Νίκος Ανδρουλάκης: Μόνο αποτυχίες έχει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη – Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να πάει σπίτι της [Βίντεο-φωτο]

0

«Το πολιτικό μας πρόγραμμα να γίνει κυβερνητικό σχέδιο για τη χώρα», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο.
«Βολές» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτόξευσε ο κ. Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στο Ζάππειο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ολιγωρία στις πλημμύρες της Θεσσαλίας και σε πολλά άλλα ζητήματα, όπως αυτό της ακρίβειας και των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων ακόμα και με παρακρατικούς μηχανισμούς», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως θα τοποθετηθεί για τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  μετά τη Δευτέρα, όταν θα έχει αναδειχθεί νικητής.
Σε ερώτηση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε:
«Η Παιδεία έχει τεράστια προβλήματα. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ρίξει τον προβολέα της συζήτησης γύρω από το άρθρο 16. Τα ζητήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια είναι τεράστια. Θέλουμε να ανοίξει ο διάλογος συνολικά για την Παιδεία. Για όλα τα ζητήματα. Όχι να δώσουμε «λευκή επιταγή» που μπορεί να κάνει κακό σε άλλα ζητήματα της Παιδείας. Να υπάρχουν κριτήρια για το πλαίσιο των πανεπιστημίων. Θέλουμε σε όλες τις βαθμίδες ένα σχέδιο που να δίνει στα ελληνόπουλα να έχουν πρόσβαση σε ισχυρή παιδεία για να έχουν όλα τα εφόδια να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή των προκλήσεων»,
Αναφορικά με τις υποκλοπές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Η υπόθεση των υποκλοπών απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να κατρακυλήσει σε περιπέτειες που η χώρα έχει κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε:
«Ο Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει ο ίδιος τη ΔΕΘ έτσι ώστε να μην απαντήσουν τα κόμματα στις εξαγγελίες του. Γι’ αυτό κάνω κι αυτή τη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι μόνο αποτυχίες του επιτελικού κράτους. Η μόνη αγωνία του είναι να ενισχύσει την εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν έχουνε καταφέρει 11 μέρες μετά την καταστροφή να μαζέψουν τα ζώα. Εμείς συναντήσαμε νεκρά ζώα στον δρόμο. Δεν βλέπουν την υγειονομική βόμβα; Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.
Παντελής έλλειψη κράτους και στην ακρίβεια. Κανένας έλεγχος της αγοράς. Δεν υπερασπίζεται το νοικοκυριό ο κ. Μητσοτάκης. Δεν μειώνουν το ΦΠΑ γιατί δεν υπάρχει κράτος να ελέγξει την αγορά.
Το επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση όπου το πολιτικό του πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε με την αύξηση του ποσοστού που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Θα κάνουμε πολλά και δεν θα απογοητεύσουμε κανέναν
»

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις του κ Ανδρουλάκη
Είπε για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία:
«Ο μηχανισμός της ΕΕ είναι και για πρόληψη. Ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του για να βελτιστοποιήσει τις πρακτικές του κράτους στην πρόληψη. Αξιοποίησαν το 1% σε αντιπλημμυρικά έργα. Οι μετεωρολόγοι είχαν πει 3 μέρες για το φαινόμενο. Τι έκαναν; Τι έγινε με τα έργα του Ιανού. Η αγωνία τους ήταν η αντιμετώπιση του πολιτικού κόστους. Ο κ. Αγοράστός το πρώτο που είπε ήταν να αναβληθούν οι εκλογές. Ήταν ακραίο το φαινόμενο, πρέπει να έρθουν πολλά χρήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πρέπει να ενδυναμωθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το 2,2 δις είναι παλιοί πόροι. Ποιος θα το διαχειριστεί αυτό το χρήμα; Θέλουμε ενιαία διαχείριση υδάτων. Πρέπει να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανασύνταξης της Θεσσαλίας. Μπορούμε να πετύχουμε και ταχύτητα και διαφάνεια. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να συμβούν αυτά που ξέρουμε. Να μην χαθεί ούτε ευρώ».
Είπε για τα ελληνοτουρκικά:
«Ο κ. Ερντογάν είναι ειδικός στο παζάρι. Είδαμε τι συνέβη με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Τα ΜΜΕ μιλούν για αλλαγή κλίματος. Ο Ερντογάν από τη βήμα του ΟΗΕ είπε ότι συζήτηση για Ομοσπονδία τέλος. Διχοτόμηση του νησιού και αναγνώριση δεν πάνε μαζί. Ο κ. Μητσοτάκης ίσως νομίζει ότι η Κύπρος είναι πολύ μακριά. Θέλουμε να επιλυθούν όλες οι διαφορές. Για μας η εξής μια η διαχώριση των θαλάσσιων ζωνών. Ο Ερντογάν κάνει παζάρι. Εμείς τι κάνουμε; Πρέπει να υπάρχει νέα αρχιτεκτονική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το εμπάργκο όπλων πρέπει να είναι καθολικό απ’ όλο τον δυτικό κόσμο. Εμείς τόσο καιρό τασσόμαστε με το διεθνές δίκαιο».

Είπε για τη νίκη του κ. Κασσελάκη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και για το αν αυτή δυσκολεύει τη δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ:
«Δεν θα πω το παραμικρό για τις εκλογές. Αν θέλετε να τα πούμε μετά την Κυριακή. Έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων ακόμα και με παρακρατικούς μηχανισμούς. Μιλώ για την υποκλοπή των συνδιαλέξεων μου από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει να παρακολουθούμε με ένα προσεκτικό τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ με κορονοϊό, με αυστηρά μέτρα, με 8% είναι συμμετοχή 280 χιλιάδων ανθρώπων. Στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι μισοί. Αν συγκρίνουμε ποσοστά και συμμετοχή, η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ είχε πολλαπλάσιο αποτύπωμα στην κοινωνία. Όλα τα κόμματα πρέπει να βρουν τον δρόμο τους για ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν στόχο. Να έχει λόγο υπεύθυνο και αξιόπιστο. Η ΝΔ πρέπει να οδηγηθεί στην αντιπολίτευση. Στις επόμενες εκλογές το πολιτικό μας πρόγραμμα, σε όλα τα ζητήματα, να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας».

Είπε για τις οικονομικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:
«Απ’ αυτά που είπε ο πρωθυπουργός αναιρούνται από την τροπολογία του κ. Γεωργιάδη. Για τη φοροδιαφυγή, γιατί δεν έχει συνδέσει τόσο καιρό τις ταμειακές με τα POS; Ε, βγάλτε συμπέρασμα. Στα λόγια είναι πρώτος, στην επικοινωνία έχει μια μεγάλη ισχύ, αλλά η πραγματικότητα χειροτερεύει. Τα βασικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν πάμε καλά. Αυτά που προτείνουμε είναι πάντα κοστολογημένα και να έχουν δοκιμαστεί. Μιλάμε για παραγωγική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη ουσιαστικά αφορά το Real Estate. Σε λίγο καιρό θα είμαστε ξένοι στα νησιά μας. Θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Να δοθούν κίνητρα. Είναι ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι αδυναμίες που μας οδηγήσαν στα μνημόνια».

Είπε για τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και το στόχο του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές:
«Όλοι περίμεναν ότι θα μας συνθλίψουν στις προηγούμενες εκλογές. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του και απέδειξε ότι μιλά τη γλώσσα της αλήθειας. Με ρωτάγατε «με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη;». Αποδείχθηκε η στρατηγική φρεναρίσματος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε.
Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Ο στόχος είναι ένας. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το πρόγραμμά μας να γίνει σχέδιο της χώρας. Ό,τι πήραμε στις προηγούμενες εκλογές ήταν από μόνοι μας. Δεν ήταν με τη δύναμη των ισχυρών. Η χώρα για να αλλάξει πορεία θέλει μια κυβέρνηση που δεν θα ζυγίζει τα θέλω των ισχυρών. Είδατε τι έγινε στην ενέργεια. Τι έγινε με τις τράπεζες; Τεράστια τα κέρδη των τραπεζών. Τι γίνεται με την ακρίβεια. Πρέπει να γίνει διατίμηση στη Θεσσαλία στα βασικά αγαθά. Όπως ανατρέψαμε τους σχεδιασμούς του συστήματος εξουσίας, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα
».

Είπε για την κινητοποίηση του κόσμου στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το τι περιμένει στις ευρωεκλογές;
«Δεν υποτιμώ καμία εκλογική διαδικασία. Δεν θα πω ποιος είναι πιο εύκολος αντίπαλος. Αυτά που έκαναν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το 2021 δεν θα τα κάνω εγώ. Δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαιτερότητες. Κρίνεται το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου. Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί η Ευρώπη να πηγαίνει από τον Γιούνκερ στη φον ντερ Λάιεν. Επιβεβαιώθηκα για τα όσα έλεγα πριν την εκλογή της. Για τον λαό μας, η ισχυρή Ευρώπη των λαών, της δημοκρατίας, του πολιτισμού, η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αυτό θα κριθεί. Τι υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Τον τροχονόμο; Τι υπηρετεί η ευρωπαϊκή Αριστερά; Πόσες φορές έχει κάνει τον τροχονόμο σε ανθρώπινα δικαιώματα. Στις ευρωπαϊκές εκλογές κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας σε μια άλλη Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι φάρος, μια Ευρώπη με ευρωστρατό, με προστασία του πολίτη. Ποιο είναι το πλάνο της Ελλάδας για θέματα ευρωστρατό; Κρίνεται κάτι πολύ μεγαλύτερο».
Είπε για τις πολιτικές ευθύνες για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία:
«Θέλουμε να ανοίξει εξεταστική επιτροπή γιατί πρέπει να μάθει ο κόσμος την αλήθεια. Γέφυρα που εγκαινιάστηκε πριν 2 χρόνια κατέρρευσε. Να δούμε ποιος φταίει. Πρέπει να υπάρξουν ευθύνες με όνομα. Στα Τέμπη η τηλεδιοίκηση υπεγράφη το 2014. Έχει παρέμβει ο ευρωπαϊκός εισαγγελέας. Πρέπει να πέσει φως και στο θέμα της Θεσσαλίας. Να πληρώσουν αυτοί που τα έκαναν και να μάθουμε και εμείς για την επόμενη μέρα».
Είπε για το αφήγημα «δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα»:
«Η χώρα χρειάζεται άλλο σχέδιο κι άλλη διακυβέρνηση. Κάποιοι έχουν δίκτυο με μιντιακούς βραχίονες και αλλάζουν την ατζέντα και φτιάχνουν ειδήσεις. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανατραπεί η κατάσταση αυτή. Με τις δικές μας δυνάμεις θα καταφέρουμε η χώρα να έχει άλλη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές».
Είπε για την τραγωδία τη Λιβύη:
«Συλλυπητήρια στις οικογένειες των παιδιών. Καλούμε στην Επιτροπή για να εξετάσουμε αν τηρήθηκαν οι κανόνες στην αποστολή. Αν ξέραμε, θα το λέγαμε».
Είπε για το τι θα έκανε ο ίδιος προσωπικά ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη Θεσσαλία:
«Υπάρχει μια μαγική λέξη. Ανθεκτικότητα. Η λέξη αυτή αποκτά ισχυρό περιεχόμενο γιατί υπάρχουν τεράστιες αναταράξεις σε όλα τα ζητήματα. Η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών γίνεται με τεράστιες επιπτώσεις και κυρίως για τον φτωχό. Δεν επένδυσε κανείς στο ΕΣΥ πριν την πανδημία. Ποια είναι η πρόληψη για την κλιματική κρίση; Εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα υπηρετήσει την πρόληψη. Δεν θα έλεγα ότι η λύση είναι ότι πρέπει να ασφαλίζεις το σπίτι σου, χωρίς να ξέρω πόσα λεφτά έχει μέσα η τσέπη σου. Έγινε κάποια μελέτη γι’ αυτό; Θα γίνουμε κυβέρνηση για να χτίσουμε την ανθεκτική Ελλάδα του μέλλοντος. Πυξίδα είναι για μας η λέξη ανθεκτικότητα. Σε όλες μου τις ομιλίες προσπαθώ να δώσω το νόημα της ασφάλειας. Όχι νόμος και τάξη. Τα είδαμε στον Πειραιά και στο γήπεδο της ΑΕΚ».
Είπε για το αν συμφωνεί με τη διατήρηση του σταυρού στις ευρωεκλογές:
«Διαφωνώ κάθετα με τη λίστα. Είμαι υπέρ ο πολίτης να επιλέγει με σταυρό και όχι οι πεφωτισμένες ηγεσίες. Ο σταυρός κινητοποιεί τα πρόσωπα. Αν υπάρχουν παρεμβάσεις που δίνουν αξιοπιστία στο σύστημα, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε».
Είπε για το αν μπορεί να τριπλασιάσει το ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά του:
«Κριτής μας είναι ο λαός στις επόμενες εκλογές. Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές. Θα είμαστε ενισχυμένοι. Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ όπως λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ηττήθηκε. Εμείς έχουμε άλλη ιδεολογία. Το δικό μας σχέδιο κρίνεται. Το σχέδιο αυτό δέχθηκε πολλές επικρίσεις πριν τις εκλογές. Μας έλεγαν ότι δεν έχουμε θέσεις. 3 φορές πήραμε πρωτοβουλίες κατά της Χρυσής Αυγής. Πότε στάθηκε δίπλα μας ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχουμε πολιτική αυτονομία. Σε κάποια πράγματα συμφωνούμε, σε κάποια είμαστε πιο κοντά. Θα καλέσω τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης. Εκεί να δούμε πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα. Τι έχουν να πουν για την κατάργηση της golden visa; Όποιος συμφωνεί στη Βουλή. Δεν πήρε 41% ο κ. Μητσοτάκης για το έργο του, το πήρε για το μη χείρον βέλτιστον».
Είπε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών:
«Η πάγια θέση μας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο. Ήδη έχω υπογράψει στην εκστρατεία που έγινε πρόσφατα. Έχουμε μια καθαρή θέση. Καλό θα ήταν να λυθεί κι αυτό το θεσμικό ζήτημα. Το θέμα της διάκρισης είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς τομείς των πολιτών στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε οριζόντια. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς τα πίσω».
Είπε για την τροπολογία του κ. Γεωργιάδη για τις τριετίες και το τι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ:
«Θα πάρω τον λόγο στην Βουλή αύριο. Αυτό που έρχεται δεν προστατεύει τους εργαζόμενους. Η θεωρία περί κοινοτικών οδηγιών είναι ένα αμπαλάρισμα εις βάρος των εργαζομένων. Η χώρα μας πρέπει να κάνει κινήσεις για να βοηθήσει τον εργαζόμενο. Εμείς έχουμε ένα άλλο σχέδιο».
Είπε για το αν στη μετά εποχή Τσίπρα μπορεί να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ:
«Ήδη είπαν ότι δεν θέλουν να μιλήσουν με το ΠΑΣΟΚ. Το τι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Δευτέρα και μετά θα το δούμε. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Έχουμε ένα σχέδιο κι αυτό θα ακολουθήσουμε. Θα δούμε ποια θα είναι η ηγεσία και πώς θα δράσει. Εμείς εδώ είμαστε. Αυτά που λέγαμε τα λέμε και τώρα. Στη Βουλή όποιος θέλει να συζητήσει. Όλα τα υπόλοιπα, υπομονή».
Είπε για το αν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εφαρμοστεί σε μια συνεργασία και με άλλα κόμματα:
«Οι προβλέψεις ιντριγκάρουν πάντα. Θυμηθείτε τις προεκλογικές προβλέψεις. Έπεσαν έξω. Στον στίβο και στην καθημερινότητα θα κριθεί το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Αυτή την πορεία του ΠΑΣΟΚ θα την τιμήσουν οι πολίτες. Κάποιοι έλεγαν για χαμένη ψήφο. Με τα νέα δεδομένα θα πετύχουμε τον πολιτικό μας στόχο. Ζούμε διαφθορά, αναξιοκρατία και υποβάθμιση των δικαιωμάτων. Αταλάντευτα είμαστε η δύναμη του ορθού λόγου. Δεν αγωνιστήκαμε μόνο για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά να μείνει η χώρα στο ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει τις σημερινές παθογένειες που διαιωνίζει ο κ. Μητσοτάκης».
Είπε για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι και τις καταστροφές των σπιτιών:
«1.000 «κόκκινα» και 3.500 «κίτρινα» και 29 εγκρίσεις φακέλων μετά από 2 χρόνια. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη. Η μόνη λύση είναι η άρση της γραφειοκρατίας. Με μια ομάδα που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών. Αυτό θα είναι και το μέλλον της Θεσσαλίας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το ίδιο σενάριο. Πρέπει να πάμε σε άλλο μοντέλο».
Είπε για τη συνταγματική αναθεώρηση και το άρθρο 16:
«Η Παιδεία έχει τεράστια προβλήματα. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ρίξει τον προβολέα της συζήτησης γύρω από το άρθρο 16. Τα ζητήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια είναι τεράστια. Θέλουμε να ανοίξει ο διάλογος συνολικά για την Παιδεία. Για όλα τα ζητήματα. Όχι να δώσουμε «λευκή επιταγή» που μπορεί να κάνει κακό σε άλλα ζητήματα της Παιδείας. Να υπάρχουν κριτήρια για το πλαίσιο των πανεπιστημίων. Θέλουμε σε όλες τις βαθμίδες ένα σχέδιο που να δίνει στα ελληνόπουλα να έχουν πρόσβαση σε ισχυρή παιδεία για να έχουν όλα τα εφόδια να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή των προκλήσεων».
Είπε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:
«Δεν θα μπω σε ένα παζάρι για συνεργασίες. Έγιναν συνεργασίες κάποιων ανθρώπων που στηρίζουμε. Ούτε αποκλείσαμε, ούτε γίναμε εμείς που θα καθορίσουμε τι θα γίνει στην Περιφέρεια κάθε γωνιάς.
Για τους δήμους, τα κόμματα έχουν τεράστια προβλήματα. Εκεί είναι η πιο γνήσια έκφραση της κοινωνίας. Είμαστε ένα κόμμα που δεν έδωσε χρίσματα σε πρώτο βαθμό. Λέμε να στηρίξει ο κόσμος την προσπάθεια μιας υποψηφιότητας που τους εκφράζει. Η κουλτούρα μας για την αυτοδιοίκηση είναι για την ίδια την αυτοδιοίκηση. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αποκτήσει καθολικά χαρακτηριστικά. Για να έχουμε σοβαρή αυτοδιοίκηση
».

Είπε για τις υποκλοπές:
«Αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει τον κύκλο του. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της Δικαιοσύνης. Είναι μια πληγή για το πολιτικό σύστημα. Πριν μερικές ανακοινώθηκε το όνομα ενός πρωταγωνιστεί σε Δ.Σ αθλητικού σωματείου. Αλλού θα ήταν σημαντική είδηση. Αυτή η ιστορία δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά πρέπει να πω ότι η ΝΔ δεν μας λέει τι έγινε στην εξεταστική επιτροπή με την κ. Βλάχου, τι έγινε με όλους τους επιχειρηματίες αυτούς. Έκανα όλες τις νομικές κινήσεις που έπρεπε να κάνω. Δεν βλέπω να υπάρχει ευαισθησία από το πολιτικό σύστημα. Δεν άκουσα όταν έβγαλα τον φάκελο στη Βουλή να λένε ότι και εμείς έχουμε αυτόν τον φάκελο. Δεν υπάρχει άλλος από την αντιπολίτευση; Μόνο σε μένα ήρθε το Predator; Οι υπόλοιποι που είναι; Που είναι οι λίστες; Που είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης; Πήραν λευκό φάκελο ή δεν πήραν; Η δημοκρατία μας οδηγείται σε κακούς δρόμους τα τελευταία χρόνια. Και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Εγώ έκανα ό,τι έπρεπε. Περιμένω ακόμη και οι υπόλοιποι να πάνε στη δικαιοσύνη. Δεν γίνεται να είμαι εγώ ο πράκτορας και ο πιασμένος που μιλάω. Αυτοί τι είναι που δεν μιλάνε; Πιο πολύ είναι η καρέκλα του υπουργείου για κάποιους από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δημοκρατική παράταξη που θα τους αντικαταστήσει θα είναι πραγματικά δημοκρατική παράταξη. Για μένα προτεραιότητα είναι οι θεσμοί, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η υπόθεση των υποκλοπών απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να κατρακυλήσει σε περιπέτειες. Είναι αξιακό ζήτημα να κλείσει για μένα αυτή η υπόθεση».
Είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης:
«Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν αναθεωρείται το Ταμείο Ανάκαμψης. Μου έλεγε ότι δεν ξέρω τι λέω. Και τελικά αναθεωρεί ο ίδιος το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιος είναι ο αναξιόπιστός; Εκτός κι αν είναι εγωιστής για να μην αναγνωρίσει το λάθος του. Εγώ έχω πει ‘ελάτε να συζητήσουμε’. Έχουμε κάνει αξιολόγηση. Πρέπει να γίνει μια συζήτηση στη Βουλή. Η ΝΔ το δούλεψε ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ. Έχουν καταντήσει να το μετατρέψουν σε μια χαμένη ευκαιρία».
Για το τι θα ήθελε να συζητήσει με τον επόμενο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ:
«Μετά τη Δευτέρα μπορούμε να πούμε πολλά. Το τέλος της στρατηγικής μας είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Εκεί θα κριθεί αν υπάρχει εναλλακτική αξιόπιστη λύση για να πάει η σημερινή κυβέρνηση σπίτι της. Σημαντικός σταθμός οι ευρωεκλογές
».

Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη Τύπου του κ. Ανδρουλάκη

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από τη συνέντευξη Τύπου

Share.

Comments are closed.