Οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι τεράστιες. Τα δύσκολα τώρα έρχονται, καθώς η στάθμη του νερού στις πλημμυρισμένες περιοχές κατεβαίνει. Μόνο στη Θεσσαλία παράγεται το 71% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, γίνεται το 50% της παραγωγής τυριών, το 18,5% του γάλακτος, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές σε άλλες καλλιέργειες.
Η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, καθώς εδώ παράγεται το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Ακόμη στη Λάρισα έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να ξεκινά τον Νοέμβριο, είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις τελικά θα είναι καλλιεργήσιμες.
Η παραγωγή της Θεσσαλία σε ποσοστιαία αναλογία σε σχέση με τη συνολική εθνική παραγωγή
- Στη Θεσσαλία παράγεται το 71,1% του χοιρινού κρέατος
- Πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά (36,6%) και πρόβατα (35,8%)
- Το 1/3 του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών).
- Η μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) – με το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων.
- Παράγεται το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβιου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).
Ακόμη, στη Θεσσαλία καλλιεργούνται πάνω από τις μισές αχλαδιές (54%) και αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας, το 36% των καστανιών, το 31% των μηλιών και το 22,2% των καρυδιών.
Στο βαμβάκι αφιερώνονται περίπου 1.600.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, δίνοντας σχεδόν το 40% της εγχώριας παραγωγής.
Τι παράγει ο νομός Λαρίσης
Στον νομό Λαρίσης έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας και σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής φιστικιών. Κυρίως, όμως, η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, παράγει το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού.
Φέτος, η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες.
Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά Νοέμβριο και είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις θα είναι καλλιεργήσιμες.
Η Λάρισα παράγει επίσης το 10,6% του καλαμποκιού (που στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν ακόμα στα χωράφια), τα δύο τρίτα της φάβας, το ένα τρίτο ρεβιθιών και φακής και το ένα πέμπτο των πεπονιών.