Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, ο ανασκαφέας της αρχαίας Μεσσήνης

0

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους, ο Πέτρος Θέμελης,ο άνθρωπος που έφερε στο φως μετά από επίμονες ανασκαφές την εμβληματική αρχαία Μεσσήνη, από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.
Μια ζωή «χαμένος» στις ανασκαφές, από την Πέλλα και το ανάκτορο της Βεργίνας στα πρώτα του βήματα, και μετά ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Ολυμπία, τη Βραβρώνα, τους Δελφούς, και παράλληλα καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης για 19 χρόνια, ο Πέτρος Θέμελης τα τελευταία χρόνια μοίραζε τη ζωή του μεταξύ της Αθήνας και της Αρχαίας Μεσσήνης στην οποία είχε πλέον αφιερώσει τη ζωή του.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Μεσσήνη, τον τόπο με τον οποίο συνέδεσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του,.
Άλλωστε αυτή ήταν η επιθυμία του εκλιπόντος καθηγητή και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ως πιθανότερη ημέρα τέλεσης της κηδείας είναι η Τετάρτη 1η Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Θέμελης
O Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Γιος του Γιώργου Θέμελη, υπερρεαλιστή ποιητή και φιλολόγου, έχασε τη μητέρα του 2 ετών κι έτσι μεγάλωσε με τη θεία του Ελισάβετ, σε ένα περιβάλλον με λογοτέχνες και ζωγράφους, στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και μετά του εμφυλίου.
Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε Πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, και διδακτορικό δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Μονάχου με θέμα: «Frühgriechische Grabbauten».

  • Το 2005 τιμήθηκε με χρυσό Tαξιάρχη Tάγματος Φοίνικος από Πρόεδρο Eλληνικής Δημοκρατίας Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό του έργο.
  • Επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία Nομού Θεσσαλονίκης, συμμετοχή σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα).
  • 1963-1980 Eπιμελητής και Έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής, Eύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Aιτωλοακαρνανίας.
  • 1977-1980: διευθυντής Aρχαιολογικού Mουσείου Δελφών.
  • 1980-1984: προϊστάμενος Eφορείας Παλαιοναθρωπολογίας Σπηλαιολογίας.
  • 1984-2003 καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών.
  • 1985-2003: διευθυντής Πανεπιστημιακής ανασκαφής Tομέα I Eλεύθερνας.
  • 1986-σήμερα: διευθυντής ανασκαφικού-αναστηλωτικού έργου στην αρχαία Μεσσήνη.

Είχε δημοσιεύσει 10 μονογραφίες, 250 επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις, ενώ επιφυλλίδες του δημοσιεύονταν τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό Τύπο.
Ήταν επίτιμος δημότης Μεσσήνης, Ανδρούσας και Καλαμάτας, ισόβιος εταίρος της Εν Αθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, μέλος της επιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής-Ιδρύματος Oικ. Γ. Ψαροπούλου.
Το 2016 τιμήθηκε για τους ίδιους λόγους με τον ΑνώτεροΤαξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης το 2016 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ανάρτηση Αλέξη Χαρίτση για το θάνατο του Θέμελη
Σήμερα η Ελλάδα έχασε έναν από τους πιο λαμπρούς της επιστήμονες.
Η Μεσσηνία όμως έχασε έναν δικό της άνθρωπο, τον πιο δικό της, ξεχωριστό άνθρωπο.
Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διέπρεψε ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εξέχων επιστήμονας του Αρχαίου Κόσμου και παθιασμένος μέχρι την τελευταία στιγμή με την αρχαιολογική έρευνα.
Εκεί όμως που πραγματικά μεγαλούργησε ήταν στην Αρχαία Μεσσήνη. Έργο ζωής για τον ίδιο, κατάφερε μέσα από τις άοκνες προσπάθειές του για τέσσερις δεκαετίες να αποκαλύψει μια ολόκληρη αρχαία Πολιτεία και να μετατρέψει την αρχαία Μεσσήνη σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς και σε μια καθημερινή εμπειρία γνωριμίας και μάθησης γύρω από τη συναρπαστική ιστορία του παρελθόντος.
Είχα τη σπάνια τύχη και τιμή να γνωρίσω τον Πέτρο Θέμελη και να συνεργαστώ μαζί του. Από κάθε μας συνάντηση έφευγα γοητευμένος από το ακούραστο πάθος του για τον τόπο και ένιωθα ότι έβλεπα μπροστά μου ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι οι διανοούμενοι της δράσης. Γεμάτοι ζωή, σχέδια και φιλόδοξα οράματα, πάντα με βαθιά έγνοια συμβολής στη συλλογική μας πολιτισμική και κοινωνική αυτοσυνειδησία.
Αυτό εισέπρατταν καθημερινά οι επισκέπτες της Αρχαίας Μεσσήνης. Αυτό κερδίζαμε όλες και όλοι εμείς που περπατήσαμε στο μοναδικό αυτό χώρο ακούγοντας τον Πέτρο Θέμελη να εξηγεί, να συνδέει τα ευρήματα, να μας εισάγει στην κοινωνική πραγματικότητα μιας πόλης που ευτύχησε να ζήσει μια δεύτερη ζωή κάτω από την επίβλεψή του.
Τα πιο θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους συνεργάτες του. Η ευγενική μορφή του Πέτρου Θέμελη θα είναι πάντα εκεί -στην Αρχαία Μεσσήνη- να μας υπενθυμίζει ότι το τοπικό μπορεί να είναι την ίδια στιγμή πανανθρώπινο και οικουμενικό
.

Share.

Comments are closed.