Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ) για τη δολοφονική επίθεση σε σχολείο της Γαλλίας

0

Η συνδικαλιστική παράταξη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να σκοτωθεί ένας καθηγητής στο Λύκειο Γκαμπετά στην πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας.
Δράστης της δολοφονίας του καθηγητή και του τραυματισμού ενός άλλου καθηγητής και ο επιστάτης του Λυκείου,  είναι ένας Τσετσένος που έχει γεννηθεί στη Ρωσία και μάλιστα παλιός μαθητής του σχολείου. Ο δολοφόνος οπλισμένος με ένα μαχαίρι εισέβαλε στο προαύλιο του σχολείου και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν καθηγητή γαλλικών ενώ φώναζε “Αλλάχου Ακμπάρ“.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΚ
Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Γάλλου εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί, μια ανάλογη τραγωδία έλαβε χώρα στο Λύκειο Γκαμπετά στην πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας, με θύμα έναν καθηγητή γαλλικής φιλολογίας ενώ  ακόμη ένας καθηγητής αλλά και ο επιστάτης του Λυκείου τραυματίστηκαν σοβαρά.
Μια επίθεση ως απόδειξη της κυριαρχίας του θρησκευτικού φανατισμού και  της μισαλλοδοξίας στην πραγματικότητα του σήμερα, μια κυριαρχία του θανάτου και της καταστροφής που εξαπλώνεται με τρόπο οδυνηρό και ελπίζουμε όχι ανέκκλητο.
Για μια ακόμη φορά το σχολείο και ο εκπαιδευτικός συναντούν ως θανάσιμο αντίπαλο τον  μεσαιωνικό σκοταδισμό και τη βία.
Για μια ακόμη φορά σε αυτό τον κατακλυσμό του φανατισμού, της εχθρότητας, της αντίληψης πως ο κάθε λαός , η κάθε θρησκεία, το κάθε έθνος συμβολίζει το απόλυτο καλό ή το απόλυτο κακό, το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υπερασπιστούν την ανάγκη για συνύπαρξη, για ανθρωπιά, για ένα κόσμο ανοιχτό στο φως και όχι παραδομένο στο σκοτάδι.
Είναι η εκπαίδευση και οι άνθρωποι της που με τον λόγο τους, το παράδειγμα τους, τη στάση ζωής τους ορθώνουν φραγμό στον θρησκευτικό φονταμενταλισμόαντιπαλεύουν τις ιδέες και τις θεωρήσεις που μας γυρίζουν στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα.
Το σχολείο και οι άνθρωποι της εκπαίδευσης είναι η φωνή που θα στέκεται σταθερά απέναντι στο σκοτάδι και θα παλεύει για γνώση, αλήθεια, ελευθερία, ανθρωπιά.
Είναι το σχολείο που θα λειτουργεί με συνέπεια ως καταφύγιο της αξίας του ανθρώπου μα και ως οχυρό της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Ακόμη και τις πιο σκοτεινές ώρες.

Share.

Comments are closed.