Βόμβα από τον Άρειο Πάγο: Καλούνται ως ύποπτοι για εξαπάτηση στις εκλογές οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών

0

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απέστειλε αίτημα προς τη Βουλή να δώσει άδεια προκειμένου να εξεταστούν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των «Σπαρτιατών».
Σύμφωνα με το εισαγγελικό έγγραφο το οποίο διαβιβάζεται στη Βουλή μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι έντεκα βουλευτές των Σπαρτιατών θεωρούνται ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογικού σώματος, καθώς φέρονται να ανήκαν μεν στο κόμμα Σπαρτιάτες με επικεφαλής τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά στην πραγματικότητα να είχαν τη στήριξη και την απόλυτη καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη, έγκλειστου καταδισμένου πρώην ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Τι αναφέρει το εισαγγελικό έγγραφο
«Οι ανωτέρω θα πρέπει να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με το ότι στις βουλευτικές εκλογές της 25-6-2023 φέρεται ότι εξαπάτησαν από κοινού τους εκλογείς, με τον πιο κάτω τρόπο για να αλλάξουν το εκλογικό τους φρόνημα, δηλαδή να ψηφίσουν, αντί άλλης επιλογής, υπέρ αυτών και του κόμματός τους. Συγκεκριμένα παρέστησαν από κοινού ψευδώς στους εκλογείς, προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αλήθεια όμως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές», αναφέρεται στο εισαγγελικό έγγραφο.

Επιπλέον τονίζεται στο έγγραφο ότι «είχαν μάλιστα προ των εκλογών, εξυφάνει σχέδιο, βάσει του οποίου, αμέσως μετά την εκλογή τους θα ανέτρεπαν τον Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη Χαράλαμπο Κατσιβαρδά.
Επιπλέον δε, θα νέμονταν το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, έναντι μάλιστα της οποίας το κόμμα των Σπαρτιατών είχε ήδη λάβει ποσό 40.000 ευρώ περίπου. Δηλαδή οι ανωτέρω προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία και δη από το άρθρο 32 του π.δ 26/2012 ως ισχύει μετά την αντικατάσταση της παρ.1 με το άρθρο 102 του νόμου 5019/2023 και την τροποποίηση του με το άρθρο 35 του νόμου 5043/2023

Γιατί και εναντίον ποίων στρέφεται η έρευνα
Η εισαγγελική έρευνα είχε ανοίξει μετά τις δημόσιες καταγγελίες του προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα, που έκανε λόγο για πράκτικες Greek mafia στο κόμμα.

Ως γνωστός ο κ. Στίγκας είχε εμφανιστεί δύο φορές στον Άρειο Πάγο και είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ενώπιον της Εισαγγελέως επανέλαβε τις δημόσιες καταγγελίες του για εκβιασμούς. Όμως είχε αποφύγει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το εάν στο πλαίσιο της κατάθεσής του κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία να σχετίζονται με τους καταγγελλόμενους εκβιασμούς.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη ζητά την άρση ασυλίας των εξής βουλευτών:
1)Αθανασίου Χαλκιά 2)Χαράλαμπου Καστιβαρδά 3)Γεωργίου Μανούσου 4)Αλέξανδρου Ζερβέα, 5)Ιωάννη Δημητροκάλλη, 6)Διονυσίου Βαλτογιάννη, 7)Γεωργίου Ασπιώτη 8)Μιχαήλ Γαυγιωτάκη 9)Ιωάννη Κόντη, 10)Πέτρου Δημητριάδη και 11)Κωνσταντίνου Φλώρου.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner