Η ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ πιο συγκεχυμένη στις ομαδοποιήσεις της από όσο σήμερα, στη νέα εποχή του, επί ηγεσίας Στέφανου Κασσελάκη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr, στο εσωτερικό, δεν τριχοτομούνται απλώς οι ομάδες, είναι ακόμα πιο σύνθετο το τοπίο που έχει διαμορφωθεί, ακόμα και ανάμεσα στους υποστηρικτές του νέου προέδρου.
Αρχικά υπάρχει «ομάδα Πολάκη»: Σε αυτήν προΐσταται προφανώς ο ίδιος ο «υπερτομεάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ και θερμός θιασώτης εξαρχής του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και οι Θεοδώρα Τζάκρη, Δώρα Αυγέρη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα. Αμφότερες στενές συνεργάτιδες του νέου προέδρου και αναφανδόν υπέρ των διαγραφών, με τη Θεοδώρα Τζάκρη μάλιστα να «απειλεί», σχεδόν δημόσια, τον κ. Κασσελάκη πως, αν κάνει πίσω στις διαγραφές (και δεν ξεφορτωθεί την «Ομπρέλα» κοινώς), θα αυτοκτονήσει πολιτικά.
Οι άλλοτε προεδρικοί «Κίνηση Μελών» με επικεφαλής τον Νίκο Παππά, ρευστοποιήθηκαν μεν μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο βουλευτής, άλλοτε alter ego του, ο οποίος ήταν «στρατηγός» της νίκης Κασσελάκη με τη στήριξη που του προσέφερε στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, διατηρεί και εσωκομματικές αναφορές (και ισχύ) και βρίσκεται κοντά στον νέο πρόεδρο, χωρίς πάντως να ταυτίζεται με την ομάδα Πολάκη. Και πάντως, σίγουρα όχι σε όλα και όχι στο ζήτημα των διαγραφών.
Είναι ενδεικτική η απόσταση που πήρε στις δημόσιες δηλώσεις του ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης (βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης), ο οποίος ταυτίζεται πολιτικά με τον Νίκο Παππά: «Όσοι συνεισφέρουν στον διάλογο με εμπρηστικό τρόπο, με έντονη και σχεδόν αυταρχική, σχεδόν απόλυτη άποψη, δεν βοηθούν την προσπάθεια και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσουμε αυτό που λέμε ενότητα. Δεν με εκφράζει το ύφος της Θεοδώρας Τζάκρη».
Υπενθυμίζεται πως, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη, «λευκό» στις προτάσεις του για τη σύνθεση του Προεδρείου με συντονιστή τον Παύλο Πολάκη ψήφισε μαζί με διαφωνούντες και η Κατερίνα Νοτοπούλου (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης), η οποία επίσης ανήκει στην «ομάδα Παππά», που είχε στηρίξει τον Στ. Κασσελάκη.
Ο Νίκος Παππάς, πάντως, μέχρι στιγμής αποφεύγει δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά με το θέμα που αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η τρίτη ομάδα, η «Ομπρέλα», φέρεται έτοιμη από καιρό για αποχώρηση, υπό τον επικεφαλής της, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην «Ομπρέλα» ανήκουν και οι «κομματικοί» Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης και Δ. Βίτσας, αλλά ο πρώην ΥΠΟΙΚ αφενός έχει λάβει αποστάσεις – δημόσια− από την εκφορά της κριτικής που έχει ασκηθεί από τα εν λόγω στελέχη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου βρίσκεται σε αναμονή για το τι θα απαντήσει ο Στ. Κασσελάκης στο αίτημα που του διατύπωσε σε τετ-α-τετ τους για ανάκληση των διαγραφών και επανέλαβε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο., απαντώντας στην έκκλησή του για ενότητα: «Ωραία όλα αυτά, αλλά ενότητα με διαγραφές δεν γίνεται».
Εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του προσεχούς Σαββατοκύριακου, πάντως, η «Ομπρέλα» διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα και με ομιλητές πέρα από την «Τάση» της, όπως τη βουλευτή Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και τον Αντώνη Τζανακόπουλο.
Η τέταρτη ομάδα είναι οι «έξι και έξι», ουσιαστικά η «ομάδα Αχτσιόγλου», όπου ηγετικό προβάδισμα έχουν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Στην ομάδα συγκαταλέγονται ασφαλώς και οι Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στην πρόσφατη πανελλαδική τους συνδιάσκεψη, όπου συμμετείχαν περί τα 1.000 μέλη, «αποφασίστηκε» να δοθεί χρόνος έως το συνέδριο προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους. Κοινώς, εάν είναι αντιστρέψιμη η κατάσταση εντός ΣΥΡΙΖΑ και αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία υπό τις νέες συνθήκες και ηγεσία.
Το κλίμα εντός ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο (κυρίως με την ομάδα Πολάκη) και οι επαπειλούμενες διαγραφές μάλλον δεν τους επιτρέπουν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Όλα είναι ανοιχτά, συνεπώς, και για τη στάση της ομάδας Αχτσιόγλου, με το «ορόσημο» να έρχεται εγγύτερα από το Συνέδριο: Πιθανότατα ακόμα και στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή.
Μια νέα τάση αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, και συνιστά την πέμπτη ομάδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Διονύση Τεμπονέρα. Δεν επιθυμεί ούτε σύγκρουση ούτε διαγραφές το μέλος της Π.Γ. και τάσσεται υπέρ μιας κεντρώας, μετριοπαθούς «γραμμής», με αναφορά πολιτική τον «μεσαίο χώρο». Επί της ουσίας, αυτό που επιθυμεί ο κ. Τεμπονέρας, κατ’ αρχάς, είναι να… υπάρχει κόμμα και την επόμενη ημέρα.
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…