Γιατί η ΔΕΗ αγόρασε την Κωτσόβολος – Το deal των 200 εκατ. ευρώ

0

Συμφωνία με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος υπέγραψε η ΔΕΗ, έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού της ΔΕΗ, που επιτρέπει στην επιχείρηση να υλοποιήσει γρηγορότερα το σχέδιό της να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.
Έπειτα και από το deal των 200 εκατ. ευρώ, οι ομοιότητες με την κίνηση που έκανε προ 15ετίας ο ΟΤΕ, όταν εξαγόρασε τα καταστήματα της Γερμανός, εξασφαλίζοντας ένα στρατηγικό δίκτυο πώλησης αποκλειστικής συνεργασίας, είναι εμφανείς. Με απλά λόγια η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ την εξυπηρετεί ώστε να προχωρήσει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.
Η Κωτσόβολος είναι ένα πολύ δυνατό και αγαπημένο brand στην Ελληνική αγορά. Η εταιρεία διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Επιπλέον του εκτεταμένου δικτύου φυσικών καταστημάτων, η Κωτσόβολος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).
Μάλιστα, το deal έρχεται σε μία εποχή που η ενεργειακή μετάβαση και ο νέος εξηλεκτρισμός αλλάζουν την παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας νέες λύσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο εξής, ο καταναλωτής θα αναζητεί όλο και περισσότερο λύσεις για την αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας που καταναλώνει, τις οποίες μπορεί να βρίσκει µε την καθοδήγηση εκπαιδευμένου προσωπικού κατά την επίσκεψή του σε φυσικά καταστήματα του δικτύου της ΔΕΗ.
Όπως ανέφερε και η ανακοίνωση της ΔΕΗ, η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη εταιρεία: Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Η εξαγορά της Κωτσόβολος, ως μέρος του επενδυτικού μας πλάνου ύψους €9 δισ., επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα».

Share.

Comments are closed.