Στα 14 ευρώ αναμένεται να φτάσει η τιμή του ελαιόλαδου φέτος

0

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η τιμή του ελαιόλαδου και αναμένεται,  όπως τόνισε το Σάββατο (23/09) ο αντιπρόεδρος της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου  (Ε.Α.Σ.Η.), Μύρων Χιλετζάκης, να φτάσει ακόμα και τα 14 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χιλετζάκη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η τιμή του λαδιού στην Κρήτη στη χοντρική τιμή με την οποία πουλάει ο συνεταιρισμός ανέρχεται στα 8,40 ευρώ το λίτρο, ενώ στον καταναλωτή μπορεί να φτάνει από 12 μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο.
Μάλιστα το πρώτο δεκαήμερα τους Σεπτέμβρη, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου, το λάδι ακρίβυνε στο ράφι κατά 8,7% κατά μέσο όρο. Την ίδια ώρα, συγκριτικά στοιχεία από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή στο ελαιόλαδο και βέβαια τον υψηλότερο ΦΠΑ.
Να τονιστεί ότι οι Έλληνες είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιόλαδου κατά κεφαλήν, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιόλαδου της Βόρειας Αμερικής και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί. Επισημαίνεται ότι οι Έλληνες καταναλώνουν περίπου 20 λίτρα ελαιόλαδο ανά άτομο κάθε χρόνο, σε σύγκριση με περίπου 1 λίτρο ανά Αμερικανό.
Πάντως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φέτος ελλείψεις σε ελαιόλαδο, τονίζουν πολλοί παραγωγοί. Δεν είναι απίθανο του χρόνου να μην μιλάμε για τιμή του ελαιόλαδου αλλά για την ύπαρξή του στο ράφι. Να ελπίσουμε και να ευχηθούμε η επόμενη χρονιά να είναι καλή για όλες τις χώρες τις παραγωγικές και τούτο γιατί αν συνεχιστεί η ξηρασία που πλήττει την Ισπανία η εάν αυτή μεταφερθεί στην Ελλάδα ή εάν έχουμε κάποια φαινόμενα στην Ιταλία σίγουρα θα έχουμε έλλειψη στο ελαιόλαδο. Γιατί αποθέματα που είχαν οι Ισπανοί, Ιταλοί, δεν υπάρχουν πλέον.
Η παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου αποτιμήθηκε σε 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και προβλέπεται να αυξηθεί στα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, όπως προβλέπει το Fortune Business Insights. Η Ισπανία παράγει σχεδόν το μισό του ελαιόλαδου στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Τυνησία, την Τουρκία και το Μαρόκο.

Share.

Comments are closed.