Categories: Πολιτική

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Προτεραιότητα μας για την εργασία οι καλοί μισθοί, οι αξιοπρεπείς συνθήκες και ανεκτό κόστος διαβίωσης [Βίντεο]

Τις συνθήκες της «Αβίωτης Δημοκρατίας» ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης στην ομιλία του για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέλυσε τις πτυχές της ζοφερής καθημερινότητας των πολιτών, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας, ακρίβειας και μετά την ψήφιση του παρόντος νομοθετήματος,  περεταίρω εργασιακής δυσχέρειας.
Υπενθύμισε τις αντιεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης από την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία και αντέτεινε όλες τις θετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια κοινωνία με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Με πολιτικές που επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ουσιαστική ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΣΕΠΕ, με λογοδοσία και έλεγχο και με εργασιακές συνθήκες που επιτρέπουν στον εργαζόμενο να απολαμβάνει μία υψηλή ποιότητα ζωής.
Κατακεραύνωσε τις επιλογές της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση της παράλληλης εργασίας που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και στάθηκε στο άρθρο που αφορά στην ποινικοποίηση της απεργίας.
Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε για άλλη μια φορά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά δικαιώματα και τη συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων, διατυπώντοντας τη θέση του κόμματος πως θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσής τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν κάτι εμπεδώθηκε από το φετινό καλοκαίρι είναι ότι ζούμε σε συνθήκες “Αβίωτης Δημοκρατίας”, όπου γιγαντώνεται καθημερινά το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη, στους σιδηροδρόμους, τους δρόμους, τα λιμάνια, τα δάση. Με το παρόν νομοσχέδιο εντείνεται ακόμα μία πτυχή του αισθήματος ανασφάλειας: η εργασιακή.
Ποια είναι όμως η παρούσα κατάσταση εντός της “Αβίωτης Δημοκρατίας”;
Οι συμπολίτες μας βιώνουν πολλές προσωπικές ήττες, από την ακρίβεια προϊόντων και υπηρεσιών, τη στασιμότητα του εισοδήματος, το δυσθεώρητο κόστος των ενοικίων, την ανεργία των νέων.  Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και επιβεβαιώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα των εργαζομένων.
Και όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι στηρίζει τους εργαζομένους. Την πορεία που χάραξαν οι κύριοι Βρούτσης και Χατζηδάκης ακολουθεί με μεγαλύτερο ζήλο ο νυν υπουργός κ.  Γεωργιάδης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία απορρύθμισε την αγορά εργασίας, με μία σειρά πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η κατάργηση της διάταξης για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δίνοντας τη χαριστική βολή στον εμβληματικό νόμο 1264/82., η κατάργηση επαναπρόσληψης σε εργαζόμενο, ακόμη κι αν η απόλυση έχει κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια, και φυσικά η αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, το οποίο με το παρόν νομοσχέδιο υποβαθμίζεται έτι περαιτέρω.
Απέναντι σε αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σειρά τροπολογιών που η ΝΔ απέρριπτε, όπως η τροπολογία για την επαναφορά των τριετιών τον Ιανουάριο του 2020, τις οποίες ο κύριος Μητσοτάκης θυμήθηκε τώρα να επαναφέρει.
Για τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου τοποθετήθηκε αναλυτικά ο ειδικός Αγορητής μας. Από την πλευρά μου θα σταθώ σε τρία ζητήματα: Την θέσπιση παράλληλης απασχόλησης, το ιδιώνυμο του άρθρου 31 και το Rebrain Greece.
Κύριε Υπουργέ, υποστηρίξατε ότι με την πρόβλεψη της παράλληλης απασχόλησης, παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να “ασπρίσει το εξτραδάκι”. Ομολογώ ότι η διατύπωσή σας με εξέπληξε.  Να σας ενημερώσω ότι ο εργαζόμενος δεν καταφεύγει στην παράλληλη απασχόληση από χόμπι, είναι ανάγκη.
Ο λόγος; Υποαμείβεται από την βασική του εργασία και δεν μπορεί να αντέξει το κόστος διαβίωσης.
Αν ο εργαζόμενος λάμβανε έναν ικανοποιητικό μισθό και το κόστος διαβίωσης ήταν σε ανεκτά επίπεδα, θα είχε ανάγκη να καταφύγει σε δεύτερη ή τρίτη απασχόληση;
Όμως αυτό δεν το χωρά ο νους σας. Διέπεται από τη νεοφιλελεύθερη λογική: “Ας υπάρχει μία πρόβλεψη περί 11ωρης ανάπαυσης, και ας εργάζονται το υπόλοιπο της ημέρας με όποιες συνθήκες”.
Με απλά λόγια: Το Υπουργείο χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Οδηγία ως πρόσχημα, ώστε να εισάγει την παράλληλη εργασία και να συνεχίσει την αντιεργατική της πολιτική.
Ποιος εγγυάται ότι θα τηρηθεί το πλαφόν των 48 ωρών ανά τετράμηνο ή ότι ο πραγματικός χρόνος ανάπαυσης θα είναι 11 ώρες; Ποιος εξασφαλίζει ότι η παράλληλη απασχόληση δεν αφορά συνδεδεμένους εργοδότες; Η υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας, που την κάνατε ανεξάρτητη αρχή και τώρα την αναγκάζετε να ακολουθεί τις εγκυκλίους του υπουργείου;
Και θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα: Όταν ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μέσο μισθό στα 1500 ευρώ αυτό είχε στο μυαλό του;
Κύριε Υπουργέ, κατά την ακρόαση των φορέων δεν ήταν μόνο οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων που σας ζήτησαν την απόσυρση του άρθρου 31 αλλά και η Εταιρεία Δικαίου της Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είναι παραβίαση της ισορροπίας ανάμεσα στο δικαίωμα της απεργίας και το δικαίωμα της εργασίας η πρόβλεψη ιδιώνυμου αδικήματος στους απεργούς που περιφρουρούν την απεργία τους έναντι εκείνων που θέλουν να εργαστούν. Η υφιστάμενη νομοθεσία αρκεί και είναι εντελώς περιττή η περαιτέρω ποινικοποίηση της.
Για  το Rebrain Greece τι να πει κανείς; Καλές οι ανακυκλωμένες από το ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλίες, αλλά οι νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες που έφυγαν από την χώρα μας τα χρόνια της κρίσης σε ποια χώρα ακριβώς να επιστρέψουν; Στην χώρα της αναξιοκρατίας, του πελατειασμού,  της απίσχνασης των θεσμών, της ανικανότητας του κράτους να προστατέψει τους πολίτες από φυσικές καταστροφές, σε μία χώρα με διαλυμένο εργατικό δίκαιο που προωθεί την φτηνή και απαξιωμένη εργασία;
Για να επιστρέψουν οι νέοι στην πατρίδα μας  χρειάζονται ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα αναγνωρίζουν τις δεξιότητές τους, όπου θα γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφάλειας στην εργασία σε ένα πλέγμα δημοκρατικών θεσμών που σέβονται τον εργαζόμενο, με ένα κράτος που προστατεύει την ζωή και την υγεία του. Χρειάζεται επομένως επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διευθέτηση σε αυτές του χρόνου εργασίας, θέσπιση κινήτρων για πλήρη και καλά αμειβόμενη εργασία και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας σε περισσότερους δικαιούχος και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάγιες και διαχρονικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας δεν συμβιβάζεται με ημίμετρα. Θα αγωνιστούμε για ισχυρούς μισθούς, για μια ισχυρή κοινωνία που δε δέχεται φιλοδωρήματα, που δεν ανέχεται ο εργαζόμενος να είναι εξαρτημένος. Προερχόμαστε από τον κόσμο της εργασίας και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εργατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Και να ξέρετε ότι θα μας βρίσκετε απέναντι σας συνεχώς. Και μέσα στη Βουλή και έξω στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: Η 9η Ιουνίου είναι ευκαιρία να στείλει ο λαός ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση

«Δυστυχώς, η ΝΔ περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα και για όλα η απάντηση είναι 41%. Είθε ο…

5 ώρες ago

Εκδήλωση Re-Public & ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung με θέμα «Πως μια προοδευτική Ευρώπη θα επηρεάσει την εργασία στην Ελλάδα»

Την Τρίτη 14 Μαΐου στις 19:30 το απόγευμα στο Impact hub, Καραϊσκάκη 28 στο κέντρο…

7 ώρες ago

Παράταση αιτήσεων έως 31/5 για το πρόγραμμα Καλοκαιρινής απασχόλησης στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, υλοποιώντας πρόγραμμα καλοκαιρινής…

8 ώρες ago

Στη γραμμή Πολάκη και ο Κασσελάκης: Μόλις τα βρήκε σκούρα με την Χρηστίδου πέταξε το ακουστικό και έφυγε από την εκπομπή [βίντεο]

Στον αέρα της εκπομπής του MEGA με τη Σίσσυ Χρηστίδου «Χαμογέλα και Πάλι» βγήκε σήμερα…

9 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους

Με γνώμονα τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την άθληση των συμπολιτών μας, κάθε ηλικίας, ο…

15 ώρες ago

Πρώτη έκθεση έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Μαΐου η έκθεση των πρώτων έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης που δημιούργησε…

15 ώρες ago