«Αγαπάμε το Χαλάνδρι» – Κρίστη Αγαπητού: Οι άμαχοι δεν έχουν πατρίδα και σημαία. Είναι μόνο άνθρωποι.

0

Το δημοτικό συμβούλιο κάθε πόλης οφείλει να στέκεται με σεβασμό και ευθύνη μπροστά σε θέματα που αφορούν την ανθρωπιστική διάσταση και έχουν οικουμενική επίδραση.
Με αυτή την κεντρική σκέψη, η παράταξή μας κατέθεσε στη συνεδρίαση Δ.Σ. της 25ης Οκτωβρίου 2023, Ψήφισμα σχετικά με το ξέσπασμα της ακραίας βίας, με θύματα αθώους στη λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και στην επικράτεια του Ισραήλ.
Το κείμενο του Ψηφίσματος ήταν σε απόλυτη αντιστοίχιση με το πρόσφατο σχετικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο και υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια με συντριπτικό ποσοστό αποδοχής (ψήφοι 500 υπέρ, 21 κατά), και εξέφραζε:

  • την ανάγκη επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης
  • την καταδίκη των δολοφονιών και των απαγωγών αμάχων πολιτών του Ισραήλ από την «Χαμάς»
  • την καταδίκη των δολοφονιών αμάχων, καθώς και η επιβολή συλλογικής τιμωρίας στον Παλαιστινιακό λαό από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας
  • την ανησυχία για την αύξηση των αντισημιτικών ομιλιών, συλλαλητηρίων και επιθέσεων κατά των Εβραίων από την αρχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της «Χαμάς»

Ως οφείλαμε, ακούσαμε με σεβασμό το εναλλακτικό Ψήφισμα, παρά τη συνολική μας διαφωνία, αφού επρόκειτο για κείμενο που ενισχύει μία παρωχημένη στερεοτυπική αντίληψη που εδράζεται στην «επαναστατική γυμναστική» και το κυριότερο ενισχύει την επιβολή της διχαστικής και μονομερούς άποψης, πράξη εξόχως επικίνδυνη ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά.
Εν συνεχεία, με έκπληξη ακούσαμε από την μειοψηφική Αριστερά κατηγορίες και φληναφήματα, με κορυφαίο την προσομοίωση της παράταξής μας με τη δράση «δοσίλογων», εκφορά λόγου επικίνδυνη γενικότερα για την ελληνική δημοκρατική κοινωνία.
Αποχωρήσαμε, ως ελάχιστο δείγμα αυτοσεβασμού και περιφρούρησης του δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης άποψης, η οποία εκφράζεται σε πλαίσιο ουσίας και όχι εντυπώσεων.
Κλείνοντας, καυτηριάζουμε την απαράδεκτη θεσμική στάση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λαδόπουλου, ο οποίος αφενός επέτρεψε την παρεκτροπή κατά τον τρόπο που περιγράψαμε και αφετέρου, δεν έκανε καμία προσπάθεια περιφρούρησης της δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
Τέλος, ελπίζουμε η σιωπή του κ. Δημάρχου να ήταν απόρροια προβληματισμού και όχι σιωπηρής συναίνεσης στα τεκταινόμενα.
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι»

Κρίστη Αγαπητού,
Επικεφαλής και Δημοτική Σύμβουλος

Αναλυτικά το Ψήφισμα που πρότεινε η παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», της Κρίσης Αγαπητού
«Χαλάνδρι, 25 Οκτωβρίου 2023
Από: Δημοτική Παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι»
Προς: Τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. Χαλανδρίου
Θέμα: Ψήφισμα για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου καταδικάζουμε με τον πιο έντονο και αποφασιστικό τρόπο το ξέσπασμα της ακραίας βίας με θύματα αθώους στη λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και στην επικράτεια του Ισραήλ.
Παράλληλα, τονίζουμε την ανάγκη επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και επαναλαμβάνουμε την αταλάντευτη στήριξή μας στη λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων, με βάση τα σύνορα του 1967, κατά την οποία δύο κυρίαρχα, δημοκρατικά κράτη συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο υπό συνθήκες ειρήνης και εγγυημένης ασφάλειας, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα αμφοτέρων των κρατών και με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε τις δολοφονίες και τις απαγωγές αμάχων πολιτών του Ισραήλ από την “Χαμάς” ως πράξεις τρομοκρατικές και βάρβαρες, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με το νόμιμο δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών αμάχων που έχουν απαχθεί.
Στο ίδιο πλαίσιο, καταδικάζουμε τις δολοφονίες αμάχων και την επιβολή συλλογικής τιμωρίας στον Παλαιστινιακό λαό από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας, πράξεις που απαγορεύονται από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Ζητάμε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων ενάντια σε Παλαιστίνιους αμάχους και σε ανθρωπιστικές υποδομές.
Επίσης εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αύξηση των αντισημιτικών ομιλιών, συλλαλητηρίων και επιθέσεων κατά των Εβραίων από την αρχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της “Χαμάς”.
Τέλος, καλούμε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να κινητοποιηθεί άμεσα με στόχο την κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την αποτροπή της εξέλιξης της σύγκρουσης σε ένα ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή και νέα κύματα προσφύγων στην περιοχή μας.

Οι άμαχοι δεν έχουν πατρίδα και σημαία. Είναι μόνο άνθρωποι.
Εκ μέρους της Παράταξης,
Κρίστη Αγαπητού
Επικεφαλής και Δημοτική Σύμβουλος
»

Share.

Comments are closed.