Μανώλης Χριστοδουλάκης: Εμείς πιστεύουμε βαθιά στη Διαφάνεια και στην Αξιοκρατία στο κράτος

0

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ανέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε πως μόνο το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε διαχρονικά την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας τις νομοθετικές τομές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως το ΑΣΕΠ, η Διαύγεια και το Opengov.  Δεν παρέλειψε δε, να υπενθυμίσει την προσπάθεια του σημερινού Πρωθυπουργού να καταργήσει τη Διαύγεια το 2013, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ρύθμιση που αναγκάστηκε να πάρει πίσω, μετά από την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πάγια θέση της παράταξης είναι η ανάγκη για ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την επιλογή και αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης του κράτους με πραγματική διαφάνεια και αξιοκρατία. Με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς, όχι μόνο για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά για όλους τους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που ασκούν διοίκηση.

Στηλίτευσε δε, την προσπάθεια της Ν.Δ να παρουσιάσει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προωθεί την ισότητα και την αξιοκρατία ,καθώς η ισότητα εξαλείφεται με την κατηγοριοποίηση των νομικών προσώπων και η αξιοκρατία με την πριμοδότηση της συνέντευξης έναντι των τυπικών προσόντων, πάγια και σταθερή τακτική της Ν.Δ από το 2005.  Κανένας ουσιαστικός ρόλος στο ΑΣΕΠ, παρά μόνο ως τροχονόμος στα μικροκομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χριστοδουλάκης επανέλαβε ότι για το ΠΑΣΟΚ η διαφάνεια και η αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα είναι ταυτοτικό ζήτημα και δεν εξαντλείται σε αναρτήσεις στα social media. Το κράτος δεν είναι λάφυρο στα χέρια των λίγων και κολλητών. Και η απαξίωση των πυλώνων της δημοκρατικής λειτουργίας, εκφυλίζοντας τις ανεξάρτητες αρχές, για να συγκαλυφθούν σκάνδαλα, θα βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σταθερά απέναντι.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας.
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα για τον δημόσιο τομέα. Ευαγγελιζόμαστε δήθεν όλοι την ανάγκη για την εμπέδωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στο δημόσιο. Αλλά δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία.
Γιατί εμείς είμαστε η παράταξη που θέσπισε το ΑΣΕΠ από το 1994 όταν κάποιοι ήταν απέναντι. Εμείς είμαστε η παράταξη της Διαύγειας και του opengov, όταν κάποιοι ψήφιζαν «όχι», χαϊδεύοντας μικροπολιτικά τους θύλακες της οπισθοδρόμησης μέσα στο κράτος.
Να μην ξεχνάμε, λοιπόν σήμερα, ποια ήταν η τοποθέτηση του καθενός από εμάς σε όλα αυτά. Όχι για να απονείμουμε τα εύσημα, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί η συνέπεια και η αξιοπιστία μας κρίνεται από την πλευρά της ιστορίας που ο καθένας διάλεξε σε αυτά τα σημαντικά σταυροδρόμια. Όπως για παράδειγμα η προσπάθεια του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τωρινού Πρωθυπουργού, τον Οκτώβριο του2013, να καταργήσει τη Διαύγεια, με νομοθετική ρύθμιση, την οποία εξαναγκάστηκε να αποσύρει μετά από τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ.
Είμαστε, λοιπόν, η παράταξη που πιστεύει βαθιά και όχι συγκυριακά στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια στον δημόσιο τομέα. Σε μία αξιοκρατική και διαφανή δημόσια διοίκηση, που δίνει ίσες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, προς το συμφέρον του πολίτη, που εμπεδώνει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με την κοινωνία, που λειτουργεί ως μοχλός προόδου και ανάπτυξης.
Η παράταξη που είχε και έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με τον πελατειασμό και τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Να χτυπηθεί με κάθε κόστος με τα συμφέροντα και με τα παρασιτικά συστήματα που διαιωνίζουν τις πελατειακές σχέσεις αυτές και την πεποίθηση ότι «όλα γίνονται με μέσο».
Και για να έρθουμε και στο αντικείμενο του σημερινού νομοσχεδίου, είμαστε η παράταξη που έχει θέσει από την αρχή την ανάγκη για ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την επιλογή και αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης του κράτους με πραγματική διαφάνεια και αξιοκρατία. Με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς, όχι μόνο για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά για όλους τους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που ασκούν διοίκηση. Και προκαλούμε την «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση. Φέρτε το τώρα να το ψηφίσουμε μαζί. Και να κριθούμε για το θάρρος αλλά και την ειλικρίνεια της στάσης μας.
Αλλιώς σταματήστε να διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας για την ξαφνική σας αγωνία για αξιοκρατία στο δημόσιο, όταν ο κεντρικός πυλώνας των αποσπασματικών σας πρωτοβουλιών είναι διατάξεις που εξυπηρετούν τα δικά σας παιδιά. Θέλουμε τους καλύτερους. Όχι τους καλύτερους ΝΔκράτες. Γιατί αυτό είναι επιζήμιο και επικίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία μας, γιατί διαρρηγνύει συνεχώς το συμβόλαιο εμπιστοσύνης με το λαό.
Παράδειγμα: Το 2021καταργήσατε το όριο των 3 μηνών της μεταβατικής κάλυψης θέσης, ύστερα από πρόωρη λήξη θητείας ενός προσώπου. Οι θέσεις πλέον καλύπτονται επ’ αόριστον, από δικούς σας ευνοούμενους, σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, ακόμα και στις ευαίσθητες θέσεις των διοικητών των νοσοκομείων. Αυτό προσδιορίζει, λοιπόν, τη μειωμένη αξιοπιστία για τις πραγματικές σας προθέσεις για τον δημόσιο τομέα.
Λέτε, ότι το σχέδιο νόμου προωθεί την ισότητα και την αξιοκρατία. Όμως ο σκοπός αυτός αναιρείται εν τη γενέσει του, με την κατηγοριοποίηση των νομικών προσώπων που φέρνετε.  Εμείς λέμε το εξής απλό: ισότητα, αξιοκρατία και διαφάνεια παντού, οριζόντια, όχι κατά περίπτωση. Δεν μπορούν να εφαρμόζονται διαφορετικά κριτήρια επιλογής ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του νομικού προσώπου. Δεν πιστεύουμε σε κρατικές δομές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Και αλήθεια, τι εξυπηρετεί η διαφοροποίηση ως προς την επιλογή διοικήσεων στα νοσοκομεία ανάλογα με τον αριθμό των κλινών τους;
Πάει, λοιπόν, περίπατο η ισότητα. Για να δούμε τώρα για την αξιοκρατία.
Πώς ακριβώς η συνέντευξη – η ίδια συνέντευξη που εσείς ακολουθείτε πιστά ως πρακτική από το 2005 – εγγυάται καλύτερα την αντικειμενική αποτύπωση της επάρκειας ενός προσώπου, έναντι της αξιολόγησης των τυπικών του προσόντων; Τουλάχιστον είστε συνεπείς. Σταθερά ως παράταξη, πριμοδοτείτε την πρώτη έναντι των δεύτερων. Σταθερά ως παράταξη υπηρετείτε την κομματικοποίηση στην δημόσια διοίκηση.
Και ειδικά όταν στις επιτροπές επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων, την πλειοψηφία την έχουν πολιτικά στελέχη απευθείας διοριζόμενα από την κυβέρνηση. Αποτελεί θεσμική προσβολή το ότι μετατρέπετε τον ΑΣΕΠ σε μειοψηφικό τροχονόμο των πελατειακών σας επιδιώξεων, αντί να έχει τον καθοριστικό, τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ζητάμε εμείς.
Κλείνοντας, ξέρετε, για εμάς στο ΠΑΣΟΚ η αξιοκρατία και η διαφάνεια στο κράτος δεν είναι υπόθεση ενός βίντεο στο TikTok. Είναι ταυτοτικό ζήτημα για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Για εμάς το κράτος δεν είναι λάφυρο των κολλητών, αλλά οφείλει να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολλών και της κοινωνικής ευημερίας.
Και σίγουρα δεν το αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά και εργαλειακά. Από τη μία δήθεν να νομοθετούμε γιατί μας έπιασε ο πόνος της αξιοκρατίας, και από την άλλη να απαξιώνουμε τους πυλώνες της δημοκρατικής του λειτουργίας, εκφυλίζοντας τις ανεξάρτητες αρχές, για να συγκαλύψουμε σκάνδαλα, στον βωμό του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Όπως έχουμε πει ξανά, θα μας βρίσκετε σταθερά απέναντι.
Ευχαριστώ
Μανώλης Χριστοδουλάκης

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής»

Share.

Comments are closed.