Νίκος Μαγκανάρης*: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής

0

Η Αττική αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, όπως η ανθεκτικότητα έναντι κρίσεων και φυσικών καταστροφών, η ασφάλεια των πολιτών, το κυκλοφοριακό, η πάταξη της αισχροκέρδειας, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές σε υγεία – παιδεία – πολιτισμό – αθλητισμό, η οικονομική διαφάνεια, το έλλειμμα δημοκρατίας.

Εμείς εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αττική που περιλαμβάνει 11 + 1 δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα, που δίνουν λύση στα παραπάνω προβλήματα.

Την τελευταία δεκαετία η Περιφέρεια Αττικής αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά λέγονται πυρκαγιές, είτε λέγονται χιόνια, είτε λέγονται πλημμύρες. Οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες, ασφαλώς μεγάλο μερίδιο έχει τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και η Περιφέρεια και οι Δήμοι. Οι συνθήκες προφανώς δεν είναι ευνοϊκές ( κλιματική κρίση, χρόνιες παθογένειες, όπως αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, επιχωμάτωση ρεμάτων στα πλαίσια της αστικής ανάπτυξης), όμως το χαρακτηριστικό αυτών των φυσικών καταστροφών είναι η έλλειψη συντονισμού, καθώς και η έλλειψη μέτρων πρόληψης. Προτεραιότητα μας είναι να θωρακίσουμε την Αττική, να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση με καταγραφή των προβλημάτων και ολοκληρωμένο σχεδιασμό πρόληψης. Οι πράσινες υποδομές, στρατηγικά σχεδιασμένες και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση προτεραιοποιούνται  σε σχέση με τις κλασσικές γκρι υποδομές, δημιουργούμε στρατηγικό πλάνο με ορίζοντα δεκαετίας για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια μας και δεσμευόμαστε για την άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, επτά στον αριθμό, που καρκινοβατούν εδώ και χρόνια , εκσυγχρονίζοντας τα, όπου απαιτείται.

Ενισχύουμε την πρόληψη και αποτρέπουμε την παραβατικότητα, με βελτίωση του φωτισμού στους κοινόχρηστους χώρους, με προληπτικά προγράμματα για δράσεις που στοχεύουν στην εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη αποκλεισμένων ομάδων, σε συνεργασία με τους δήμους. Εντοπίζουμε και καταπολεμούμε στη ρίζα προβλήματα ασφάλειας με έμφαση σε ευαίσθητους τομείς, όπως πχ. Σχολική βία. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα οδικής ασφάλειας, προωθούμε βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο και ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία 3 πεζογέφυρων που βρίσκονται στα χαρτιά από το 2019. Μία εκ των οποίων βρίσκεται κοντά μας, στο σταθμό Μετρό στην Πανόρμου. Η ασφάλεια των πολιτών σε όλα τα επίπεδα αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη μεγάλου εύρους παρεμβάσεων για την προσβασιμότητα όλων των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Δημιουργούμε ένα σύγχρονο τηλεματικό κέντρο Διαχείρισης κυκλοφορίας και μεγάλου εύρους συγκοινωνιακές μελέτες για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας με συνδυασμό όλων των συγκοινωνιακών μέσων και τον περιορισμό της μεγάλης κυκλοφοριακής φόρτισης σε κεντρικούς άξονες της πόλης.

Σχετικά με το περιβάλλον επανεκκινούμε και ολοκληρώνουμε τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Προωθούμε την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων με « πράσινα σημεία» διαλογής στην πηγή  και σύγχρονα εργοστάσια επεξεργασίας με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος χωρίς καύση, βάζοντας τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής. Παράλληλα προχωράμε στοχευμένες αστικές αναπλάσεις για τη δημιουργία αστικών πάρκων και χώρων πρασίνου, ως αντίδοτο στην τσιμεντοποίηση του λεκανοπεδίου και την περιβαλλοντική υποβάθμιση του.

Σε ότι αφορά στο ερώτημα με ποιους πόρους θα υλοποιηθούν όλα αυτά η απάντηση είναι με τον περιορισμό των δαπανών σε δημόσιες σχέσεις, γιορτές και τελετές πρακτική της απερχόμενης διοίκησης. Αρκεί να πούμε ότι την τελευταία τετραετία Πατούλη δαπανήθηκαν 20 εκ ευρώ σε γιορτές και τελετές και μόλις 25 εκ. ευρώ στην πολιτική προστασία και με περαιτέρω ανάπτυξη των πόρων της Αττικής, μέσω της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και έργα και αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ευρωπαϊκών πόρων.

* Ο Νίκος Μαγκανάρης είναι πτυχιούχος του ΠΤΔΕ και της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής στο 16ο Δημ Σχόλ. Γαλατσίου.  Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Γαλατσίου. Επίσης είναι μέλος της ΔΗ.ΣΥ Εκπ/κων Π.Ε και εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στο Β/θμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δημ  Υπαλλήλων.

Share.

Comments are closed.