Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί για καταστροφή της δημόσιας υγείας στη Γάζα, καθώς ο ΟΗΕ λέει ότι η βοήθεια είναι ανεπαρκής

0

Μια «καταστροφή της δημόσιας υγείας» επίκειται στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres) προειδοποίησε ότι η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον θύλακα είναι ανεπαρκής.
Οι ΗΠΑ πιέζουν να αυξηθεί η βοήθεια προς τη Γάζα σε 100 φορτηγά την ημέρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ( US Senate Committee on Appropriations), αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα όριο στην δυνατότητα των Παλαιστινίων στο έδαφος να διανείμουν αυτή τη βοήθεια.
Η ροή του ισραηλινού νερού στη Γάζα, που ανερχόταν στο 28% της προσφοράς της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σταμάτησε τη Δευτέρα.
«Αυτό ακολουθεί αρκετές ημέρες σταδιακής βελτίωσης της παροχής νερού στην κεντρική και νότια Γάζα μετά τη διανομή περιορισμένων ποσοτήτων καυσίμων που είναι διαθέσιμες στη Γάζα σε βασικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, επιτρέποντας την επανενεργοποίησή τους», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων για τα Παλαιστινιακά Εδάφη (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA).

«Συνολικά, από τα 143 φορτηγά που έχουν εισέλθει στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 15 μετέφεραν πόσιμο νερό (μπιτόνια και μπουκάλια), δεξαμενές νερού, εξοπλισμό καθαρισμού νερού και κιτ υγιεινής», δήλωσε το OCHA.
Το θέμα για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστινίων στη Γάζα είναι τόσο οι αεροπορικές επιδρομές του IDF όσο και οι αποτυχημένες εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών, καθώς και οι σοβαρές ισραηλινές αποκαταστάσεις αγαθών, καυσίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα έως ότου η Χαμάς απελευθερώσει τους πάνω από 239 ομήρους που κρατά.

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Γάζα
Περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, τότε που η Χαμάς διείσδυσε στο νότιο Ισραήλ και σκότωσε πάνω από 1.400 ανθρώπους. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι πάνω από 8.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τη βία που σχετίζεται με τον πόλεμο

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Tzachi Hanegbi δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα καύσιμα – ένα απαραίτητο αγαθό για τον καθαρισμό του νερού και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – εξακολουθούν μην επιτρέπεται να εισαχθούν στη Λωρίδα λόγω του φόβου ότι η Χαμάς θα τα χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι «η Χαμάς έχει το δικό της απόθεμα καυσίμων. Αν νοιαζόταν έστω και ελάχιστα για τον λαό της Γάζας, θα φρόντιζε η ίδια να χρησιμοποιήσει αυτά τα καύσιμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και να παραμείνουν ενεργοποιημένες οι θερμοκοιτίδες, αλλά φυσικά δεν το κάνει».
«Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ακόμα και αν η Χαμάς δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει, ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στη Γάζα. Εργαζόμαστε πάνω σε έναν μηχανισμό που να μπορεί να μεταφέρει καύσιμα εκεί που χρειάζονται», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Ο Hanegbi είπε ότι θα ήταν καλύτερα οι Παλαιστίνιοι που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη να λαμβάνουν θεραπεία στην Αίγυπτο, καθώς πρότεινε τη δυνατότητα δημιουργίας υπαίθριων νοσοκομείων κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, εξηγώντας ότι το επίπεδο βοήθειας στη Γάζα είναι «ανεπαρκές» για να καλύψει τις ανάγκες των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της.
«Εξακολουθώ να ανησυχώ βαθιά για τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης πέρα από τη Γάζα και καλώ όλους τους ηγέτες να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο Π.Ο.Υ. και η UNICEF μιλούν επικείμενη καταστροφή της δημόσιας υγείας
Ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Christian Lindmeier Lindmeier προειδοποίησε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για «μια επικείμενη καταστροφή της δημόσιας υγείας που διαφαίνεται με τον μαζικό εκτοπισμό, τον υπερπληθυσμό, τις ζημιές στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ενημέρωσαν το 15μελές σώμα για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ιδιαίτερα καθώς επηρεάζει παιδιά και ανηλίκους κάτω των 18 ετών.
Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ (Catherine Russell) δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι πάνω από 3.400 παιδιά έχουν σκοτωθεί και πάνω από 6.300 έχουν τραυματιστεί.
«Περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα – ένας αριθμός που θα πρέπει να ταρακουνήσει τον καθένα μας συθέμελα», δήλωσε η κ. Ράσελ και συνεχίζοντας τόνισε ότι περίπου 34 επιθέσεις έχουν αναφερθεί εναντίον εγκαταστάσεων υγείας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 21 νοσοκομείων. Επιπλέον εξήγησε ότι 12 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας «δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν».
Τουλάχιστον 221 σχολεία και περισσότερες από 177.000 οικιστικές μονάδες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί και το καθαρό νερό έχει σχεδόν εξαφανιστεί, δήλωσε η κ. Ράσελ.
«Εκτιμούμε ότι το 55% των υποδομών ύδρευσης χρήζει επισκευής ή αποκατάστασης. Μόνο μία μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί με μόλις 5% χωρητικότητα, ενώ και οι έξι μονάδες επεξεργασίας υδάτινων αποβλήτων της Γάζας είναι πλέον εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης καυσίμων ή ενέργειας», δήλωσε.
«Η έλλειψη καθαρού νερού και ασφαλούς αποχέτευσης είναι στα πρόθυρα να δημιουργήσει μεγάλη καταστροφή. Αν δεν αποκατασταθεί επειγόντως η πρόσβαση σε καθαρό νερό, περισσότεροι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, θα αρρωστήσουν ή θα πεθάνουν από αφυδάτωση ή ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού», είπε.

  • Διαβάστε σχετικό άρθρο της ισραηλινής δημοσιογράφου Tovah Lazaroff που εργάζεται ως αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα Jerusalem Post με τίτλο «WHO warns of Gaza public health catastrophe as UN says aid inadequate», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.