Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης – Θρήνος για τον «Ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ

0

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών (ο γνωστός  προπονητής του Άρη, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, αλλά και της Εθνικής Ελλάδος, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και ασχολήθηκε από μικρός με το μπάσκετ, φτάνοντας στο σημείο να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα του Άρη το 1959. Η καριέρα του ως παίκτης διήρκεσε περίπου δύο δεκαετίες, όμως από μικρή ηλικία είχε δείξει την τάση του για την προπονητική.
Από τη φοίτησή του στη γεωπονική σχολή είχε φανερώσει την έφεσή του στην οργάνωση ομάδων και μάλιστα υπήρξε προπονητής του Εργοτέλη το 1977, χωρίς να έχει κρεμάσει ακόμη τα παπούτσια του.
Ο θρυλικός μπασκετικός προπονητής πέρασε από τον πάγκο του Άρη, όπου με παίκτες όπως ο , δημιούργησε μία θρυλική ομάδα, συνέχισε στον πάγκο του Ολυμπιακού, ενώ ήταν και προπονητής της ΑΕΚ, αλλά και της Εθνικής ομάδας.
Ο Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομά του με δύο μπασκετικές δυναστείες, αυτή του Άρη με Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη και εκείνη του Ολυμπιακού, ενώ σταμάτησε την ενασχόληση με την προπονητική το 2003, όντας ομοσπονδιακός προπονητής.
Στην μπασκετική του θητεία έφτασε στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών έξι φορές, αλλά απέτυχε να κατακτήσει την κούπα, η οποία λείπει από την τεράστια συλλογή του.
Με τον Άρη αγωνίστηκε το 1988, το 1989 και το 1990, με τον Ολυμπιακό το 1994 και το 1995 και με την ΑΕΚ το 1998.
Στην Ελλάδα κατέκτησε 12 πρωταθλήματα, τα 8 με τον Άρη και τα υπόλοιπα με τον Ολυμπιακό, ενώ πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του και 6 Κύπελλα, τα πέντε με τον Άρη.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη πολιτική, αφού το 2004 εκλέχθηκε βουλευτής, θέση που διατήρησε μέχρι και το 2015. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού.

Ο Νίκος Γκάλης για το θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη

Ο Νίκος Γκάλης, είπε «αντίο» στον προπονητή με τον οποίο έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του, γράφοντας στο twitter: «Έφυγε ο Γιάννης… Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής. Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου

Το αντίο του Άρη: Πού πας Ξανθέ;
Με μια ανατριχιαστική ανάρτηση, η ΚΑΕ Άρης είπε το δικό της «αντίο» στον άνθρωπο οποίος «τον έκανε Αυτοκράτορα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον ΑΡΗ Αυτοκράτορα;
Ανίκητο;

Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό;
Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη;
Πώς θα είναι ίδιος ο ΑΡΗΣ χωρίς εσένα στη ζωή;
Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του ΑΡΗ. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο ΑΡΗΣ δε θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο ΑΡΗΣ δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.
Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο ΑΡΗΣ που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο ΑΡΗΣ που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο ΑΡΗΣ που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου ΑΡΗΣ. Το δικό σου δημιούργημα.
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η «Dream Team» ΑΡΗ Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις… Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου…»

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ARIS B.C. (@aris.bc.official)

Share.

Comments are closed.