Μεσολόγγι: Η Όλγα Δασκαλή για πρόστιμο 1,2 εκ.€ στο δήμο για το ΧΥΤΑ – Η απάντηση της Πρόεδρου του ΧΥΤΑ Ελένης Τσαλαφούτα

0

Με αφορμή την επιβολή προστίμου στο δήμο Μεσολογγίου 1,2 εκ.€ για κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ το προηγούμενο διάστημα η επικεφαλής του συνδυασμού «Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών» και υποψήφια δήμαρχος, Όλγα Δασκαλή σε δήλωσή της τονίζει τα εξής:
«Άνθρωποι που μας διοικούσαν τόσα χρόνια και που διεκδικούν και πάλι να ψηφιστούν κατάφεραν με την απραξία τους και την ολιγωρία τους να μας χρεώσουν άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Και αυτό το 1.186.412 δεν είναι το πρώτο πρόστιμο που καλούμαστε να πληρώσουμε ως δημότες.
Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της κακοδιαχείρισης:
Τρεις (3) φορές κατά το παρελθόν, εντός της τελευταίας δεκαετίας έχουν διαπιστωθεί περιβαλλοντικές παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα:

  1. Για αυτοψίες στις 17-10-2012 και 13-11-2012 με απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – πρόστιμο.
  2. Για αυτοψία 12-2-2015 με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας – πρόστιμο.
  3. Για αυτοψία 16-5-2018 και 16-11-2018 με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας –πρόστιμο και
  4. Για αυτοψία 02-09-2020 με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος – πρόστιμο: 1.186,412 ευρώ

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς την αποτυχία διοίκησης ενός τόσου σημαντικού θέματος τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.
Η πρόσφατη αδειοδότηση του ΧΥΤΑ και η τωρινή δοκιμαστική λειτουργία του, καθώς και το γεγονός ότι όλα έγιναν μέσα σε ένα τρίμηνο με κόστος 1.200.000 ευρώ, δείχνει την εγκληματική αργοπορία εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, της τσέπης μας.
Γιατί να τους εμπιστευτεί κάποιος ξανά

Ελένη Τσαλαφούτα: Αμαρτίες του παρελθόντος το πρόστιμο του ΧΥΤΑ
Για αμαρτίες του παρελθόντος κάνει λόγο η Πρόεδρος ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, Ελένη Τσαλαφούτα, σε ανακοίνωση της, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και κυρίως προς καθησυχασμό των συνδημοτών μας   σχετικά με το θέμα των τραγικών ελλείψεων  στις υποδομές του ΧΥΤΑ, που καταγράφηκαν στην  αυτοψία που διενεργήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι :
Το συγκεκριμένο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και όσα αναφέρονται σε αυτό αποτελεί εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη συμμόρφωση του ΧΥΤΑ, επιχειρώντας με το επιβληθέν υπέρογκο πρόστιμο να βάλει τέλος στο καθεστώς  του  ΧΥΤΑ, που επί 12 χρόνια γινόταν ανεκτό σιωπηλώς απ’ όλους τους προηγούμενους διοικούντες.
Είναι αυτή η τραγική κατάσταση που παραλάβαμε, που από την πρώτη στιγμή δεν υιοθετήσαμε και πολλάκις είχαμε αναδείξει και η οποία ως γνωστό «έσκασε» στα χέρια μας .
Το σπουδαίο έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ το οποίο ολοκληρώσαμε μετά κόπων και εμποδίων και παραδώσαμε σε νόμιμη  αδειοδοτημένη χρήση στους δημότες μας ήρθε και αποκατέστησε αυτές ακριβώς τις ελλείψεις που αποτέλεσαν τα αίτια, ώστε το εν λόγω θεσμικό όργανο να προτείνει αυτές τις οικονομικές κυρώσεις.
Με βάση τα προαναφερθέντα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι  και αυτή την φορά με σθένος αλλά κυρίως με το βασικό μας επιχείρημα, την πλήρη συμμόρφωση –αποκατάσταση του ΧΥΤΑ θα αντιπαρατεθούμε στην αρμόδια αρχή ευελπιστώντας στην απομείωση ή στην πλήρη εξάλειψη του προστίμου .
Άλλο ένα «αμάρτημα» του παρελθόντος το οποίο με την δική μας συνετή διαχείριση θα προσπαθήσουμε και ελπίζουμε να καταφέρουμε και αυτή την φορά να το αποτρέψουμε

Share.

Comments are closed.