Βαγγέλης Βουτσινάκης*: Να μην κρυφτούν…

0

Πίσω απ’ τη νίκη του Χάρη Δούκα στο Δήμο της Αθήνας οι υπαρκτές οργανωτικές αδυναμίες και τα νωχελικά αντανακλαστικά του κομματικού μηχανισμού στο ΠΑΣΟΚ· να μην σκεπάσουν οι -εύλογοι- πανηγυρισμοί και τα -δικαιολογημένα- χαμόγελα νίκης, την ανάγκη άμεσης και ριζικής αναδιοργάνωσης και την αδήριτη ανάγκη επαναπροσέγγισης και κινητοποίησης της κοινωνίας.
Η πλειοψηφία τής κοινωνίας, των πολιτών που συμμετείχαν στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, απέδειξε ότι βρίσκεται πιο μπροστά από τα κόμματα και τις ηγεσίες τους. Η ψήφος τους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Χαλάνδρι, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, φανέρωσε ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις μέσα στην κοινωνία, που ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης και προτίμησης, διατηρούν στο ακέραιο τις δημοκρατικές ευαισθησίες και σε ετοιμότητα τα πολιτικά αντανακλαστικά τους· δεν ποδηγετούνται, δεν πατρονάρονται, δεν υποκύπτουν σ’ εκβιασμούς και απειλές.

Πιστεύω ότι, σ’ αυτές τις εκλογές, για το ΠΑΣΟΚ στο Χαλάνδρι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο για να επιχαίρει μαζί με τους νικητές την επανεκλογή ως δημάρχου του Σίμου Ρούσσου -ύστερα μάλιστα κι απ’ όσα προηγήθηκαν, αλλά -προπαντός- για να μπορεί να έχει αποφασιστικό λόγο και ουσιαστική παρουσία στα δρώμενα του Δήμου για την επόμενη πενταετία.

Πού βρισκόταν σ’ αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ στο Χαλάνδρι; Πώς διεκδικήθηκε το 8% περίπου των ψηφοφόρων που επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου; Ποιος απευθύνθηκε σ’ αυτές τις δυόμισυ και πλέον χιλιάδες Χαλανδραίους;

Τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών από μόνα τους κραυγάζουν. Άραγε, τι προέβλεπαν στην Χαριλάου Τρικούπη; Δεν αντιλαμβάνονταν τίποτα στα κομματικά γραφεία; Δεν είχαν πληροφόρηση από τ’ αρμόδια όργανα; Ποιοι επέτρεψαν αυτόν τον πρωτοφανή αποκλεισμό; Ούτε ένας, ΕΝΑΣ για δείγμα, από συνδυασμό -έστω και συνεργαζόμενος- στο νεοεκλεγέν δημοτικό συμβούλιο.

Απαντήσεις, φυσικά, δεν περιμένω, αλλά πριν μιλήσουμε για «επιστροφή», «ανάκαμψη» κι άλλα πομπώδη -μάλιστα, πριν καλά- καλά κλείσουν οι κάλπες στην Αθήνα- είναι απαραίτητο να κοιταχτούμε καλά στον καθρέφτη, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια πρώτα μεταξύ μας και μετά με την κοινωνία που μας παρακολουθεί, μας ακούει και περιμένει[;]

Αυτό που συνέβη πριν τις δημοτικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ στο Χαλάνδρι θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την ηγετική ομάδα -γραμματέα ακούς;- και ν’ αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν από ‘δω και πέρα. Το κόμμα φαινόταν να βρίσκεται όχι μόνο μακριά από τον παλμό, τη θέληση και τις ανάγκες τής τοπικής κοινωνίας, αλλά και κόντρα, θα έλεγε κανείς, στο ρεύμα που σχηματοποιούσε μια πρόδηλη και προφανής προοδευτική και δημιουργική πλειοψηφία.

Κι αν κάποιοι πουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε χρίσματα σε Δήμους, ερωτώ τους αρμοδίους του κόμματος, πώς αντέδρασαν στους υποψηφίους των συνδυασμών στο Χαλάνδρι που καθένας κράδαινε για λογαριασμό του προεκλογικά την ΠΑΣΟΚική ταυτότητα. Τους απέτρεψαν; Τους συμβούλεψαν; Προσπάθησαν να συνεργαστούν; Τους κατήγγειλαν, τελικά, ως ψευδόμενους; Ενημερώθηκε το κόμμα, η τοπική κοινωνία;

Τίποτα! Απολύτως τίποτα!… Όπως από μήνες αναλώνονταν σε σχέδια επί χάρτου και σε συζητήσεις καφενείου. Επί τής ουσίας η εκπροσώπηση στο Δήμο αφέθηκε στην τύχη της. Fecebook, παραπληροφόρηση κι άγιος ο Θεός!

Το γεγονός ότι πολλοί γνωστοί Χαλανδραίοι ΠΑΣΟΚοι βρέθηκαν υποψήφιοι σχεδόν σε όλους τους συνδυασμούς που κατέβηκαν στις εκλογές, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Κι ο λόγος δεν είναι ότι κάποιος τους συμπεριέλαβε στους συνδυασμούς με το ζόρι. Ενδιαφέρον, είναι προφανές, ότι υπήρχε, αλλά κάποιος θα έπρεπε να οργανώσει και να συντονίσει εγκαίρως και με αποφασιστικότητα τη διαδικασία, πριν φτάσουμε ν’ ανεβοκατεβαίνει -για πολλοστή φορά- στις προεκλογικές εξέδρες ο σύντροφος Πρωτόπαππας ή να παραπολιτικολογούν κάθε τρεις και λίγο οι εφημερίδες.

Θα σπεύσουν μερικές «παρέες» ή κάποιοι «καλοπροαίρετοι» να με κατηγορήσουν ότι χαλάω το κλίμα, ότι καλλιεργώ την εσωστέφεια, δεν τους αδικώ, έτσι έχουν μάθει· αυτό που πιστεύω όμως, είναι ότι η υποκρισία, η «δηθενιά», οι προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες δεν θα πρέπει να έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξούμε και πάλι να πρωταγωνιστήσει και να κατορθώσει να προσφέρει σύντομα στη χώρα απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα και μια προοδευτική και σύγχρονη πρόταση διακυβέρνησης.

Είμαι βέβαιος ότι το Χαλάνδρι μπορεί και θα προχωρήσει μπροστά, μακάρι να βρεθεί και το ΠΑΣΟΚ κάπου στο δρόμο του…

* Ο Βαγγέλης Βουτσινάκης είναι διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει εξειδικευτεί σε θέματα management. Το συγγραφικό του έργο καθορίζεται μέχρι σήμερα από την επιστημονική του κατάρτιση και την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως στέλεχος της δημόσιας διοίκησης. Η ηλεκτρονική του σελίδα «Εκτός Σχεδίου» [www.ektossxediou.com] και τα μέσα κοινωνικής
δικτύωσης προσφέρουν από χρόνια διέξοδο επικοινωνίας στις ευαισθησίες, τους προβληματισμούς και τα ενδιαφέροντά του. Έχει γεννηθεί στο Περιστέρι και κατοικεί στο Χαλάνδρι.

Πατήστε και δείτε το προηγούμενο άρθρο του Βαγγέλη Βουτσινάκη

 

Share.

Comments are closed.