Γιάννης Μαγκριώτης*: Και, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Μυλόπουλος κατά του εγκληματικού Real Estate, στον χώρο της ΔΕΘ.

0

Αντιπροσωπεία της Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Μυλόπουλο και τους υποψήφιους Περιφερειακούς συμβούλους: Αλέξανδρο Γαρύφαλλο, Σάσα Λαδά και Έφη Παπαθεοδώρου.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών τόνισαν:
Οι καταστροφικές και φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, που ακολούθησαν τους καύσωνες και τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές, μας αποκαλύπτουν, τι θα συμβεί στην Θεσσαλονίκη, ειδικά στην περιοχή της ΔΕΘ, αν κατασκευαστεί το εγκληματικό Real Estate στον χώρο της, που κρύβεται πίσω από την περίφημη «Ανάπλαση της ΔΕΘ», γνωρίζοντας ότι η επέκταση της ΔΕΘ κατασκευάστηκε πάνω σε ρέματα, όπως οι Χορτατζίδες. Εικόνες καταστροφής είδαμε τα τελευταία χρόνια, μετά από σύντομα μπουρίνια, με τις γλάστρες, τα δενδρύλλια και τις κατασκευές της ανθοέκθεσης, να παρασύρονται στον Θερμαικό, και πολλές ζημιές σε περίπτερα της ΔΕΘ.
Όλοι μιλούν για την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, όμως βιώσιμη πόλη σημαίνει πράσινη πόλη, συνεκτική πόλη, ανθεκτική πόλη, ψηφιακή πόλη.
Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως όλα αυτά, με την υψηλή ποιότητα ζωής που εξασφαλίζουν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης καθώς προσελκύουν επενδύσεις στην πράσινη ψηφιακή οικονομία.
Γι’ αυτό χρειάζονται πράσινες πολιτικές. Σε κάθε τομέα και σε όλες τις κλίμακες: στο αστικό περιβάλλον και στους εργασιακούς χώρους. Στη γειτονιά, το Πολεοδομικό Συγκρότημα και την περιφέρεια.
Για πόσο ακόμη θα είναι η Θεσσαλονίκη η πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη; Για πόσο ακόμη δημόσιες εκτάσεις στην καρδιά του αστικού ιστού, όπως η ΔΕΘ, θα δίνονται αντιπαροχή σε εταιρίες real estate, δήθεν για «ανάπλαση», αντί να δημιουργηθεί εκεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, και η ΔΕΘ να αναπτυχθεί δυτικά, όπως προβλεπόταν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και στο γενικό Πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου;
Σήμερα με τα 30 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και μετά από 10 χαμένα χρόνια, η επιλογή είναι μονόδρομος, αρκεί οι φορείς της πόλης να πιστέψουν ότι, μπορούν να διεκδικήσουν αυτούς τους πόρους και να μην γκρινιάζουν, και αυτό χαμηλόφωνα, για τα δις ευρώ των αναπτυξιακών υποδομών και των αναπλάσεων στην Αθήνα.
Έχει μέλλον η πόλη όταν αναπτύσσεται χωρίς Ρυθμιστικό Σχέδιο αλλά με τις τυχαίες επιλογές που εξυπηρετούν απλώς ιδιωτικά συμφέροντα;
Ο κ. Μυλόπουλος από την πλευρά του, τόνισε ότι: Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της Κίνησης Πολιτών και πρόσθεσε πως, η ακραία φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ιδιωτικοποιεί κάθε δημόσιο χώρο και αγαθό, ακόμη και αν αυτός ο χώρος είναι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που πνίγεται από την αέρια ρύπανση και την έλλειψη του ελάχιστου αναγκαίου πράσινου. Η κυβερνητική επιλογή είναι εις βάρος της ΔΕΘ, της οικονομίας και της ισόρροπης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 302 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.