Θεσσαλία: Όλα όσα χάθηκαν σε γάλα, κρέας, βαμβάκι και σιτηρά και λοιπές καλλιέργειες

0

Οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι τεράστιες. Τα δύσκολα τώρα έρχονται, καθώς η στάθμη του νερού στις πλημμυρισμένες περιοχές κατεβαίνει. Μόνο στη Θεσσαλία παράγεται το 71% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, γίνεται το 50% της παραγωγής τυριών, το 18,5% του γάλακτος, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές σε άλλες καλλιέργειες.
Η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, καθώς εδώ παράγεται το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Ακόμη στη Λάρισα έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να ξεκινά τον Νοέμβριο, είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις τελικά θα είναι καλλιεργήσιμες.

Η παραγωγή της Θεσσαλία σε ποσοστιαία αναλογία σε σχέση με τη συνολική εθνική παραγωγή

  • Στη Θεσσαλία παράγεται το 71,1% του χοιρινού κρέατος
  • Πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά (36,6%) και πρόβατα (35,8%)
  • Το 1/3 του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών).
  • Η μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) – με το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων.
  • Παράγεται το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβιου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).

Ακόμη, στη Θεσσαλία καλλιεργούνται  πάνω από τις μισές αχλαδιές (54%) και αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας, το 36% των καστανιών, το 31% των μηλιών και το 22,2% των καρυδιών.
Στο βαμβάκι αφιερώνονται περίπου 1.600.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, δίνοντας σχεδόν το 40% της εγχώριας παραγωγής.

Τι παράγει ο νομός Λαρίσης
Στον νομό Λαρίσης έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας και σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής φιστικιών. Κυρίως, όμως, η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, παράγει το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού.

Φέτος, η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες.
Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά Νοέμβριο και είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις θα είναι καλλιεργήσιμες.
Η Λάρισα παράγει επίσης το 10,6% του καλαμποκιού (που στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν ακόμα στα χωράφια), τα δύο τρίτα της φάβας, το ένα τρίτο ρεβιθιών και φακής και το ένα πέμπτο των πεπονιών.

Share.

Comments are closed.