Τομέας Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής: Η Ειδική Αγωγή σε πρώτη προτεραιότητα και όχι σε εγκατάλειψη!

0

Ενώ η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής (Ε.Α.) σήμερα είναι μείζον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ζήτημα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν στηρίζει τις δομές της και τους θεσμούς της αλλά προχωρεί και σε περικοπές.
Υπάρχει ένα ακόμα σοβαρό θέμα. Δεν γίνεται καν θεωρητική αναφορά ούτε στοιχειώδης σχεδιασμός για τη στρατηγική επιλογή του μετασχηματισμού της Ε.Α. στη σύγχρονη πολιτική της «Συμπερίληψης», μέσα από μια συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. 
Κενά σε εκπαιδευτικούς (δεν έχουν καταγραφεί ακόμα!), ελλείψεις στις αναγκαίες τεχνικές και τεχνολογικές υποδομές, προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών, έλλειψη σχετικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της γενικής παιδείας, μη έγκαιρη διάγνωση, περικοπές στην παράλληλη στήριξη, Σχολικοί Σύμβουλοι για εποπτεία μεγάλου αριθμού σχολείων (π.χ. πάνω από 300!) κλπ αποτελούν την εικόνα της εγκατάλειψης των σχολείων της Ε. Α. Και φυσικά οι γονείς είναι αβοήθητοι.
Είναι άμεση ανάγκη:

  • Να λυθούν τα τρέχοντα λειτουργικά προβλήματα.
  • Να ενισχυθούν και να εκσυγχρονισθούν με απόλυτη προτεραιότητα οι δομές της Ε.Α.
  • Να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για την διαμόρφωση της «Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης», όπως αυτή προκύπτει μέσα από τα σύγχρονα επιστημονικά και παιδαγωγικά προτάγματα αλλά και από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO  και της εκπαιδευτικής κοινότητας.  
Share.

Comments are closed.