Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ καθώς ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτεί ανθρωπιστική κρίση

0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μια υψηλού κινδύνου επίσκεψη στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη, το οποίο προετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεση κατά των μαχητών της Χαμάς που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και έχει προκαλέσει φόβους για ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν.
Η επίσκεψη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει μια σημαντική επίδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ προς τον κορυφαίο σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή, αφού ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.300 ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας επίθεσή τους στις πόλεις του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την πιο θανατηφόρα μέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.
Το Ισραήλ απάντησε σφίγγοντας τον αποκλεισμό του στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, περιορίζοντας την είσοδο καυσίμων και βομβαρδίζοντας την περιοχή με αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν χιλιάδες Παλαιστίνιους και εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε τις πολύωρες συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ νωρίς την Τρίτη λέγοντας ότι ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ.
«Ο πρόεδρος θα ακούσει από το Ισραήλ τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον λαό του, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με το Κογκρέσο για να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.
Η συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου, θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του Ισραήλ και θα λάβει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους πολεμικούς στόχους και τη στρατηγική του, είπε ο Μπλίνκεν.
«Ο πρόεδρος θα ακούσει από το Ισραήλ πώς θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων και επιτρέπει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα με τρόπο που δεν ωφελεί τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι αυτός και ο Νετανιάχου συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες της Γάζας, όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Μετά το Ισραήλ, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ιορδανία για να συναντήσει τον Βασιλιά Αμπντάλα, την Αίγυπτο όπου θα δει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.
Οι αρχές της Γάζας λένε ότι περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς παιδιά, και περισσότεροι από 10.000 τραυματίες βρίσκονται στα νοσοκομεία με απελπιστική έλλειψη προμηθειών.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι εκτός από τις απώλειες που προκάλεσε η Χαμάς, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα πήρε περίπου 199 ομήρους στη Γάζα.
Το ταξίδι του Μπάιντεν είναι μια σπάνια και ριψοκίνδυνη επιλογή, που δείχνει την αμερικανική υποστήριξη στον Νετανιάχου καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στον οποίο εμπλέκεται το Ιράν, η Λιβανέζικη σύμμαχός της Χεζμπολάχ και η Συρία. Έρχεται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα που αναμένεται να εντείνει την ανθρωπιστική κρίση του θύλακα.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ( Hossein Amirabdollahian) δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι δεν θα επιτραπεί στο Ισραήλ να ενεργήσει στη Γάζα χωρίς συνέπειες, προειδοποιώντας για «προληπτικές ενέργειες» από το «μέτωπο της αντίστασης» τις επόμενες ώρες.

Το Ιράν αναφέρεται στις περιφερειακές χώρες και δυνάμεις που αντιτίθενται στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέτωπο αντίστασης.
«Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές και δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά του λαού της Γάζας», είπε ο Αμιραμπντολαχιάν. «Το μέτωπο της αντίστασης είναι ικανό να διεξάγει έναν μακροχρόνιο πόλεμο με τον εχθρό».
Ως το μεγαλύτερο σημάδι ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί σε ένα νέο μέτωπο, το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση τη Δευτέρα 28 χωριών σε μια ζώνη βάθους 2 χιλιομέτρων (1,2 μίλια) κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.

Share.

Comments are closed.