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και το κατά πόσο πέτυχε τους στόχους του μετά το μπαράζ επαφών που είχε σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη, Κύπρο, Ιράκ και Τουρκία. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, ο Μπλίνκεν είχε τρεις στόχους να επιτύχει και κανείς από αυτούς δεν φάνηκε να πήγε καλά.
«Η διπλωματία του κ. Μπλίνκεν κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται ανίκανες και κατά κάποιο τρόπο αδέξιες», λέει ο αρθρογράφος.
Στόχος πρώτος: Να πείσει το Ισραήλ
Ένα από τα βασικά ζητούμενα κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης ήταν να πειστεί το Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε μία ανάπαυλα στις μάχες (μία ανθρωπιστική παύση), για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας και η έξοδος των ομήρων. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρνηθεί εμφατικά καθώς υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα έδινε χρόνο στη Χαμάς να προετοιμαστεί.
Η ανάρτηση του Μπλίνκεν για την επίσκεψη στο Ισραήλ


Στόχος δεύτερος: Οι αραβικές χώρες να έρθουν σε συνεννόηση με το Ισραήλ
«Αστειεύεστε;». Με αυτή τη λέξη προσπαθεί να σχολιάσει σκωπτικά ο αρθρογράφος την πρόταση του Μπλίνκεν προς τις αραβικές χώρες να σκεφτούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης. Όσο κι αν τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναπτυχθεί ορισμένα κανάλια επικοινωνίας, οι Άραβες αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι πραγματικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο, με τη Γάζα να έχει γίνει ερείπιο.
Ένα ακόμη πρόβλημα στις σχέσεις Ισραήλ με τους Άραβες είναι και οι εποικισμοί. Όσο αυτοί συνεχίζουν στη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι δύο πλευρές.
Η ανάρτηση του Μπλίνκεν για την επίσκεψη στο Ιράκ


Στόχος τρίτος: Να αποφευχθεί η επέκταση της έντασης
Ο τελευταίος και -ίσως- βασικότερος στόχος της Ουάσινγκτον ήταν να αποτραπεί η πιθανή εξάπλωση της κρίσης ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι αρκετά πολύπλοκη, αφού κανείς απ’ όσους συνάντησε ο Άντονι Μπλίνκεν δεν θέλει να συμμετάσχει στις πολεμικές συγκρούσεις και δεν είναι και διαθέσιμοι να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες στην περιοχή οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε άνευ προηγουμένου ανάφλεξη.
Αυτοί είναι μεταξύ άλλων η Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν. Τόσο η οργάνωση με έδρα τον Λίβανο όσο και η Τεχεράνη έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ πως δεν θα διστάσουν να τινάξουν στον αέρα την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η άνευ προηγουμένου καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ επιδεινώνει τις γεωπολιτικές διαχωριστικές γραμμές σε όλη την περιοχή, καθιστώντας μια μεγαλύτερη έκρηξη βίας όλο και πιο πιθανή.
Το Ισραήλ δεν έχει κάνει ποτέ στη Γάζα αυτό που κάνει τώρα. Μέσα σε μία εβδομάδα έριξε τόσες βόμβες στη μικρή, πυκνοκατοικημένη λωρίδα γης όσες έριξε ο συνασπισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη Μοσούλη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους μέσα σε δύο μήνες.
Οι εικόνες νεκρών παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας που παρατάσσονται στα νεκρικά τους σάβανα έξω από τα νοσοκομεία και οι τρομερές σκηνές καταστροφής που παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο στα ειδησεογραφικά κανάλια της αραβικής τηλεόρασης κινητοποιούν την κοινή γνώμη σε όλη την περιοχή και τη δημόσια οργή των ηγετών της κατά του Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, για παράδειγμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει καταστήσει σαφές ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι παρελθόν γι’ αυτόν. «Τον έχουμε διαγράψει», έχει πει. Εν τω μεταξύ ο ίδιος έλειπε σε ταξίδι της τελευταίας στιγμής και δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.
Η ανάρτηση του Μπλίνκεν για την επίσκεψη στην Τουρκία


Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα είναι καταστροφική για το αμερικανικό κύρος στην περιοχή και ευρύτερα. Τα κράτη της περιοχής βλέπουν διπλά μέτρα και σταθμά όσον αφορά το Ισραήλ και την Ουκρανία, και κατά συνέπεια είναι πιθανό να είναι λιγότερο συμπαθή στις εκκλήσεις της Δύσης να τα υποστηρίξει στον πόλεμο.
Η διπλωματία του κ. Μπλίνκεν κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται ανίκανες και κατά κάποιο τρόπο ασταθείς. Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, είπε στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), ορκισμένους εχθρούς της Χαμάς, ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη Γάζα μόλις εκκαθαριστεί από τη Χαμάς σε μια αξιοσημείωτη παρέμβαση.

  • Διαβάστε την ανάλυση του συντάκτη διεθνών σχέσεων Dominic Waghorn του βρετανικού δικτύου Sky News με τίτλο «Israel-Hamas war: Antony Blinken had three tasks in hand during Middle East visit – none of them went well» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.