Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) επιβεβαίωσε τη θέση της Ουάσινγκτον ζητώντας «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα για να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιτραπεί στους ξένους υπηκόους να φύγουν, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα καταφύγιο και νοσοκομείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπλίνκεν πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, το Σάββατο μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι (Ayman Safadi) και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry), κατά την τρίτη επίσκεψή του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου.
Ενώ η Ιορδανία και η Αίγυπτος επανέλαβαν το αίτημα των αραβικών κρατών που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις «μπορούν να είναι ένας κρίσιμος μηχανισμός για την προστασία των αμάχων, την είσοδο βοήθειας και την απομάκρυνση ξένων υπηκόων από τη Γάζα», ενώ «εξακολουθούν να επιτρέπουν στο Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του» να νικήσει τη Χαμάς.
«Είναι η άποψή μας ότι μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα άφηνε τη Χαμάς στη θέση της για να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει τις επιθέσεις», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Μιλήσαμε για τρόπους επιτάχυνσης και επέκτασης της βιώσιμης παράδοσης βοήθειας», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «καθώς το Ισραήλ διεξάγει την εκστρατεία του, το πώς το κάνει έχει σημασία».
Οι χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης των συγκρούσεων στην υπόλοιπη περιοχή, δήλωσε ο Μπλίνκεν, και ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Κατάρ για τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα.
Επεσήμανε ότι ενώ 100 φορτηγά κινούνται τώρα μέσω της Ράφα κάθε μέρα, από περίπου 20 πριν από μια εβδομάδα, αυτό εξακολουθεί να «δεν είναι αρκετό».
«Περιοχή βυθίζεται στη θάλασσα του μίσους»
Ο Σαφάντι δήλωσε ότι το Ισραήλ «διαπράττει εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα και δεν πρέπει να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου.
Καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί.
«Ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται σε μια θάλασσα μίσους που θα καθορίσει τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Σαφάντι.
«Δεν δεχόμαστε ότι πρόκειται για αυτοάμυνα», δήλωσε, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός. «Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα πρόσχημα και δεν θα φέρει ασφάλεια στο Ισραήλ, δεν θα φέρει ειρήνη στην περιοχή».
Ο Σούκρι δήλωσε ότι η Αίγυπτος απαιτεί διεθνή έρευνα για τις «κατάφωρες» ενέργειες που παρατηρήθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα.
«Είναι σαφές ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες το χειρίζονται αυτό», δήλωσε ο Alan Fisher του Al Jazeera από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Αναποτελεσματικές» οι ΗΠΑ στην περιοχή
Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν στο Αμμάν ήρθαν καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κριτική από περιφερειακούς ηγέτες για την αποτυχία τους να πείσουν το Ισραήλ να υπογράψει την ιδέα των ανθρωπιστικών παύσεων για να ανακουφίσει τα δεινά των αμάχων στη Γάζα.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης πολιτικής στο Άμπου Ντάμπι το Σάββατο, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Άνουαρ Μοχάμεντ Γκάργκας (Anwar Mohammed Gargash), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν για ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης και μια νέα στρατηγική, διαφορετικά θα θεωρηθούν αναποτελεσματικές από την περιοχή.
«Εάν αυτή η κρίση συνεχιστεί, ειδικά η ανθρωπιστική πλευρά, και εάν αυτή η κρίση μας επαναφέρει πλήρως στην παλιά πολιτική περιορισμού πριν από τις 7 Οκτωβρίου, νομίζω ότι ο αμερικανικός ρόλος εδώ, ξεχάστε το σωστό ή το λάθος, αλλά δεν θα θεωρηθεί αποτελεσματικός», δήλωσε ο Gargas.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και είπε στον απεσταλμένο του Ισραήλ να μην επιστρέψει στην Ιορδανία μέχρι να τελειώσει η κρίση στη Γάζα.
Το Σάββατο, η Τουρκία ακολούθησε το παράδειγμα της Ιορδανίας και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) δήλωσε νωρίτερα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου (Israeli Prime Minister Netanyahu) «δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε».
Ο Μπλίνκεν μετέβη στην Τουρκία σήμερα Κυριακή για συναντήσεις με τον Ερντογάν και κορυφαίους αξιωματούχους τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…
Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν προαναγγείλει,έκαναν γνωστή η Θεοδώρα Τζάκρη και η…
Τα εντυπωσιακά και πρωτοποριακά αποτελέσματα της σύμπραξης του Δήμου Χαλανδρίου με τοπικές επιχειρήσεις και το…
Στο χωριό του όταν ήταν μικρός, δεν ήξερε ότι υπήρχαν βιβλιοθήκες. Στο σχολείο ήταν μια…