Reuters: Ο Πούτιν επισκέπτεται τον «αγαπητό φίλο» Σι σε επίδειξη συνεργασίας χωρίς όρια

0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στο Πεκίνο σήμερα Τρίτη για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε ένα ταξίδι που στόχο έχει την απόδειξη της εμπιστοσύνης και της φιλικής σχέσης «χωρίς όρια» μεταξύ των χωρών, κάτι που υπήρχε ακόμη και όταν μαινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Είναι το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) που εδρεύει στη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο.
Είναι επίσης το πρώτο επίσημο ταξίδι του αρχηγού του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος, μετά την επίσκεψή του στο Κιργιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν για παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους, όμως ούτε η Κιργιζία ούτε η Κίνα είναι μέλη του ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου.
Ο Σι είδε για τελευταία φορά τον «αγαπητό φίλο» του στη Μόσχα λίγες ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος. Ο Σι κάλεσε τον Πούτιν να παραστεί στο τρίτο φόρουμ Belt and Road στο Πεκίνο (third Belt and Road forum in Beijing), ένα φόρουμ διεθνούς συνεργασίας που υπερασπίστηκε ο Κινέζος ηγέτης.
Ο Πούτιν πρόκειται να παραστεί στην επίσημη δεξίωση έναρξης του φόρουμ που θα φιλοξενήσει ο Σι και να μιλήσει με τους ηγέτες του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης, της Μογγολίας και του Λάος την Τρίτη, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ως κύριος προσκεκλημένος του φόρουμ, ο Πούτιν θα μιλήσει μετά τον Σι την Τετάρτη και θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο για διμερείς συνομιλίες αργότερα την ίδια ημέρα.
Το Πεκίνο απέρριψε τις δυτικές επικρίσεις για τη συνεργασία του με τη Μόσχα, παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έδειξε κανένα σημάδι διακοπής, επιμένοντας ότι οι δεσμοί τους δεν παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και η Κίνα έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί με όποια χώρα επιλέξει.
Ο Πούτιν επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία και η Κίνα ανακοίνωσαν συμμαχική σχέση «χωρίς όρια» λίγες ημέρες πριν ο Ρώσος πρόεδρος στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία.
Το φόρουμ επικεντρώνεται στην πρωτοβουλία Belt and Road, ένα μεγάλο σχέδιο που ξεκίνησε ο Σι Τζινπίνγκ πριν από μια δεκαετία στοχεύοντας στις κατασκευές παγκόσμιων υποδομών και ενεργειακών δικτύων που θα συνδέουν την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων οδών.
Από την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης, η Ρωσία έχει εδραιώσει τους ενεργειακούς δεσμούς της με την Κίνα σε ένδειξη της οικονομικής συνεργασίας τους.
Η Ρωσία εξάγει περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Κίνα, περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου. Η Μόσχα στοχεύει επίσης στην κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα.
Ενώ οι επικεφαλής των ρωσικών γιγάντων πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosneft και Gazprom  είναι μέρος της αντιπροσωπείας του Πούτιν, δεν αναμένονται νέες συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας.

Share.

Comments are closed.